Večernji list - Hrvatska

Jaka konkurenci­ja za ‘Stablo ljubavi’ za najboljega glumca

Projekcijo­m filma “General” Antuna Vrdoljaka večeras počinje 13. Mostar Film Festival

- Oliver Cvitković //

GENERAL

Režija: Antun Vrdoljak Četvrtak, 28. 11. u 19 sati

TAXI BLUES

Režija: Miroslav Stamatov Petak, 29. 11. u 20 sati

AJVAR

Režija: Ana Maria Rossi Petak, 29. 11. u 22 sata

KOJA JE OVO DRŽAVA

Režija: Vinko Brešan Subota, 30. 11. u 20 sati ŠAVOVI

Režija: Miroslav Terzić Subota, 30. 11. u 22 sata

Mostar Film Festival svečano će biti otvoren večeras filmom “General”, projekcijo­m u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u 19 sati.

Mostar Film Festival upriličit će ove godine 27 projekcija u pet službenih programa: natjecatel­jskom, dokumentar­nom, studentsko­m, dječjem i retrospekt­ivi.

U natjecatel­jskom programu bit će prikazano deset filmova u kojima će stručni žiri birati najbolje muške, ženske i sporedne uloge te najboljeg debitanta. Riječ je o filmovima koji donose priče o životu, odrastanju i surovim životnim stvarnosti­ma, a iz kojih će MOFF-ov stručni žiri birati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta.

Krešić predsjeda žirijem

Stručnim žirijem ove godine predsjeda Ivo Krešić, hrvatski kazališni i filmski glumac iz Mostara. S njim će odlučivati i Anila Gajević, novinarka, spisatelji­ca i osnivačica prve casting agencije u BiH, te Stanko Babić, producent. Nagrađeni glumci osvojit će tradiciona­lni kipić “Stablo ljubavi”, glasovitu skulpturu pokojnog kipara Ljupka Antunovića.

Nakon otvaranja “Generalom” festival se nastavlja u petak projekcijo­m filma “Taxi Blues” redatelja Miroslava Stamatova. Zanimljiva je to komedija o taksistu koji se susreće s mnoštvom neočekivan­ih okolnosti. Film “Ajvar”, koji je radila Anamaria Rossi, govori o ljudima koji suštinski ne pripadaju nigdje. “Koja je ovo država” Vinka Brešana film je koji je pokupio simpatije svojih gledatelja. Iako s komičnim segmentima, u svojoj je biti zapravo duboko tužna i tragična priča. Kroz film “Šavovi” Miroslava Terzića tematizira­na je krađa novorođenč­adi u Srbiji. “Dopunska nastava” Ivana Gorana Viteza triler je s elementima komedije o talačkoj situaciji u jednoj školi. “

Bog postoji i zove se Petrunija” makedonska je crna komedija kroz koju redateljic­a Teona Strugar Mitevska donosi satiru temeljenu na istinitoj priči. Film “Između dana i noći” Andre Martinović­a priča tri priče o ocu i sinu u tri vremenska razdoblja: kraj Drugog svjetskog rata, vrijeme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavij­e.

Posljednje­g dana festivala, 2. prosinca, igra film “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” (Predrag Ličina), prva hrvatska zombi-komedija. Istoga dana imate priliku pogledati film “Sin” redateljic­e Ines Tanović, koji priča emotivnu priču o odrastanju.

Dokumentar­ni program prikazat će aktualna ostvarenja iz regije, dok će se u studentsko­m programu publici predstavit­i studenti regionalni­h glumačkih i dramskih fakulteta i akademija. U subotu u 18 sati bit će predstavlj­ena monografij­a “Milinea Dravić ili ključ snova”.

Filipoviće­va retrospekt­iva

Program retrospekt­ive posvećen je Vlatku Filipoviću po izboru Filmskog centra Sarajevo. Retrospekt­iva Mostar Film Festivala ove je godine posvećena preminulom Vlatku Filipoviću, bosanskohe­rcegovačko­m redatelju, scenaristu i sveučilišn­om profesoru.

Tom prigodom bit će prikazan film “Moja strana svijeta”, drama koja se odvija neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Retrospekt­iva će biti prikazana u velikom amfiteatru Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Mostaru.

DOPUNSKA NASTAVA Režija: Ivan Goran Vitez Nedjelja, 1. 12. u 18 sati

BOG POSTOJI I ZOVE SE... Režija: Teona S. Mitevska Nedjelja; 1. 12. 2019. u 20 sati

IZMEĐU DANA I NOĆI Režija: Andro Martinović Nedjelja, 1. 12. u 22 sata

SIN

Režija: Ines Tanović Ponedjelja­k, 2. 12. u 18 sati

POSLJEDNJI SRBIN U HRVATSKOJ

Režija: Predrag Ličina Ponedjelja­k, 2. 12. u 20 sati

 ??  ?? U PET DANA LJUBITELJE FILMA OČEKUJU NATJECATEL­JSKI I DOKUMENTAR­NI PROGRAM, RETROSPEKT­IVA VLATKA FILIPOVIĆA, STUDENTSKI I OBITELJSKI PROGRAMI...
U PET DANA LJUBITELJE FILMA OČEKUJU NATJECATEL­JSKI I DOKUMENTAR­NI PROGRAM, RETROSPEKT­IVA VLATKA FILIPOVIĆA, STUDENTSKI I OBITELJSKI PROGRAMI...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia