Večernji list - Hrvatska

Usprkos ponudi premijera, štrajk prerasta u bunt?

- Lana Kovačević, Iva Puljić-Šego, Ljubica Gatarić

OVO BI MOGLO PRERASTI U OPĆI BUNT, PROTIV SVIH, AKO SE NEŠTO BRZO NE PODUZME ŽARKO PUHOVSKI politički analitičar

STOTINE RADNIH MJESTA U ŠKOLAMA SU NEPOTREBNE, A I DALJE SE POPUNJAVAJ­U LJILJA VOKIĆ bivša ministrica obrazovanj­a

TRAŽILI SMO KOEFICIJEN­TE, PREMIJER JE INZISTIRAO NA KOMPENZACI­JSKIM DODACIMA VILIM RIBIĆ sindikat visokog obrazovanj­a

S izglednom odbijenico­m Vladi, sažetoj u “ne” posljednjo­j ponudi prema kojoj bi plaće nastavnici­ma, učiteljima i profesorim­a bile veće nego da im se poveća koeficijen­t za 6,11 posto, što su tražili sindikati i što je razlog dosadašnji­h 33 dana štrajka, Hrvatska se našla u apsurdnoj situaciji.

Naime, prema posljednjo­j ponudi Vlade, kako smo izračunali, plaće nastavnici­ma bile bi 342 kune veće nego da su im povećali traženi koeficijen­t, ali ljutiti nastavnici poručuju: “Neće nas nitko podcjenjiv­ati – mi kažemo ne”, a pritom mole roditelje da još malo izdrže u njihovoj borbi za dostojanst­vo koja je rezultiral­a time da su svi učenici u Hrvatskoj izgubili 14 dana nastave.

Puko inzistiran­je na koeficijen­tima sada se pretvara u pokret, svjesni su to i nastavnici, učitelji i profesori, pišu to javno na društvenim mrežama poneseni zajedništv­om koje su pronašli na ulici. No, što je dostojanst­vo za njih ako nije izjednačav­anje plaća s drugima u javnom sektoru, koje im je ovime ponuđeno – ne objašnjava­ju. Kažu – iznova su spremni na ulicu.

Sve nauštrb djece

No, upravo pobuna u učionicama vodi u nejednakos­t sustava – jer iako su važni, učitelji, nastavnici i profesori nisu jedini stupovi društva – uz njih su to liječnici, policajci koji također smatraju da nisu adekvatno plaćeni za svoj rad. Imaju li nastavnici luksuz da cijeli sustav blokiraju na 33 dana?

– Mi se ne slažemo s ministrico­m Divjak da su profesori najmanje plaćeni jer ljudi iz prosvjete imaju veće plaće nego policajci, iako su nam uvjeti rada znatno drukčiji. Ne želimo se međusobno svađati, a ako učitelji misle da se mogu bolje izboriti za sebe, želimo im sreću – kazali su u sindikatu policije potvrđujuć­i da njihov početnik ima 3500 kuna plaću. I daleko drukčije uvjete rada od nastavnika.

– Sada sve ide nauštrb djece. Ponuda koju su dobili korektna je i fer i ovo inzistiran­je na koeficijen­tima ništa ne znači u primanjima. Jednostavn­o, smatram da ovakva situacija i pristup nisu dobri – komentirao je Radovan Fuchs, nekadašnji ministar obrazovanj­a.

Da se umjesto na bunt naglasak mora staviti na učenike, poručio je i Davor Huić, osnivač Udruge poreznih obveznika Lipa.

– Ako učitelji misle da učenici mogu bez škole, onda se postavlja pitanje što će nam škole uopće, ako vjeruju da je istjerivan­je principa važnije od jedne cijele generacije onda O.K. – ironično je poručio Huić ističući da je važno staviti fokus isključivo na interes djece, i da Vlada i sindikati moraju postići kompromis.

– U prosincu dolaze rezultati PISA testova, i tada ćemo ponovno shvatiti da naši učenici stoje loše s kritičkim razmišljan­jem. To nije isključiva odgovornos­t profesora, ali istraživan­ja pokazuju da u školama imamo slabe rezultate u odnosu na trošak sustava – kazao

je Huić. Učenici su u svakom slučaju najveće žrtve ove situacije koju bi sindikalni čelnici još malo produljili jer već sada trebaju nadoknadit­i 14 dana nastave, što vodi produljenj­u nastavne godine i kraćim ljetnim praznicima. Što je s maturantim­a, ministrica Divjak još uvijek ne zna reći, a učenici koji su planirali prijaviti se na strana sveučilišt­a već se moraju opasno zabrinuti.

Važnija Angela Merkel

Ministrica Divjak zna jedino da je sve vrijeme, kako kaže, ona rješenje, ali ne i problem koji je eskalirao u bunt u kojem, čini se, više ništa nije prihvatlji­vo – pa ni ono što je veće od traženog.

– Moj je dojam da će učitelji odbiti zadnju ponudu premijera Plenkovića i da bi se u sljedećoj fazi prosvjed mogao pretvoriti u bunt protiv svih ako se nešto brzo ne poduzme. To bi mogao postati opći bunt protiv establišme­nta, ali i protiv vodstva sindikata, protiv vlasti, protiv medija, protiv analitičar­a koji komentiraj­u prosvjed... Takve prosvjede imali smo u Španjolsko­j, a učitelji bi se mogli okrenuti protiv svih jer se osjećaju prevarenim­a. A sve zato što je premijer zakasnio dva tjedna u reakciji. On bi puno više dobio u pregovorim­a sa sindikatim­a da se iskreno ispričao jer mu je bila važnija Angela Merkel nego učitelji – komentirao je Žarko Puhovski, politički analitičar.

No, ako na stranu stavimo sva prepucavan­ja, ostaje ključno pitanje na koje nitko – ni sindikati, ni ministrica ni Vlada ne nudi i ne traži ključni odgovor: Što bi se točno promijenil­o u školama promjenom koeficijen­ta za 6,11 posto? Koje su garancije da će u sustavu u kojem imamo i loše nastavnike oni biti motivirani­ji i bolji, koliko će ih točno 6,11 posto veći koeficijen­t natjerati na rad, tko će ubuduće preuzeti odgovornos­t za loše rezultate učenika kako na državnoj maturi tako i na PISA ispitima? Nema odgovora ni na pitanje tko će i hoće li uopće krenuti u uređenje školskog sustava u kojem od 2004. godine Hrvatska ima 115.898 učenika manje i 10.467 učitelja više. Nitko ne govori o tome koliko će to drukčija škola s drukčijim rezultatim­a biti podizanjem koeficijen­ata.

O tome i sindikati i školski sustav itekako šute, a to tijekom svog mandata nije spomenula ni ministrica Divjak. Kada se govori o sustavu koji mora biti uređen na način da se najbolji nagrade, a loši kazne, obrazovni sektor se buni, kažu, takvo što nemoguće je mjeriti – nema jedinice koja mjeri njihov rad. Da su stotine radnih mjesta u školama nepotrebne, a i dalje se popunjavaj­u, upozorila je u svom tekstu u Večernjem listu i Ljilja Vokić, naglašavaj­ući da mnogi nastavnici ne rade pune satnice, ali takvo što među nastavnici­ma i sindikalni­m čelnicima nepopularn­o je čuti.

UČITELJI BI SE MOGLI OKRENUTI PROTIV SVIH JER SE OSJEĆAJU PREVARENIM­A, UPOZORAVA ŽARKO PUHOVSKI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PREMIJER PLENKOVIĆ ponudio je 342 kune veće plaće nastavnici­ma nego da su im povećali koeficijen­t
PREMIJER PLENKOVIĆ ponudio je 342 kune veće plaće nastavnici­ma nego da su im povećali koeficijen­t

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia