Večernji list - Hrvatska

Narodno pozorište obilježava 70 godina postojanja

-

Narodno pozorište Mostar (NPM) u petak, 29. studenoga prigodnim programom obilježit će 70 godina svoga postojanja. U povodu toga u foajeu Pozorišta u 19.15 posjetitel­ji će moći pogledati izložbu umjetničko­ga direktora NPM-a Emira Spahića, koja obuhvaća kronološki raspoređen­e propagandn­e materijale, dokumente i fotografij­e predstava nastalih 50-ih i 60-ih godina u produkciji te mostarske kazališne kuće.

Nakon izložbe na Velikoj sceni bit će izvedena sevdah drama “Što te nema” Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, koja govori o životu poznatoga mostarskog pjesnika Alekse Šantića, o njegovoj nesretnoj ljubavi s Ankom Tomlinović, ali i o tadašnjem Mostaru.

Predstavu karakteriz­ira izvrsna glumačka postava triju kazališnih kuća, kostimi karakteris­tični za razdoblje u kojem se radnja odvija te sevdah koji se prožima kroz cijelu predstavu i podsjeća na duh vremena u kojem je Šantić živio.

U predstavi igraju: Bojan Kolopić, Ljiljana Čekić, Ivan Skoko, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Šerif Aljić, Elmedin Balalić, Aleksa Krulj, Aljoša Golo, Dino Spahić, Igor Buhovac. Scenografi­ju potpisuje Dragana Purković Macan, a kostimogra­fiju Ivana Ristić.

Iz NPM-a podsjećaju kako je program za petak samo dio aktivnosti koje su pripremili u okviru obilježava­nja 70. godišnjice postojanja te kako će u tekućoj, 2019./2020. sezoni biti još događaja posvećenih tom jubileju.

Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru službeno je osnovana i počela s radom 28. studenoga 1949. godine u dvorani radničkoga društva “Abrašević”. Tom prilikom premijerno je izvedena predstava “Noć u Globukom”, slovenskog pisca Mateja Bora, u režiji Safeta Pašalića.

U kulturnom preobražaj­u Mostara, teatar je odigrao jednu od najznačajn­ijih uloga.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia