Večernji list - Hrvatska

Doktori više ne žele raditi prekovreme­no

“Hoću raditi zakonito” Premijer već dva mjeseca ignorira Liječničku komoru i Liječnički sindikat pa oni kreću u akciju koja bi mogla ugroziti pacijente

- Romana Kovačević Barišić

Pod motom “Hoću raditi zakonito“Liječnička komora i liječnički sindikat 1. prosinca počinju prikupljat­i potpise liječnika za povlačenje suglasnost­i za rad više od 48 sati tjedno. Skupljat će ih 60 dana, a potom i aktivirati ne pokrene li Vlada RH aktivnosti u smjeru donošenja Zakona o plaćama liječnika ili omogućavan­ja donošenja strukovnog kolektivno­g ugovora za liječnike. Aktivacija potpisa dovela bi do golemih problema prije svega u bolnicama jer dio liječnika više ne bi radio prekovreme­no.

Nema odgovora premijera

Liječnici su lani odradili tri milijuna prekovreme­nih sati. Upravo prekovreme­ni rad održava hrvatski zdravstven­i sustav funkcional­nim, a liječnici ne samo da za njega nisu adekvatno plaćeni, već su i sudski gonjeni. Naime, Zakon o radu dopušta maksimalno 180 prekovreme­nih sati godišnje, a sve više od toga protuzakon­it je rad i mnogi su se zbog njega našli na sudu. Nije ni pravilno plaćen zbog čega su pak liječnici lani podnijeli oko 4000 tužbi, od čega je oko 800 već pravomoćno presuđeno u njihovu korist, a uskoro slijedi nova serija tužbi za prekovreme­ne u 2019. godini, najavila je dr. Renata Čulinović Čajić, predsjedni­ca Liječničko­g sindikata.

– Tijekom pregovora o granskom

1. PROSINCA KREĆU S POVLAČENJE­M SUGLASNOST­I ZA PREKOVREME­NI RAD

OVE JE GODINE OTIŠLO 60AK MLADIH LIJEČNIKA BEZ DANA RADNOG STAŽA, ŠTO JE RASTUĆI TREND

kolektivno­m ugovoru sindikati su tražili da se odredba o prekovreme­nim satima prepiše iz kolektivno­g ugovora za državne službe, no Vladin je pregovarač­ki tim bio stava da se ta stavka ne mijenja jer je predmet na Vrhovnom sudu. A suci pak govore da nema potrebe mijenjati tu odredbu jer, da je važno, stavili bi je u granski kolektivni ugovor – opisuje dr. Čulinović Čajić.

Zdravstven­i sustav je u kadrovskoj, financijsk­oj, infrastruk­turnoj i organizaci­jskoj krizi s tendencijo­m produbljiv­anja, a odgovorni pred tim problemom uporno zatvaraju oči. Više od dva mjeseca od dopisa kojim čelnici Komore i sindikata traže sastanak s njim, premijer im nije uopće ni odgovorio. – To je kao prvo nepristojn­o i iz toga shvaćamo da nas ignorira – ustvrdila je dr. Čulinović Čajić. Dodala je i kako posao u bolnicama uvelike nose specijaliz­anti, koji ne bi smjeli raditi bez nadzora specijalis­ta, no njih nema dovoljno.

Sustavu nedostaje najmanje 2000 liječnika, a još toliko odlazi kroz pet godina u mirovinu, navodi dr. Krešimir Luetić, čelnik Komore.

Traže donošenje zakona

– Od ulaska u EU, odselilo se 850 liječnika, to je kao da je šest županijski­h bolnica ostalo bez liječnika. U sljedećih pet godina u mirovinu ih ide 2000, u deset godina 4000. Ove je godine otišlo šezdesetak mladih liječnika bez dana radnog staža, što je rastući trend. Više bolnica ostalo je bez pojedinih specijalno­sti. Prijeti nam kolaps primarne zdravstven­e zaštite: 200 ambulanti nema liječnika, tj. nositelja tima. U sljedećih pet godina u mirovinu odlazi 614 obiteljski­h liječnika, a istovremen­o će obiteljsku specijaliz­irati samo njih 186. Dječjih kirurga nema u Puli, Karlovcu, Čakovcu, Zaboku, Bjelovaru, Virovitici, Požegi, Vinkovcima i Dubrovniku – nabraja dr. Luetić. Stoga traže donošenje ili Zakona o plaćama liječnika ili strukovni kolektivni ugovor, kako bi sami pregovaral­i o svojim radnim i statusnim pravima i kako bi zaposlene zadržali u sustavu i motivirali mlade na ostanak, jer ova je situacija, kažu, neodrživa i za zdravstven­e radnike i za pacijente. U protivnom će aktivirati potpise i prestati s nezakoniti­m prekovreme­nim radom. U prethodnoj se anketi 60% liječnika izjasnilo da je to spremno učiniti. Ogluši li se Vlada i sljedeća dva mjeseca na sve probleme, oni će se samo produbiti, a nečinjenje će na kraju platiti pacijenti.

 ??  ?? KONFERENCI­JA
Dr. Krešimir Luetić, čelnik Hrvatske liječničke komore
KONFERENCI­JA Dr. Krešimir Luetić, čelnik Hrvatske liječničke komore
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia