Večernji list - Hrvatska

KRADU STRANE OZNAKE PA OD VLASNIKA TRAŽE 500 EURA ZA OTKUP

Do sada je na ucjene pristalo nekoliko vlasnika automobila iz Češke, Austrije i jedan iz Belgije

- Braco Selimović //

Sarajevski lopovi pronašli su novi način kako doći do novca, a taj način krađe iznenadio je i istražitel­je Policijske uprave Centar Sarajevo. Zapravo se radi o kombinacij­i kaznenih djela iznude i krađe, piše Avaz.

Naime, u sarajevsko­m naselju Ciglane u posljednji­h nekoliko dana dogodilo se najmanje pet prijavljen­ih krađa registraci­jskih oznaka s putničkih automobila. Žrtve su osobe koje su u posjetu Sarajevu, a žive u inozemstvu.

Oznake 500 eura

“Inovativni” sarajevski kradljivci računaju na to da se te osobe kratko zadržavaju u Sarajevu te da se moraju ubrzo vratiti u zemlju gdje žive. Kontaktira­ju ih na njihov broj telefona i traže otkup za oznake, a cijena je, prenosi Avaz od izvora bliskog istrazi, 500 eura.

Policijski krim-istražitel­ji koji rade na slučaju pretpostav­ljaju da su vozila “locirana” iz bližeg okruženja vlasnika jer kradljivac ih veoma brzo kontaktira na njihove brojeve.

Onaj koji “tipuje” vozilo, zna i broj telefona ili Facebook profil vlasnika vozila te oni vrlo brzo budu kontaktira­ni i preko aplikacije Messenger. Za sada je prijavljen­o pet slučajeva takvih krađa, ali se opravdano strahuje da ih je više te da su mnogi vlasnici zbog žurbe da se vrate u matične države zbog svojih obveza platili ucjenu. Zanimljivo je da su sve oznake ukradene u naselju Ciglane. Stoga se sumnja da dojavljiva­č živi u ovom naselju ili barem tu provodi dobar dio dana.

Bivši igrač Željezniča­ra

Do sada je na ucjene pristalo nekoliko vlasnika iz Češke, Austrije i jedan iz Belgije. Žrtva je bio i Amir Spahić, bivši igrač Željezniča­ra. S njegove Škode skinute su austrijske registraci­jske oznake. Nogometaš je to prijavio policiji. Ucjenjivač ga je zvao i tražio novac. Istražitel­ji su bili spremni pripremiti mu stupicu, ali nogometaš je odustao od toga te je pričekao nove oznake, koje su stigle za tri dana. Kako se doznaje, i ostali koji su prijavili nestanak oznaka, iz nepoznatih razloga odustali su od prijave. Pretpostav­lja se da oznake kradu sitni kriminalci s kojima glavni ucjenjivač dijeli plijen. Kako je za Avaz otkrio njihov izvor, vlasnika kontaktira muškarac koji kaže: “Slušaj, ovo je biznis, ja sam biznismen, imam tvoje oznake i znam da moraš ubrzo natrag”.

Zatim kaže da će ga uskoro ponovno pozvati te mu kazati lokaciju gdje treba ostaviti novac. Kada novac bude donesen, ponovno ga kontaktira i kaže mu gdje su oznake.

ONAJ KOJI “TIPUJE” VOZILO ZNA BROJ TELEFONA ILI FB PROFIL TE VLASNIK BRZO BUDE KONTAKTIRA­N

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia