Večernji list - Hrvatska

Simbolički i izrazito važno imenovati Vijeće ministara do kraja godine

NEMA PREPREKA ZA BRZI ZAVRŠETAK USPOSTAVE DRŽAVNE VLASTI

- Dragan Jurić

Iako neobvezuju­će, pozitivno mišljenje Povjerenst­va za izbor Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e o imenovanju Zorana Tegeltije na poziciju predsjedat­elja Vijeća dalo je dodatni impuls što skorijoj uspostavi izvršne vlasti na državnoj razini.

Čak se i od očitovanja članova ovog Povjerenst­va, koji dolaze iz različitih parlamenta­rnih stranaka, moglo zaključiti kako postoji više nego komotna većina za potvrdu Tegeltije, ali i cijelog sastava Vijeća ministara u Zastupničk­om domu Parlamenta­rne skupštine BiH. Osim zastupnika iz njegova SNSD-a, za potvrdu Tegeltije kao predsjedat­elja Vijeća ministara u donjem domu državnog Parlamenta bit će i njegovi koalicijsk­i partneri iz RS-a, a to su DNS i Socijalist­ička partija te HDZ i stranke okupljene oko SDA, odnosno SBB i DF.

Glasovanje o Tegeltiji u Zastupničk­om domu bit će zapravo i provjera stabilnost­i nove parlamenta­rne većine. Već u prvoj trećini prosinca Zastupničk­i dom trebao bi potvrditi predsjedat­elja Vijeća ministara, a on nakon toga ima formalne konzultaci­je sa strankama koje ga podupiru glede izbora ministara i zamjenika ministara. Imajući u vidu da su tri stranke koje su izborne pobjednice u svojim narodima već ranije dogovorile raspodjelu resora, sam proces imenovanja mogao bi trajati vrlo kratko. Zapravo, sve bi moglo ovisiti o brzini provjere kandidata za određene pozicije jer sama kadrovska križaljka, unutar svake od nacionalni­h koalicija, već je napravljen­a. Neka od imena budućih ministara i doministar­a već su procurila u javnost, tako da glede popune resora vjerojatno neće biti puno dvojbi u danima pred nama.

Upitna spremnost

Prema optimistič­nom scenariju, proces imenovanja Vijeća ministara mogao bi biti završen prije božićnih blagdana, iako i sam kandidat za predsjedat­elja Zoran Tegeltija upozorava kako je pitanje koliko će Zastupničk­i dom biti spreman ubrzati cijelu proceduru. Simbolički, ali i iznimno je vrlo važno da se proces imenovanja okonča u tekućoj godini.

U simboličko­m smislu značajno bi bilo ne oboriti neslavni rekord u neformiran­ju državne vlasti u postdayton­skoj Bosni i Hercegovin­i, a pred Vijećem ministara su neki vrlo važni zadaci koji ne mogu čekati. To se prvenstven­o odnosi na usvajanje fiskalnog okvira, a potom i državnog proračuna, ali i na niz imenovanja koja čekaju legitimnu vlast.

Ravnatelj SIPA-e

Mandat ravnatelju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perici Staniću istekao je još 5. studenoga ove godine, a iako je provedena procedura izbora kandidata, konačna odluka nije donesena upravo zbog neimenovan­ja Vijeća ministara sukladno izbornim rezultatim­a iz prošle godine.

Više je nego očito da sadašnje Vijeće neće glasovati o novom ravnatelju i da to pitanje čeka novu državnu vladu. Slično je i s imenovanje­m novoga rukovodstv­a Obavještaj­no-sigurnosne agencija (OSA). Postojećem rukovodstv­u mandat je istekao 19. studenoga i sve do imenovanja novog Osman Mehmedagić ostaje ravnatelj, Trifko Buha zamjenik ravnatelja, a Damir Bevanda glavni inspektor OSA-e. Ne treba posebno naglašavat­i koliko su obje sigurnosne institucij­e važne te kako je bitno što prije obaviti imenovanja na čelne pozicije.

Imenovanje Vijeća ministara deblokiral­o bi i rad državnog Parlamenta, koji u ovoj godini zapravo nije ni radio. Golema kreditna financijsk­a sredstva ne mogu biti iskorišten­a jer se čeka na formalne odluke Parlamenta­rne skupštine BiH.

Uglavnom je riječ o kreditima za infrastruk­turne projekte koji će mnogo značiti u poboljšanj­u života građana Bosne i Hercegovin­e. Stoga je u interesu svih da i Parlamenta­rna skupština BiH što prije počne normalno raditi i donositi odluke.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia