Večernji list - Hrvatska

OD 1. SIJEČNJA NIŽA CIJENA STRUJE U FEDERACIJI BIH

-

Javno poduzeće Elektropri­vreda BiH kao društveno odgovorna kompanija iznaći će mogućnost da u skladu s metodologi­jom smanji cijene električne energije koje nudi svojim kupcima za 2020. godinu i na taj način zaštiti bh. gospodarst­vo od negativnih utjecaja koje bi imalo povećanje cijene električne energije na krajnje kupce. Dogovoreno je to na sastanku koji je inicirala Udruga poslodavac­a FBiH s predstavni­cima Vlade Federacije BiH i JP Elektropri­vreda BiH o aktualnost­ima oko cijena električne energije koje je krajnjim kupcima koji se opskrbljuj­u u okviru tržišne opskrbe ponudio JP Elektropri­vreda za 2020. godinu.

Na sastanku je zatraženo da se eventualno smanjenje cijene, koje bi se izvršilo, primijeni i na kupce koji su već potpisali ugovore o opskrbi za 2020. godinu, a u cilju nediskrimi­natornog pristupa prema svim kupcima električne energije koje opskrbljuj­e JP Elektropri­vreda BiH. Smanjenje cijene izvršit će se tako da se napravi korekcija ulaznog parametra koji utječe na cijenu tržišne opskrbe na način da se on smanji za 1 €/MWh. U cilju nediskrimi­natornog pristupa prema kupcima koji su prethodno zaključili ugovore o opskrbi za 2020. godinu izvršit će se aneksiranj­e zaključeni­h ugovora u svrhu primjene korekcije ulaznog parametra za 1 €/MWh.

Na osnovi ovih cijena pripremit će se plan poslovanja JP Elektropri­vreda BiH za 2020. godinu koji će biti upućen Nadzornom odboru i Vladi FBiH na usvajanje, priopćeno je iz Udruge poslodavac­a Federacije BiH. - Udruga poslodavac­a FBiH je pokazala da se, kao i prošle godine, uspjela izboriti da zaštiti svoje članice od naglog povećanja cijene električne energije. Kao udruga koja okuplja 22.000 poslovnih subjekata u FBiH, smatramo da se pitanje povećanja cijena električne energije mora rješavati dugoročno tako da u idućim godinama u prosincu nemamo opet nove pregovore i razgovore oko smanjenja najavljeni­h cijena. Električna energija je za većinu proizvodni­h kompanija jedna od najznačajn­ijih ulaznih komponenti proizvodnj­e i svako povećanje negativno utječe na konkurentn­ost naših kompanija i države u cjelini. Istovremen­o, zbog povećanja cijena električne energije proizvođač­i i pružatelji usluga najčešće su prisiljeni povećavati cijene svojih proizvoda i usluga, što najviše osjete građani - naglašavaj­u iz Udruge poslodavac­a FBiH.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia