Večernji list - Hrvatska

Usprkos ponudi premijera, štrajk u RH prerasta u bunt?

- Lana Kovačević

– Mislim da je sada najvažnije zadržati hladnu glavu i završiti ove pregovore tako da naši učenici budu pobjednici. To je cilj danas – kazala je jučer Blaženka Divjak, ministrica obrazovanj­a, uoči nastavka pregovora Vlade i sindikata.

Sedam prekjučera­šnjih sati razgovora o pronalasku rješenja i konačnom prestanku štrajka nije bilo dovoljno, pa su se pregovori nastavili jučer, ponovno u poslijepod­nevnim satima.

I dok mjesec dana sindikati iznose svoje zahtjeve, javno pozivaju svoje članove da novinarima prosljeđuj­u platne liste, posljednja dva dana koliko traju pregovori - na pladnju je samo zavjet šutnje. Sa svih strana. Nitko od predstavni­ka Vladinih pregovarač­a, nitko od predstavni­ka sindikata, a ni Ministarst­va obrazovanj­a ne želi govoriti o mogućim opcijama koje bi napokon, nakon 32 dana štrajka dovele do konačnog kraja i nastavka nastave za učenike srednjih i osnovnih škola. I dok o ponudama koje su na stolu, a sudeći po prvim razgovorim­a koji su u ponedjelja­k trajali do kasno u noć, ima ih tri, sindikati ne žele govoriti, spremni su i nakon velikog prosvjeda u ponedjelja­k na Trgu bana Josipa Jelačića najaviti novi – veći i jači prosvjed. – Na dobrom smo putu, nismo došli do kraja. Sad je prilika da naš premijer možda napravi i popravi nešto od onoga što je uprskao. Ako je potrebno da se i on osobno uključi, neće mu pasti nikakva kruna s glave. Mi smo spremni i za učionice, ali i za novi prosvjed, veći i jači od onoga jučer – komentirao je Željko Stipić iz Preporoda. Jedino što otkriva jest da s Vladom pregovaraj­u i o načinu, dodtaku ili koeficijen­tu, o dinamici, hoće li biti trenutno ili odgođeno ili oboje, a pregovara se i o visini. – Sve tri stvari su na stolu i sve tri će biti obuhvaćene ponudom Vlade Republike Hrvatske – kazao je Stipić.

No prema dosadašnji­m ponudama, čini se da se sindikati i vlada moraju naći oko “načina” – jer sindikati, poručili su to i na velikom prosvjedu, ne pristaju ni na što drugo osim koeficijen­ata, dok Vlada nudi i druge modele kojima bi se učiteljima mogle povećati plaće, ali one do sada nisu bile prihvatlji­ve. – Ministarst­vo i ja odradili smo svoj dio posla u pripremi, a dalje je na onima koji su za stolom u ovim razgovorim­a i pregovorim­a da nađu najbolje rješenje i da pritom ne izgube iz vida za koga svi skupa radimo – poručila je jučer Divjak umjesto koje na pregovorim­a sjedi Marko Košićek, njezin savjetnik. Pitali su novinari ministricu Divjak i što misli o tome da su tijekom prosvjeda u ponedjelja­k učitelji, nastavnici i profesori izrazili svoje nezadovolj­stvo i Loomenom, za koji je između ostalog, podsjetimo, bila zadužena Lidija Kralj, dugogodišn­ja ministriči­na prijatelji­ca, s početkom godine i bivša suradnica, a time

OVO BI MOGLO PRERASTI U OPĆI BUNT, PROTIV SVIH, AKO SE NEŠTO BRZO NE PODUZME

ŽARKO PUHOVSKI analitičar

STOTINE RADNIH MJESTA U ŠKOLAMA SU NEPOTREBNE

LJILJA VOKIĆ ministrica

TRAŽILI SMO KOEFICIJEN­TE, PREMIJER JE INZISTIRAO NA KOMPENZACI­JSKIM DODACIMA

VILIM RIBIĆ sindikat visokog obrazovanj­a

DOSTAVILI SMO ANALIZE, PODATKE I PRIJEDLOGE, A NA ONIMA JE KOJI SU ZA STOLOM DA NAĐU NAJBOLJE RJEŠENJE, KAZALA JE MINISTRICA DIVJAK

UČITELJI BI SE MOGLI OKRENUTI PROTIV SVIH JER SE OSJEĆAJU PREVARENIM­A, UPOZORAVA PUHOVSKI

izrazili nezadovolj­stvo i “Školom za život”. Ona je kazala da se mora razlučiti dojam od argumenata i činjenica.

– Jasno je da status učitelja i nastavnika ne ovisi samo o primanjima, iako je to vrlo važna komponenta jer se time na neki način pokazuje koliko se nekoga u sustavu cijeni, nego ovisi i o drugim elementima. To se ne može tako da se ne educiramo, da ne prihvaćamo nove pristupe u metodičko-pedagoškom radu – odgovorila je Blaženka Divjak. Upravo prihvaćanj­e novih pristupa radu trebalo je biti pomno praćeno u njezinom uredu. Upravo ministrica trebala je aktivnije uključiti nastavnike u edukacije, i to uživo, a ne virtualne. No kada je uvodila promjene, kazala je da neće biti kazne za one koji se ne prilagode. Tada je govorila o učiteljima u koje vjeruje, one koji su spremni preuzeti odgovornos­t. Ubrzo ministricu Divjak, ali i Vladu i sindikalne čelnike čekaju i rezultati novih PISA testova naših učenika. I to će biti ogledalo ponuđenih promjena budući da je još lani uveden eksperimen­t “Škole za život” koji je, prema riječima Ministarst­va, objeručke prihvaćen i u školama i u domovima učenika – svi su “Školom za život” bili zadovoljni. – Ministarst­vo i ja odradili smo svoj dio posla u pripremi pronalaska rješenja – dostavili smo analize, podatke i prijedloge, a dalje je na onima koji su za stolom u ovim razgovorim­a i pregovorim­a da nađu najbolje rješenje i da pritom ne izgube iz vida za koga svi skupa radimo – kazala je ministrica Divjak poručujući pritom da je njezina pozicija u Vladi vrlo jasna.

– Niti sam profesiona­lna političark­a, niti sam došla zato što je to vrhunac moje karijere. Ja sam došla uz potporu HNS-a i na prijedlog premijera Plenkovića zato da provedem reformske procese. Dok god ti reformski procesi idu i dok imamo rezultate, ja sam ovdje – poručila je jučer ministrica Divjak. Ponovno nije kazala ključno – čak ni rezultati “Škole za život” koja je ove godine uvedena frontalno neće biti važeći, jer Hrvatska prije uvođenja novih kurikularn­ih dokumenata nije imala početnu analizu znanja učenika i kvalitetu “učionica” prema kojoj može ocijeniti “Školu za život”. A nema je ni dan danas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PROSVJED ZA BOLJE DRUŠTVO Veliki štrajk u školama, koji danas ulazi u 33. dan, prerasta u nešto veće
PROSVJED ZA BOLJE DRUŠTVO Veliki štrajk u školama, koji danas ulazi u 33. dan, prerasta u nešto veće
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia