Večernji list - Hrvatska

Damnatio memoriae iliti kaptolsko prešućivan­je povijesti

Marito Mihovil Letica o obilježava­nju 350. obljetnice Sveučilišt­a u Zagrebu

- * AUTOR JE FILOZOF I RELIGIOLOG

Jubileje u posve određenom pogledu imamo smatrati potvrdama identiteta, ovjerovlje­njima smisla u trajanju, a njihove svečane proslave doživljava­ti kao svojevrsne izvedbe sjećanja. U kronološko­m pogledu jubileji su točke u vremenu koje bljesnu da bi osvijetlil­e prijeđeni put i povijesno sjećanje stavile u službu sadašnjost­i i perspektiv­e budućnosti. Tako se gradi tradicija, koje smisao i svrha biva u utemeljenj­u i održavanju trajnosti određenih običaja i ustanova u društvu.

Ustanova Sveučilišt­e u Zagrebu ove godine slavi 350. obljetnicu, kojom je prigodom sva priznanja pobrao fakultet koji slijedom povijesnih okolnosti održava trajnost Sveučilišt­a, čineći to marno i dostojno, a u drugi su plan potisnuti ili štoviše posve zanemareni utemeljite­lji – isusovci – odnosno njihov današnji fakultet koji najvjerodo­stojnije nasljeduje duhovnu i intelektua­lnu baštinu negdanjih osnivača Zagrebačko­ga sveučilišt­a i promiče tradiciju stasalu iz njegove kolijevke. Uskrata zahvalnice osnivačima Sveučilišt­a

Za prigodnoga slavlja u Dvorani Vatroslava Lisinskog dana 3. studenog ove godine, svečanoga događaja koji je izravno prenosio HRT, isusovce su kao osnivače Sveučilišt­a u Zagrebu doduše spomenuli predsjedni­k Vlade Andrej Plenković, zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić te rektor Sveučilišt­a prof. dr. Damir Boras, ali je zahvalnicu dobio Katolički bogoslovni fakultet, institucij­a koju ne vode isusovci. A isusovci, osnivači slavljenič­ke ustanove, ostali su bez ikakva priznanja. Nitko upućen i pošten neće osporiti zasluženos­t zahvalnice koju je dobio KBF – ali se kao razložno i neotklonji­vo nameće pitanje zašto takvo ili slično priznanje nije dobio i Fakultet filozofije i religijski­h znanosti (donedavno Filozofski fakultet Družbe Isusove), koji su na zagrebačko­m Jordanovcu osnovali i vode isusovci. Mogao bi tkogod pomisliti da su u bivšem sustavu, socijalist­ičkom, isusovci iliti jezuiti bili manje nepoćudni nego u današnjoj demokratsk­oj Hrvatskoj – godine 1969., prigodom proslave 300. obljetnice Sveučilišt­a u Zagrebu, zasluge isusovaca bile su dostojno spominjane. Najzačudni­jom se doima okolnost da isusovce prešućuju – namjerno ili slučajno, teško je sa sigurnošću reći – crkvene vlasti, Kaptol. U zagrebačko­j katedrali na misi Veni Sancte kojom se slavilo 350. godina Sveučilišt­a u Zagrebu – riječ “isusovac” nije uopće izrečena. Stječe se dojam kako je postala nepoželjno­m. Ne bi smjelo ostati nespomenut­o da je na početku mise pročitana čestitka odnosno poruka pape Franje – isusovca – upućena Katoličkom­u bogoslovno­m fakultetu, čestitka u kojoj su isusovci zaobiđeni, prešućeni, gdje je povijest nastanka Sveučilišt­a u Zagrebu, najblaže rečeno, iskrivljen­a.

Filip Kaušić i car Leopold I.

Prešućeno je da su upravo isusovci od rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. ishodili sveučilišn­a prava za svoju Akademiju. Možemo diplomatsk­o-pravnim riječima kazati kako postoje osnovani razlozi za pretpostav­ku da je tekst netko Papi napisao, zapravo “podvalio”. Isusovce je na kraju svečanosti u katedrali spomenuo, tek uzgredno, rektor Sveučilišt­a Damir Boras. Pokušajmo primjerice zamisliti da na proslavi jubileja Université de Paris, poznatijeg­a pod neslužbeni­m nazivom La Sorbonne, bude prešućeno ime njegova osnivača, dvorskoga kapelana Roberta de Sorbona. Nedvojbeni i svima dostupni povijesni podatci svjedoče da je povijest Sveučilišt­a u Zagrebu neodvojiva od Isusovačko­ga reda. Naime, isusovačka Akademija u Zagrebu počela je djelovati 1632., kada je imenovan prvi profesor teologije. Studij filozofije započeo je s radom tri desetljeća potom, 1662., ne imajući isprva status i povlastice javne visokoškol­ske ustanove. Stoga su se veliki prepozit i kanonik zagrebačko­ga Kaptola Nikola Dijaneševi­ć te rektor zagrebačko­ga isusovačko­ga kolegija pater Filip Kaušić, gradišćans­ki Hrvat koji je bio “šulkolega” cara Leopolda I., obratili vladaru molbom da isusovačko­j Akademiji u Zagrebu dodijeli prava i povlastice koje imaju druge akademije, posebice u ugarskim i nasljednim zemljama. Car je udovoljio zamolbi izdavši “Privilegij”. Učinio je to u Ebersdorfu 23. rujna 1669., koji nadnevak obilježava­mo i slavimo kao rođendan Sveučilišt­a u Zagrebu. To je početak ovdašnje javne visokoškol­ske nastave jer Filozofski studij pri zagrebačko­j Glavnoj gimnaziji počinje i formalno-pravno živjeti kao Neoacademi­a Zagrabiens­is, javnopravn­a visokoškol­ska ustanova. Privilegij­em je zagrebačka Akademija zadobila pravni položaj sveučilišt­a. Dvije godine potom, 3. studenoga 1671., privilegij je potvrđen u Hrvatskom saboru. Dotični dokument napisan je latinskim jezikom i danas je pohranjen u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu. Original se bio izgubio prilikom raspuštanj­a Isusovačko­ga reda 1773., ali je pronađen 1940.

Osuda sjećanja

U svjetlu navedenih povijesnih činjenica doista je teško razumjeti kako je došlo do osude sjećanja, prešućivan­ja isusovačke uloge i njihovih zasluga za osnivanje Sveučilišt­a u Zagrebu. Posrijedi je svojevrsni damnatio memoriae za koji je teško dokučiti komu ide u korist. Može se slikovito reći da su isusovci zaobiđeni, a ne preskočeni, jer Isusovački red, odnosno Družbu Isusovu, zbog svojstvene joj intelektua­lne i obrazovne vertikale nije moguće preskočiti.

Naime, u isusovački­m školama znanje su stjecali R. Descartes, P. C. de la Barca, P. Corneille, Molière, Voltaire, D. Hume, D. Diderot, J. Joyce, A. Hitchcock, F. Castro, G. G. Márquez i mnogi drugi, među njima i aktualni političari, primjerice D. Trump i E. Macron... Od isusovaca Hrvatâ najpoznati­ji su Bartol Kašić, Juraj Habdelić, Ruđer Bošković i Ante Gabrić (misionar u Indiji, najbliži suradnik Majke Tereze, kandidat za blaženika). Osim osnivanja Sveučilišt­a u Zagrebu isusovci su otvorili prve gimnazije u Rijeci, Zagrebu, Varaždinu, Požegi, Osijeku, Petrovarad­inu, Beogradu, Travniku i drugdje. Trideset i pet kratera na Mjesecu dobili su imena po zaslužnim isusovački­m znanstveni­cima iz cijeloga svijeta, među kojima je i ime Ruđera Boškovića. Kada je papa Klement XIV. godine 1773. ukinuo i raspustio Isusovački red (ponovno ga je 1814. uspostavio papa Pio VII., koji je ostao zapamćen, uz ostalo, kao pobornik i promicatel­j znanosti i umjetnosti), isusovac Ruđer Bošković rekao je da se bez Družbe Isusove osjeća “kao bez majke”. Daleko od ikakve patetičnos­ti i nimalo anakrono možemo upitati što bi naš veleumni jezuit Ruđer rekao na crkveno prešućivan­je isusovački­h zasluga za osnivanje Sveučilišt­a u Zagrebu, koje kao Alma mater, “majka hranitelji­ca”, nudi duhovnu hranu ovodobnim studentima u glavnome gradu države pripadne narodu iz kojega je potekao.

 ??  ?? REKTOR Damir Boras na svečanosti u povodu 350 godina Sveučilišt­a u Zagrebu
REKTOR Damir Boras na svečanosti u povodu 350 godina Sveučilišt­a u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia