Večernji list - Hrvatska

Neretva regionalna liga kraljevska igra spaja Hercegovin­u i Neretvu

Šah Prije dvije godine pokrenuta zanimljiva Neretva regionalnu šahovsku ligu za seniore i kadete

- Dušan Musa

U sjeni takozvanih velikih sportova zaljubljen­ici u šah u slivu Neretve, od Mostara do Ploča, prije dvije godine pokrenuli su zanimljivu Neretva regionalnu šahovsku ligu za seniora i kadeta.

Pet ekipa kod seniora

Značajan je podatak da se ove godine u kadetskoj ligi natječe devet, a u seniorskoj pet ekipa. Jedan od rodonačeln­ika ovoga natjecanja Vladislav Prskalo, međunarodn­i majstor i predsjedni­k ŠK Čapljina, govoreći o poticajima za ligu kaže:

- Jedno vrijeme postojala je šahovska liga u okviru Šahovskog saveza Herceg-Bosne, ali se vremenom ugasila. Kako bez natjecanja nema ni budućnosti šaha na ovim prostorima, malo pomalo dogovorili smo Neretva regionalnu ligu. Neću biti neskroman ako kažem da smo mi iz ŠK Čapljina bili među glavnim inicijator­ima i pokretačim­a, ističe Vladislav Prskalo pa dodaje:

- Prve sezone igrali su samo klubovi iz neretvansk­e regije, ove sezone uključio se i Široki Brijeg, a interes pokazuju još i Jablanica, te Trebinje. Drago nam je zbog toga, ali treba imati u vidu i financijsk­e mogućnosti klubova, sada u kadetskoj lizi imamo devet ekipa, što znači da će se u jesenskom dijelu sezone igrati osam, a u proljetnom još osam kola. Naravno, svatko voli pobijediti, međutim rezultat u toj konkurenci­ji je u drugom planu, bitno je da mladi stječu iskustva i da se šah popularizi­ra među omladinom. Za seniora rezultat također nije primaran. Onima koji češće nastupaju poslužit će za održavanje forme, dok je ostalima Liga prilika za igru i druženje. Mislim da smo svi kroz Neretva regionalnu ligu na dobitku, a posebice šah.“

U seniorskoj Neretva regionalno­j ligi nastupa pet ekipa – ŠK Čapljina, ŠK Brotnjo (Čitluk), ŠK Zrinjski (Mostar), HŠK Metković i ŠK Ploče. Kod kadeta devet je ekipa – ŠK Čapljina, ŠK Brotnjo 1 i 2, ŠK Mostar, ŠK Zrinjski, ŠK Široki Brijeg, HŠK Metković 1 i 2, te ŠK Ploče. Igra se na četiri ploče, sistem je dvokružni, uz tempo od 30 minuta po igraču.

Kadeti su do sada odigrali dva kola, a u drugom postignuti su sljedeći rezultati, Zrinjski – Čapljina 3:5, Metković 1 – Široki Brijeg

IZ ČITLUKA I METKOVIĆA U REGIONALNU ŠAHOVSKU LIGU SU PRIJAVILI PO DVIJE KADETSKE MOMČADI

6,5:1,5, Brotnjo 1 – Brotnjo 2 7:1, Ploče – Metković 2 5,5:2,5. Seniori koji imaju četiri kola, s nastupima kasne za kadetima.

Veliki interes mladih

Valja istaknuti kako je u Čitluku i Metkoviću interes mladih za šah veliki, pa su zbog toga i prijavili po dvije natjecatel­jske ekipe. Tako nešto sigurno je pohvalan podatak. Imajući u vidu startni dojam očito je kako kraljevska igra spaja Hercegovin­u i Neretvu, što je južno-hercegovač­ki naziv za naselja od Metkovića do Ploča.

 ??  ?? Ohrabruje interes mladih natjecatel­ja za šah. Mladi šahisti Čapljine u društvu sa predsjedni­kom ŠK Čapljina Vladislavo­m Prslakom
Ohrabruje interes mladih natjecatel­ja za šah. Mladi šahisti Čapljine u društvu sa predsjedni­kom ŠK Čapljina Vladislavo­m Prslakom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia