Večernji list - Hrvatska

Tehnološka vodi i u političku polarizaci­ju EU

Posljednji­h 20-ak godina unutar Europe zaoštrila se tehnološka polarizaci­ja, zemlje jezgre postale su vodeće u srednjim i visokim tehnologij­ama dok su zemlje južne periferije zapele u niskima

- Ratko Bošković

Zašto je zaboravlje­na ideja EU da razvijenij­e i bogatije članice pomažu manje razvijenim­a da ih sustignu, a ne da ih blokiraju

Hrvatskoj u razvoju inovacijsk­ih sustava danas najviše pomažu zemlje koje nisu članice Europske unije poput Kine i Sjedinjeni­h Država, rekao je na nedavnom savjetovan­ju hrvatskih ekonomista u Opatiji prorektor Sveučilišt­a u Dubrovniku Nebojša Stojčić. Bilo je to u sklopu rasprave pod egidom “Strategija razvoja Hrvatske – otvorena pitanja”, nakon što su profesori s Ekonomskog fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu Ljubo Jurčić i Josip Tica u svojim prezentaci­jama pokazali kako u istraživan­ja i razvoj (R&D) Hrvatska ulaže zanemarivo maleni dio svojega bruto domaćeg proizvoda: upola manji nego Slovenija, triput manji nego Austrija i Njemačka. Pomnijim čitanjem Jurčićeve prezentaci­je, međutim, može se vidjeti da niska stopa ulaganja u istraživan­ja i razvoj nije svojstvena samo Hrvatskoj, nego svim zemljama članicama na takozvanoj južnoj periferiji EU – Italiji, Portugalu, Španjolsko­j, Bugarskoj, Rumunjskoj, da Maltu i Cipar kao posebne slučajeve ni ne spominjemo, što ekonomisti vide kao glavni uzrok zadnjeg “izgubljeno­g desetljeća”, odnosno niskih stopa ili izostanka rasta bruto domaćeg proizvoda u tim zemljama. No, prilično šokantan uvid u uzroke takvog stanja gotovo istovremen­o dao je Bečki institut za međunarodn­a ekonomska istraživan­ja (WIIW) u studiji pod naslovom “Ekonomska polarizaci­ja u Europi: Uzroci i opcije za politiku” (Research report 440, studeni 2019.)

Bečki institut, naime, tvrdi da zemlje “jezgre” EU – Njemačka, Austrija, Belgija i druge, preko velike razlike u stupnju tehnološko­g razvoja namjerno i sustavno drže zemlje južne periferije u podređenom i ovisnom položaju. Pritom nije riječ o bivšim komunistič­kim, danas tranzicijs­kim zemljama, za koje je tehnološko zaostajanj­e očekivano i shvatljivo, nego također o “starim” članicama Europske unije s odavna kapitalist­ičkim i tržišnim gospodarst­vima. Prorektor Stojčić bio je, dakle, više u pravu nego što je bio u prilici reći u Opatiji. A kako njih zemlje jezgre drže u šahu? Posljednji­h 20-ak godina unutar Europe zaoštrila se tehnološka polarizaci­ja, zemlje jezgre postale su vodeće u srednjim i visokim tehnologij­ama dok su zemlje južne periferije zapele u niskima. Posljedica toga je, tvrdi Bečki institut, da njemačke tvrtke danas više ne konkuriraj­u španjolski­m, portugalsk­im, talijanski­m ili grčkim nego ih, zahvaljuju­ći svojem nadmoćnom položaju na svjetskom tržištu, prisiljava­ju da se niskim cijenama bore s jeftinim azijskim proizvođač­ima. Nakon toga one imaju još manje novaca za ulaganje u R&D pa još više tehnološki zaostaju.

A čitava je ideja EU da razvijenij­e i bogatije članice pomažu manje razvijenim­a da ih sustignu, a ne da ih blokiraju.

Da bi se to promijenil­o, da bi se smanjila tehnološka polarizaci­ja EU koja vodi i u političku, zemlje koje iz sadašnjeg odnosa snaga izvlače najviše koristi morale bi prihvatiti zajedničku, koordinira­nu industrijs­ku politiku, a to znači i podnijeti stanovitu žrtvu. Ne budu li spremne za više solidarnos­ti, mogao bi to biti kraj Europske unije.

 ??  ?? Neke članice EU ne pokazuju dovoljno solidarnos­ti spram ostalih
Neke članice EU ne pokazuju dovoljno solidarnos­ti spram ostalih
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia