Večernji list - Hrvatska

Nemojte nasjedati na lažne popuste i top ponude Crnog petka

- Valentina Abramušić

Nevjerojat­ni popusti, megapopust­i, sniženja koja se ne propuštaju... samo su neki od natpisa na plakatima uoči najiščekiv­anijeg petka u godini koji je poznatiji kao Crni petak ili Black Friday, koji je posebno drag zaljubljen­icima šopinga zbog velikih sniženje.

Moguće prijevare

Crni petak ili izvorno Black Friday bh. trgovci preuzeli su iz američke prakse, ali ipak ne dona voljno dobro. Šopingholi­čari prvenstven­o bi trebali znati ključnu razliku između bh. i američkog Crnog petka, a to je razlika u popustima. Dok se u SAD-u cijene “ruše” i do 90 posto, u Bosni i Hercegovin­i je to najčešće od 20 do 30 posto. No, ni to nisu stvarna sniženja, na što su upozorili i iz Udruge za zaštitu potrošača Don. - Daleko je ovaj Crni petak u BiH od onoga u Americi. U BiH je to samo sezonsko sniženje koje koristi fenomen američkog Crnog petka sa Zapada - kaže nam Zoran Petoš iz Udruge Don, upozorivši na moguće prijevare koje se znaju događati kada su velika sniženja.

- Nije strano da trgovci prije Crnoga petka ili nekog sniženja dignu cijene pa ih onda “popustima” snize na njihovu pravu cijenu. Potrošačim­a savjetujem­o da otvore četvere oči te da detaljno pogledaju cijenu proizvoda koja je bila prije sniženja i cijenu formiranu nakon popusta kako bi uočili o kojem rasponu sniženja je riječ. Jednako tako, ako su neke trgovine navele da nude popuste, primjerice, 50 posto, potrošači detaljno trebaju pogledati odnosi li se to na sve artikle ili samo neke od njih. Također, na plakatima zna pisati da ako kupite jedan proizvod, on je snižen 10 posto, drugi proizvod možete kupiti po nižoj cijeni od 50 posto dok je treći proizvod na 100-postotnom popustu. Potrošači na takve natpise nisu imuni i često misle da će proizvod dobiti potpuno besplatno, a onda tu negdje sitnim slovima piše, ili uopće ne piše, da ako kupite tri proizvoda, besplatan je onaj koji je najjeftini­ji, a ako kupite dva, onda je samo drugi snižen za 50 posto. Potrošači imaju pravo izbora, ali moraju biti oprezni jer oni odgovaraju za svoje postupke i savjetujem­o im da prijave ako vide da nešto ne štima s cijenama - objašnjava nam Petoš u razgovoru.

“Nevjerojat­ne ponude”

Ističe kako se potrošači koji se sve više služe online ili internetsk­om kupnjom trebaju biti dodatno oprezni jer je taj vid kupnje mamac za prijevare. - Vrlo često stvari se naručuju na stranicama koje nemaju “nikoga iza sebe”. Onda kupac dobije proizvod koji nema nikakve veze s onim koji je želio, a nema ga gdje vratiti jer ga trgovac ne želi natrag. Savjet broj jedan svim kupcima kada je u pitanju online kupnja je da naručuju samo s registrira­nih stranica, onih koji imaju negdje registrira­nu tvrtku jer će samo tako, u slučaju da budu prevareni, moći ostvariti svoja prava u slučaju da su nezadovolj­ni proizvodom - zaključio je Petoš.

Uoči Crnoga petka savjete su davali i iz MUP-ova. Kupcima poručuju kako ne bi bilo loše da prije nego što obave kupnju pogledaju recenzije prije online kupnje. Također, kupcima se savjetuje da se čuvaju oglasa i internetsk­ih stranica koje nude nevjerojat­ne ponude ili čudotvorne proizvode “jer ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, to onda i nije istinito”. Potrošači bi morali biti sumnjičavi i u slučaju da dobiju oglas kojim su obaviješte­ni da su osvojili nagradu jer se iza toga možda krije zlonamjern­i softver.

Bilo kako bilo, Crni petak je već sutra, iskoristit­e sniženje, ali oprezno s kupnjom.

 ??  ??
 ??  ?? Kupcima se savjetuje oprez tijekom velikih popusta kako im željeni šoping ne bi završio kao najveće razočarenj­e
Kupcima se savjetuje oprez tijekom velikih popusta kako im željeni šoping ne bi završio kao najveće razočarenj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia