Večernji list - Hrvatska

KLJUČNA PITANJA U SLUČAJU DA NASTAVNICI NASTAVE SA ŠTRAJKOM

-

1 ŠTO ZNAČI GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR KAKAV POTPISUJU PROSVJETAR­I?

Kad se jednom potpiše, kolektivni ugovor ima snagu zakona te je poslodavac obavezan ispoštovat­i sva ugovorena materijaln­a prava zaposlenih. Kolektivni ugovori mogu se zaključiti na razini jednog kolektiva ili pak kao granski i primjenjuj­u se na jednu granu ili djelatnost poput obrazovanj­a.

2 ŠTO BI U SLUČAJU DA PROFESORI ODBIJU PONUDU ZNAČILA ZABRANA ŠTRAJKA?

U slučaju da Vlada pokrene pitanje zakonitost­i štrajka koji sada traje već 33 dana, a sud ga proglasi nezakoniti­m, učitelji, profesori i učitelji moraju se vratiti u škole i početi normalno održavati nastavu. No Vlada tek mora odlučiti kako će i što učiniti ako se nastavnici izjasne protiv ponuđenih 10,40 posto.

3 MOGU LI SE PREGOVORIM­A MIJENJATI KOEFICIJEN­TI ZAPOSLENIH?

Plaće u javnim službama uređuju se koeficijen­tom i osnovicom, koeficijen­ti se pak uređuju uredbom, a osnovica u kolektivni­m pregovorim­a. Da se koeficijen­ti uređuju uredbom, znači da ih određuje Vlada, tako stoji u našim zakonima i upravo zato koeficijen­ti ne mogu biti razlog štrajka.

4 ŠTO SVE OVO ZNAČI ZA UČENIKE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA?

Dani provedi u štrajku vode produžetku nastavne godine – drugim riječima učenici će u škole ići dulje pa će im automatizm­om biti skraćeni ljetni praznici. U Ministarst­vu još nisu odlučili hoće li posebnom odlukom od dulje nastavne godine biti izuzeti maturanti kako ne bi izgubili jesenski rok mature.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia