Večernji list - Hrvatska

Stariji od 65 i s 40 godina staža mogu raditi

Stariji od 65 i s 40 godina staža mogu raditi?

- Dario Pušić// MOSTAR

Što bi u FBiH mogle donijeti nove izmjene Zakona o mirovinsko­m i invalidsko­m osiguranju

Ići s 40 godina staža osiguranja i 65 i više godina života u mirovinu, a moći raditi, ključna je odredba novih izmjena zakonskog rješenja o mirovinsko­m i invalidsko­m osiguranju, a koje su trenutačno, doznaje Faktor, u proceduri u okviru Ministarst­va rada i socijalne politike Federacije.

Ova odredba svakako će izazvati veliko zanimanje građana Federacije, a posebice onih koji uz niske mirovine traže rješenje za poboljšanj­e kućnog proračuna. Ako ova izmjena Zakona o MIO prođe Vladu, a nakon toga i oba doma Parlamenta FBiH, brojni umirovljen­ici koji su još uvijek sposobni raditi, to će sada i moći.

Ranije odredbe

Kako je za Večernji list objasnio Tomislav Kvesić, samostalni stručni suradnik u Uredu za informiran­je Zavoda mirovinsko­g i invalidsko­g osiguranja (MIO), trenutačno zakonsko rješenje ne dopušta ovu mogućnost, osim za imenovane, odnosno izabrane dužnosnike. S druge strane, uvidom u predložene izmjene omogućuje se osobama s 40 godina staža osiguranja ili 65 i više godina života da mogu raditi, odnosno biti u obveznom osiguranju i primati mirovinu. To je zapravo, podsjetio je Kvesić, povratak na nešto ranije zakonske odredbe koje su ovo omogućaval­e, a u međuvremen­u su izmijenjen­e. Izmjene zakonskog rješenja trebale bi donijeti i pozitivne promjene za osobe koje idu u prijevreme­nu starosnu mirovinu. Naime, trenutačno zakonsko rješenje je takvo da se onima koji odu u prijevreme­nu starosnu mirovinu, ona trajno umanjuje za malo manje od 4 posto po godini ranijeg umirovljen­ja u odnosu na potrebnih 65 godina. Pritom su takvom odredbom obuhvaćeni i oni građani Federacije koji idu u mirovinu s navršene 62 godine života i 40 godina mirovinsko­g staža. Sad se ovom odredbom onima koji odu s 40 godina mirovinsko­g staža i 62 godine života neće vršiti umanjivanj­e mirovine. Izmjene na kojima se radi ići će i u smjeru povećanja vrijednost­i osobnog boda za razvojačen­e branitelje, pa Faktor doznaje kako je predviđeno da će prilikom izračuna mirovine za branitelje ta vrijednost boda rasti na 1 za svaku godinu posebnog staža. Trenutačno je pak rješenje takvo da je iznos boda za svaku godinu posebnoga staža 0,5, pa bi ovim povećanjem branitelji trebali biti dovedeni u ravnopravn­iji položaj. Na ovo su posebno ukazivali predstavni­ci braniteljs­kih udruga pa je tako nakon nedavnog sastanka radne skupine u Ministarst­vu za pitanje branitelja usvojen zaključak da se uputi urgencija Ministarst­vu za rad i socijalnu politiku vezano uz izmjene i dopune Zakona o MIO FBiH te da će Federalno ministarst­vo za rad i socijalnu politiku u idućem razdoblju u skladu s ranije dostavljen­im inicijativ­ama pripremiti tekst izmjena i dopuna Zakona o MIO FBiH. Ministar branitelja Salko Bukvarević tada je naveo kako je cilj da se vrati isplatni koeficijen­t za godine provedene u vojsci s pola boda na bod i time ispravi nepravda.

Isplata naknada

Podsjećamo, kada je riječ o Zakonu o pravima razvojačen­ih branitelja i članova njihovih obitelji, isti propisuje isplatu egzistenci­jalne naknade, i to na način da se za svaki mjesec proveden u ratu računa 5 maraka, a preduvjet za dobivanje naknade je da razvojačen­i branitelji imaju 57 godina života i više, da su bili pripadnici OS-a najmanje 12 mjeseci, da su prijavljen­i kao nezaposlen­a osoba kod nadležne službe za zapošljava­nje najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva te ako ostvaruju mjesečne prihode u iznosu manjem od 50% minimalne mirovine isplaćene za mjesec prosinac 2018. Jedna od novina je izmjena članka Zakona o MIO, a koji tretira ozljede na radu, pa bi tako kroz novo rješenje trebala biti dodana i odredba kako je ozljeda na radu i ona koja je nastala za vrijeme priprema u obrani i samom ratu. Postojeće rješenje to ne predviđa što, između ostaloga, u praksi znači da obitelji onih koji su poginuli u ratu, a nisu nikada radili prije pogibije, nisu mogle ostvariti obiteljsku mirovinu.

 ??  ?? NOVE IZMJENE ZAKONA O MIROVINSKO­M OSIGURANJU MOGU SE VRLO SKORO OČEKIVATI U VLADI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVIN­E, A NAKON TOGA I PARLAMENTU
NOVE IZMJENE ZAKONA O MIROVINSKO­M OSIGURANJU MOGU SE VRLO SKORO OČEKIVATI U VLADI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVIN­E, A NAKON TOGA I PARLAMENTU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia