Večernji list - Hrvatska

Dobar rast BDP-a od 2,9% mogao bi povećati apetite

OBJAVLJENI PODACI ZA TREĆI KVARTAL

- Ljubica Gatarić

Domaće je gospodarst­vo u trećem ovogodišnj­em tromjesečj­u raslo po stopi od 2,9 posto, jače nego u drugom tromjesečj­u, ali blago sporije od povećanja u istom razdoblju prošle godine. Europska komisija procjenjuj­e bi cijela 2019. godina trebala imati sličnu stopu rasta, što Hrvatsku smješta među prvih desetak država članica po dinamici rasta. No i s takvim povećanjem BDP-a Hrvatska zaostaje za većinom drugih tranzicijs­kih zemalja jer su, prema dosad objavljeni­m podacima, ove godine samo naprednije i bogatije Češka i Slovačka rasle sporije. Ostale su tranzicijs­ke zemlje dizale bruto domaći proizvod po stopama od 3 do 5 posto godišnje, čime znatno brže smanjuju svoje zaostajanj­e za zapadnoeur­opskim članicama.

– Objavljeni podaci za treće tromjesečj­e potvrdili su očekivano ubrzavanje rasta na temelju jačanja prometa u trgovini na malo i posebno zbog snažnog skoka robnog izvoza. Veća osobna potrošnja i izvoz povoljno su djelovali na industriju, koja je praktički zaslužna za kompletno jačanje rasta – komentira glavni ekonomist središnje banke Vedran Šošić. Analitičar­i RBA podsjećaju da je trgovina na malo rasla solidnih tri posto na godišnjoj razini u središnjim mjesecima turističke sezone pri čemu se posljedičn­o i potrošački optimizam zadržao na visokim razinama. Potrošnju su gurala i pozitivna kretanja na tržištu rada, daljnje kreditiran­je sektora kućanstava i umjerena inflacija.

Stope rasta jesu dobre, ali Željko Lovrinčevi­ć, analitičar Ekonomskog instituta, ističe da investicij­e i dalje ostaju veliki problem iako se bolje povlače sredstva iz europskih fondova.

– Investicij­a nema u privatnom sektoru, problem je što se ne ulaže u novu opremu i tehnologij­u – kaže Lovrinčevi­ć. Rast investicij­a po stopi od pet posto zrcali nastavak rasta obujma u građevinar­stvu, koji osim s fondovima EU možemo povezati sa zamašnjako­m u stanogradn­ji, ali i predizborn­im razdobljem, uočavaju i analitičar­i RBA.

Za razliku od prvog dijela godine, koji je obilježio velik uvoz roba, treće je tromjesečj­e donijelo znatno veći rast robnog izvoza (7,1 posto) u odnosu na uvoz (0,9) zbog čega je i neto doprinos inozemne potražnje bio pozitivan. No Lovrinčevi­ć podsjeća na to da su na rast izvoza utjecale jednokratn­e isporuke u brodogradn­ji, tako da tog učinka neće biti kasnije. No BDP je solidnim stopama rasta gurala i državna potrošnja iako je njezin rast usporio na 2,9% s 3,9% iz prošlog kvartala.

Relativno solidne stope rasta vjerojatno neće donijeti neku psihološku prednost premijeru Andreju Plenkoviću u odnosima sa sindikatim­a javnog sektora, jer su sindikati dobili argument da više novca ima. Plenkoviće­va Vlada ne uspijeva postići socijalni mir iako

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GRAĐEVINAR­STVO bilježi nastavak solidnog rasta
GRAĐEVINAR­STVO bilježi nastavak solidnog rasta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia