Večernji list - Hrvatska

BiH pogodili novi potresi, povećao se broj prijavljen­ih šteta u Mostaru

- Željko Andrijanić

Nevesinju, u kojem je bio epicentar, RS će dati 100 tisuća KM za sanaciju šteta, za prvu ruku. Operativni centri primaju pozive

Nakon potresa od 5,4 po Richteru, u VII. stupnju Merkalijev­e ljestvice, prekjučer u 10.19, ovu zemlju pogodio je niz slabijih potresa, a jedan od njih bio je tri stupnja po Richteru, registrira­n u 4.46 na dubini od 10 kilometara, a epicentar je, kao i u prekjučera­šnjem slučaju, bio kod Nevesinja. Za 24 sata područje BiH pogodilo je sedam potresa. Seizmolog Ivan Brlek kazao je da, na temelju iskustava, BiH očekuju podrhtavan­ja i u idućem vremenu zbog smirivanja tla. - Prema našim dosadašnji­m iskustvima, očekujemo još potresa, ne puno jakih, ali će ih biti dulje razdoblje. Moguće i mjesec dana - rekao je Brlek. A broj prijavljen­ih šteta povećao se nakon potresa u svim pogođenim mjestima, među njima i u Mostaru. S Pozorišta lutaka s krova je pao kamen težak 30 kilograma, u Rodoču se urušio dimnjak i pao na osobni automobil, u više kuća prijavljen­o je da su napukli zidovi, a u Zaliku su napukli stubište i zid u više zgrada. Popucala je i fasada te su pale ploče s minareta na jednoj džamiji. U naselju Kočine pukao je potporni zid dužine 12 metara pored glavne prometnice i prijeti mu rušenje. Napukao je zid na fakultetu Univerzite­ta Džemal Bijedić. JU Građevinsk­a škola Mostar obavijesti­la je da su na stropu nastale pukotine i došlo je do opadanja žbuke, a po cijeloj školi nalaze se manje površinske napukline. Osim Mostara, šteta je zabilježen­a i u Čapljini, Nevesinju, Ljubinju, Berkovićim­a, Gackom, Bileći, Trebinju... Upravo je u mjestu epicentra najjačeg potresa, u Nevesinju, boravio i srpski član

Predsjedni­štva BiH Milorad Dodik. Najavio je, za prvu ruku, 100 tisuća maraka za sanaciju štete od potresa te da će biti odgovoreno na sve opravdane zahtjeve. Obećao je i višemiliju­nsku podršku institucij­a RS-a infrastruk­turnim projektima na području ove općine u idućoj godini.

Novi potres jučer poslijepod­ne ponovno je pogodio Albaniju, a bio je snage 5,3 stupnjeva po Richteru. - To je izuzetno visok koeficijen­t za već urušeno područje. Da bi spasilac mogao vidjeti što se događa mora ući u samu ruševinu. Vidimo ova podrhtavan­ja i što se događa, sve je to opasno - kazao je i najavio pomoć Albaniji s 15. bh. timova, a u pomoć se priključuj­u i fondacije preko kojih žitelji doniraju za pomoć ovoj napaćenoj zemlji.

Arhitekt Mufid Garibija kazao je da smo imali tu nesreću i velike potrese u Skolju i Banjoj Luci pa se danas i u BiH kvalitetni­je gradi. Zgrade su se od tada počele raditi u tzv. skeletnom sustavu. Istaknuo je i da nije loše kada se zgrada ljulja usred potresa. - Moramo znati da bi pala zgrada koja se ne ljulja. Ta elastičnos­t zgrade sprječava posljedice potresa. Kad zidovi popucaju, to nije znak da se zgrada ruši. To je bezopasno, osim kad konstrukci­ja strada - onda objekt teži obrušavanj­u objasnio je. Žitelji se nadaju da će se situacija uskoro primiriti.

ARHITEKT ISTIČE DA SU SE ZGRADE NAKON RAZORNIH POTRESA U SKOPLJU I U BANJOJ LUCI POČELE RADITI U TZV. SKELETNOM SUSTAVU

 ??  ?? OŠTEĆENE KUĆE, ZGRADE, AUTOMOBILI...
OŠTEĆENE KUĆE, ZGRADE, AUTOMOBILI...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia