Večernji list - Hrvatska

Beljo: Čeka me najteži protivnik u karijeri, ali želim svjetski pojas

Boks Damir Beljo krajem prosinca u Francuskoj ukrstit će rukavice s Arsenom Goulamiria­nom u meču u kojem je ulog pojas svjetskog superprvak­a po WBA organizaci­ji

- Matej Damjanović

Mostarski boksač Damir Beljo dobio je dugoiščeki­vanu priliku. Krajem prosinca boksat će za svjetski WBA pojas. Njegov protivnik ima ulogu favorita, a 27. prosinca Beljo će rukavice ukrstiti s Arsenom Goulamiria­nom u Marseilleu (Francuska). Riječ je o Francuzu armenskog podrijetla, boksaču koji je sredinom ovog mjeseca osvojio pojas superprvak­a u kruzeru. Ilustracij­e radi, to je jedan od pojaseva za koji će se uskoro u superteško­j kategoriji boriti Andy Ruiz Jr. i Anthony Joshua.

Meč neporaženi­h boksača

Goulamiria­n je kao i Beljo neporažen boksač. U 25 mečeva ima isto toliko pobjeda, od kojih je 17 ostvario nokautom. Beljo posljednji­h godina zbog učestalih ozljeda nije bio toliko aktivan, u 26 mečeva također ima sve pobjede, a 21 put je slavio nokautom. Ipak, ne treba zaboraviti kako je ranije osvajao WBO europski naslov, uspješno ga branio više puta. Priznaje kako trenutačno nije u najboljoj formi, ali kako je zahvalan na prilici koja mu se ukazala. Već se nalazi u Njemačkoj, odnosno u svom UDF timu.

- Sve se brzo odigralo, moj menadžer Ivan Dijaković samo me nazvao i rekao mi je: “Pakiraj se i dolazi prvim avionom...”. Već sam u Düsseldoru u Njemačkoj. Na jutarnjem treningu sam povraćao - kazao nam je u uvodnom razgovoru Damir Beljo:

- Moram istaknuti kako mi je za mogućnost meča prvi javio moj bivši menadžer Dalibor Ban. S njim sam prestao poslovno surađivati, ali mi smo ostali u dobrim odnosima te smo i dalje prijatelji. Nakon toga stvar je završio Ivan Dijaković, ja sam stavio potpis na ugovor i, Bogu hvala, velika prilika za mene konačno je tu - dodao je Bombarder s Neretve. Beljo nema vremena za uobičajeni trening kamp, meč je na rasporedu za četiri tjedna. Priznaje kako nije u idealnoj formi, ali boksač njegova kalibra trebao bi relativno brzo doći u natjecatel­jsku formu.

- Već sam u Njemačkoj i treniram punom parom u UDF Gymu s trenerom Sukurom, Ajetovićem. Cijeli život sam radio s trenerom Damirom Miletićem Fantom i Damirom Zupcem. U Njemačkoj imam sve uvjete kako bih samo mislio na boks. U Mostaru me uvijek nekako pronađu druge obveze, a ulog je ovog puta jako velik. Prvi sam iz BiH osvojio europski naslov prvaka, a, ako Bog da, prvi ću uspjeti osvojiti i svjetski naslov. Radujem se ovoj prilici - dodao je najuspješn­iji bh. boksač.

Sličan stil boksa

Goulamiria­n dijelom gaji sličan stil boksa kao Beljo. Riječ je o čvrstom boksaču, dobrom udaraču, koji se baš ne boji primiti poneki udarac kako bi plasirao svoj. Po onom što smo vidjeli na njegovim dosadašnji­m mečevima, uvijek nastoji biti agresor u ringu. Za razliku od Belje, malo je tehnički potkovanij­i kad napada, ali Mostarac je vjerojatno jači udarač, a trebao bi imati i prednost u kretnji. Ovaj meč mogao bi biti, prije svega, poslastica za publiku. U odnosu na sve dosadašnje protivnike, Francuz će za Belju biti najveće iskušenje u profesiona­lnoj karijeri.

- Definitivn­o je to najteži protivnik u mojoj karijeri. Riječ je o odličnom boksaču. On će boksati na domaćem terenu i vjerojatno će mu mnogi dodijeliti ulogu blagog favorita. Ipak, mene to ne dotiče, nastojat ću se što bolje pripremiti kako bih ga pobijedio. Ovaj meč vidim kako veliku priliku da napravim nešto što sam dugo čekao. Jako sam motiviran - zaključio je Beljo.

 ??  ?? Damir Beljo očekuje najveći meč u svojoj karijeri
Damir Beljo očekuje najveći meč u svojoj karijeri

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia