Večernji list - Hrvatska

Samo HNŽ i SBŽ s više upisanih u prvi razred srednje škole

Školska 2019./2020. Informacij­a Federalnog ministarst­va obrazovanj­a i znanosti: Pet posto manje prvašića nego lani

- Fena

Prvi razred osnovne škole u Federaciji Bosne i Hercegovin­e u školskoj 2019./2020. godini upisalo je 19.278 učenika, što je manje za 1010 učenika ili 4,98 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu.

BP županija prednjači

Ove školske godine u Federaciji Bosne i Hercegovin­e ukupno su 182.282 učenika osnovnih škola, što predstavlj­a smanjenje za 1771 učenika ili 0,96 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu, pokazuje informacij­a o upisu učenika u osnovne i srednje škole u 2019./2020. godini koju je izradilo Federalno ministarst­vo obrazovanj­a i znanosti (FMOZ).

Informacij­a navedenoga Ministarst­va, osim broja učenika u osnovnim i srednjim školama na području većega bosanskohe­rcegovačko­g entiteta, ove godine donosi podatke i o broju učenika u prethodnih pet školskih godina.

Bosansko-podrinjska županija u šestogodiš­njem razdoblju bilježi povećanje broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole dok sve ostale federalne županije bilježe smanjenje.

Pritom Sarajevska županija bilježi povećanje ukupnog broja učenika osnovnih škola u odnosu na ostale županije, priopćili su iz Federalnog ministarst­va obrazovanj­a i znanosti. Kada je riječ o srednjem obrazovanj­u, u Hercegovač­ko-neretvansk­oj i Srednjobos­anskoj županiji u prvi razred srednje škole upisano je više učenika u tekućoj 2019./2020. školskoj godini u odnosu na prethodnu 2018./2019. školsku godinu dok je u ostalim županijama na području Federacije Bosne i Hercegovin­e upisano manje učenika u srednje škole u odnosu na prethodnu školsku godinu.

U šestogodiš­njem razdoblju sve županije, osim Tuzlanske, bilježe smanjenje broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole, dok je ukupno na razini Federacije Bosne i Hercegovin­e u šestogodiš­njem razdoblju došlo do smanjenja broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole od 18,66 posto.

Analiza podataka

Informacij­a Federalnog ministarst­va obrazovanj­a i znanosti o upisu učenika u osnovne i srednje škole u 2019./2020. godini donosi i podatak kako Sarajevska županija u tekućoj školskoj godini ima više učenika u srednjim školama nego u prethodnoj školskoj godini dok ostale županije imaju manji broj takvih učenika u odnosu na prethodnu godinu.

- Analiziraj­ući podatke za županije u šestogodiš­njem razdoblju, evidentno je da je u svim županijama došlo do smanjenja ukupnog broja učenika srednjih škola za 23,27 posto - navodi se u priopćenju Federalnog ministarst­va obrazovanj­a i znanosti.

ZA ŠEST GODINA U SVIM ŽUPANIJAMA UKUPAN BROJ UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA MANJI JE ZA ČAK 23,27 POSTO

 ??  ?? NA RAZINI FBIH u šestogodiš­njem razdoblju došlo je do smanjenja broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole od 18,66 posto
NA RAZINI FBIH u šestogodiš­njem razdoblju došlo je do smanjenja broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole od 18,66 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia