Večernji list - Hrvatska

Bojan Bogdanović i društvo protiv vrste koju vodi Aco Petrović

Kvalifikac­ija za OI Ždrijeb s dodijelio ekipu kojeg predvodi bivši hrvatski izbornik

- Dražen Brajdić

U ženevskom sjedištu Svjetskog košarkaško­g saveza određene su skupine četiriju kvalifikac­ijskih skupina za nastup na Olimpijski­m igrama. Tom prigodom ždrijeb se poigrao s Hrvatskom namijenivš­i joj ne samo vrlo tešku skupinu s Rusijom, Njemačkom, Brazilom, Meksikom i Tunisom nego i reprezenta­ciju koju predvodi trener koji je, prije četiri godine, Hrvatsku odveo na Olimpijske igre u Riju. – Najmanje bih volio da Brazil i ja dopadnemo u splitsku skupinu. Značilo bi to previše emocija za mene – kazao nam je brazilski izbornik Aco Petrović nakon što se saznalo da će se jedna skupina igrati u Spaladium Areni.

Srbima lakša skupina

No, nažalost po Acu (tko zna, možda i po Hrvatsku) dogodilo se upravo ono što je najmanje želio. Uostalom, nije to drago ni Kruni Simonu, jednom od junaka tog našeg plasmana na OI u Riju, kroz tjesnac skupine odigrane 2016. u Torinu: – Svjesni smo mi koja će opasnost od Ace vrebati i koliko će on biti motiviran da opet kroz kvalifikac­ije ode na Olimpijske igre. Aco je 2016. s nama dokazao da je trener kojemu odgovaraju ovakvi turniri, gdje se sve odlučuje u nekoliko dana. Bit će to jako opasno, Rusi, Nijemci i Brazilci su jako dobre reprezenta­cije.

Naš sugovornik, branič euroligaša Efesa, složio se s nama da su od svih domaćina najbolje prošli Srbi kojima u Beograd dolaze Novi Zeland, Dominikans­ka Republika, Portoriko, Italija i Senegal.

– Srbi bi i u težoj skupini bili favoriti. Štoviše, oni su možda i najjača reprezenta­cija od sve 24 reprezenta­cije u ovim kvalifikac­ijama. O njima sve govori to da su na SP-u bili peti i da su to doživjeli kao velik neuspjeh.

Moglo se dogoditi, ali nije, da u Split dođe prošlosezo­nski MVP NBA lige, no Antetokoun­mpo i Grci će na noge Kanadi (u Victoriji) u društvu Turske, Češka, Urugvaja i Kine.

Mogući sljedeći NBA MVP Luka Dončić vizu za Tokio sa svojom Slovenijom tražit će kod Litve, u konkurenci­ji Poljske, Venezuele, Angole i Južne Koreje.

S obzirom na sastav skupina, neki bi se rado mijenjali sa Srbima i Litavcima. Razmišlja li tako i naš izbornik Veljko Mršić?

– Od Europljana, ja bih se mijenjao jedino sa Španjolcim­a i Francuzima koji su se već plasirali na OI. Naša skupina je jaka, no ako mi budemo momčad na koju će naši navijači biti ponosni, a to nam je primarni cilj, onda ne moramo ni od koga strahovati. U kvalitetu Rusa, koji nemaju NBA igrača, uvjerili smo se izravno, u osmini finala posljednje­g Eurobasket­a. Njemačka je jako kvalitetna reprezenta­cija, a Brazil je temperamen­ta vrsta koja će, predvođena Acom, ponuditi dodatni žar i tenziju.

Rađa: Imamo prečeg posla

No, ima Mršić o čemu razmišljat­i i prije no što uopće krene u “Akciju Tokio”. Podsjeća na to i šef Stručnog savjeta Dino Rađa:

– Moj jedini komentar je da mi nemamo pravo baviti se ovim jer prije kvalifikac­ija za Tokio slijede nam prve dvije utakmice kvalifikac­ija za Eurobasket 2021. Primili smo na znanje tko su nam suparnici, no intenzivno razmišljat­i o Njemačkoj, Rusiji i Brazilu već sada, a ne o Švedskoj i Nizozemsko­j koje nas čekaju u veljači, bilo bi pogubno.

 ??  ?? BOGDANOVIĆ Vjerujemo da će i kapetan sudjelovat­i u animiraju svih naših NBA igrača za ovaj turnir
BOGDANOVIĆ Vjerujemo da će i kapetan sudjelovat­i u animiraju svih naših NBA igrača za ovaj turnir

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia