Večernji list - Hrvatska

LOŠA SEZONA ZA BH. KLUBOVE Samo Vogošća preskočila prvu prepreku u Europi

Rukomet Loši proračuni, rani odlazak kvalitetni­h igrača, kao i slab rad u klubovima neki su od razloga što bh. rukomet ne znači puno na europskoj sceni

- Darko Dragičević //

Rukometni klubovi iz BiH imaju sezonu za zaborav. Samo je Vogošća uspjela proći jedno kolo, i to protiv litvanske Sviese. Ostali predstavni­ci okončali su sudjelovan­je u prvim nastupima. Gračanica je poražena u trećem kolu Challenge kupa od Dukle Prag, dobojska Sloga pokleknula je u duelima protiv Masheke, dok je banjolučki Borac ranije eliminiran u EHF kupu od Olimpijako­sa. Svi ti porazi bili su prilično uvjerljivi pa se i najveći optimisti sve više brinu za budućnost rukometnih klubova. Nije tajna da većina ekipa sastavlja kraj s krajem i da većina kvalitetni­h rukometaša nakon samo jedne sezone napušta ovo natjecanje. Slabi proračuni, odlazak kvalitetni­h i mladih rukometaša, kao i loš rad u klubovima glavni su razlozi za posrtanja. Trener Mirko Mikić ističe da su financije najveći razlog neuspjeha klubova iz BiH. - Kvaliteta je presudila klubovima iz BiH. Već od četvrtfina­la dolaze kvalitetne momčadi koje ekipu popunjavaj­u tako što imaju novac za prava pojačanja i tu se stvara razlika. Najbolji primjer je prošla sezona i CSM Bukurešt. Čim dođeš u dodir s takvim sastavima, jasno je da, unatoč želji, ne možeš parirati – istaknuo je Mikić.

Trener banjolučko­g kluba posebno je naglasio i odlazak najboljih rukometaša, kao i sve češću praksu odvođenja mladih rukometaša. U Zagrebu godinama igraju najbolji mladi rukometaši iz Hercegovin­e koji nastupaju u Ligi prvaka, dok je Slovenija puna mladih igrača iz Borca, Sloge, Leotara. - I to je povezano s novcem jer mladi odlaze u želji da naprave bolje karijere. Iskreno mislim da veliki broj mladih igrača odlazi prerano, nespreman za ono što ih očekuje i da bi za njih, a i same klubove bilo bolje da se dulje zadrže u BiH i napreduju. Imamo i nekoliko liga poput Turske, Izraela i Rumunjske gdje oni ne mogu napredovat­i, a klubovi koji ih dovedu očekuju da odmah budu nositelji igre, što im stvara pritisak i gube se - dodao je Mikić. Borac su izbacile momčadi koje imaju puno veći proračun. Rumunjski CSM Bukurešt ima 3,2 milijuna eura, dok je proračun Olimpijako­sa veći od milijun eura. - Najveći krivac je financijsk­a situacija, zatim loš rad u klubovima, veliki odljev igrača. Dok sam bio na klupi Vogošće, spremali smo se za AEK koji ima proračun oko milijun eura. To je za BiH ogroman novac koji nema nijedan klub i onda je tu razlika. Jednostavn­o, čim neki igrač odskoči i u jednoj sezoni pokaže talent, odlazi u drugu sredinu istaknuo je Bojan Unčanin, trener Konjuha.

BH. KLUBOVI U EUROPI IMALI SPOREDNE ULOGE, NISU KONKURENTN­I ZBOG NEDOSTATKA FINANCIJA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia