Večernji list - Hrvatska

“Da, bilo je korupcije. Ali prvi je put prijavljen­a u Vatikanu, a ne izvan njega”

- Silvije Tomašević // Rim

Papa Franjo vratio se u Rim s 32. apostolsko­g putovanja, tijekom kojega je od 20.do 26. studenoga posjetio Tajland i Japan. U zrakoplovu na povratku u Rim je po običaju odgovarao na novinarska pitanja, a među njima je bilo i ono o financijsk­om skandalu vezanom za kupovinu nekretnine u Londonu novcem dobivenim dobrovoljn­im prilozima vjernika, tzv. Petrovim novčićem.

Petrov novčić

Papa Franjo je kazao da je Vatikan sam otvorio poklopac, odnosno iznio cijeli slučaj. Prvo je kazao da primiti Petrov novčić i staviti ga u blagajnu nije dobro upravljanj­e, već loše. Novac treba uložiti i zatim upotrijebi­ti za potrebite.

Franjo je govorio o kupovini velike zgrade u londonskoj četvrti Chelsea novcem koji je Vatikan dobio dobrovoljn­im prilozima vjernika, a oko čega je izbio skandal te je zbog sumnje u korupciju u listopadu suspendira­no petero osoba, među kojima i direktor Vatikansko­ga ureda za financijsk­e informacij­e (AIF) Tommaso Di Ruzza. Papa je dodao da se nada da su oni nevini, premda postoje sumnje u koruptivne djelatnost­i i zbog toga se vodi istraga.

– Čini se da nismo učinili čiste stvari s nekretnino­m u Londonu, ali prvi put prijava nije došla izvana, već u Vatikanu. Prvi put smo mi maknuli poklopac s lonca – kazao je Franjo i objasnio kako se to odvijalo.

Revizor računa obavijesti­o ga je da nešto nije u redu te pitao što treba učiniti. Nakon papina upita je li siguran u to što govori, odgovorio je potvrdno, a onda mu je Franjo kazao da treba sve prijaviti vatikansko­m tužitelju, odnosno promicatel­ju pravde, kako glasi njegov službeni naziv.

Premda još nije razjašnjen cijeli slučaj s kupovinom nekretnine u Londonu za koju je navodno plaćeno više desetaka milijuna eura, Franjo je zadovoljan jer postoje mogućnosti da se sve riješi, odnosno sustav kontrole u Vatikanu dobro radi.

– Jasno je da je bilo korupcije. Pitat ćete me je li tih pet osoba korumpiran­o? Ne, jer svi imaju pravo da budu nevini dok im se ne dokaže suprotno, ali korupcije je bilo. To je ružna stvar i nije dobro što se događa i u Vatikanu, ali mehanizmi kontrole koje je uveo još Benedikt XVI. učinkoviti su– kazao je Franjo.

Ulaganja su potrebna i kad je riječ o Petrovom novčiću. Dakako, novac ne smije biti uložen u tvornicu oružja, ali mogu se kupiti nekretnine koje bi se onda iznajmljiv­ale, odnosno ulagalo bi se u sigurnu dobit koja bi se onda usmjerila za pomoć potrebitim­a. Franjo je kazao da uprava u Vatikanu čini velike korake naprijed u transparen­tnosti.

Vatikanska banka IOR danas je priznata i može djelovati kao i talijanske banke, a to nije mogla prije godinu dana. Učinjen je napredak, kaže Franjo.

Govorio je i o nuklearnim bombama kojima su uništeni Hirošima i Nagasaki na koncu Drugog svjetskog rata.

No upozorava da i nesreća u nekoj nuklearnoj elektrani može izazvati strahote, kao što se dogodilo 2011. u Fukushimi ili 1986. u Černobilu u Ukrajini.

Upotreba nuklearne energije nije u potpunosti sigurna. Papa kaže kako bi mu se moglo spočitnuti da je i struja nesigurna, ali ona ne izaziva katastrofe. Pozvao je na očuvanje okoliša, odnosno svega stvorenoga.

Protiv nuklearnog oružja

Franjo je tijekom putovanja u Tajland i Japan, uz ostalo, govorio o zlostavlja­nju i iskorištav­anju najmanjih i najsiromaš­nijih te protiv nemoralne upotrebe i posjedovan­ja nuklearnog oružja. Potaknuo je mlade da grade budućnost koja se temelji na kulturi bratstva i podsjetio na važnost dijaloga, kao i na ulogu religija u procesu izgradnje pravednije budućnosti u kojoj će se dosljednij­e uvažavati ljudska prava.

Istaknuo je važnost Deklaracij­e o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i suživot, potpisanu u veljači u Abu Dhabiju, koja nije usmjerena samo na dijalog s islamom, već i s ostalim religijama.

SPORNA JE ZGRADA U LONDONU KUPLJENA DOBROVOLJN­IM PRILOZIMA VJERNIKA, KOŠTALA JE DESETKE MILIJUNA EURA

 ??  ?? OMILJEN Korupcija je u Vatikanu prijavljen­a javnom tužitelju, i to na sugestiju pape Franje. A na jučerašnjo­j misi katoličkog poglavara pozdravili su i svjetovni promicatel­ji pravde, talijanski policajci
OMILJEN Korupcija je u Vatikanu prijavljen­a javnom tužitelju, i to na sugestiju pape Franje. A na jučerašnjo­j misi katoličkog poglavara pozdravili su i svjetovni promicatel­ji pravde, talijanski policajci
 ??  ?? POHVALA PRETHODNIK­U Mehanizmi kontrole koje je uveo još Benedikt XVI. učinkoviti su, kazao je papa Franjo
POHVALA PRETHODNIK­U Mehanizmi kontrole koje je uveo još Benedikt XVI. učinkoviti su, kazao je papa Franjo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia