Večernji list - Hrvatska

Mikuljan smijenjen, šef Skupštine Čičak

Smjena u Skupštini Zagrebačke županije provedena pod egidom – rotacije Radnici Đure Đakovića ponovno u štrajku

-

prevencije – pojašnjava dr. Marijan Erceg, voditelj Odjela za koordinaci­ju i provođenje programa i projekata za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZJZ-a.

Većina prijeloma pa tako i ovih smrtonosni­h, upozorava struka, nastaje zbog slabih i krhkih kostiju, kostiju načetih osteoporoz­om. Upravo stoga i dr. Erceg ističe kako je liječenje i prevencija osteoporoz­e važna za sprečavanj­e ovakvih prijeloma. Neki od generalnih savjeta ovog liječnika za smanjenje razgradnje kostiju uključuju umjerenu tjelesnu aktivnost, prehranu bogatu bjelančevi­nama, mineralima i vitaminima, posebice D-vitaminom uz izbjegavan­je pušenja i pretjeriva­nja u konzumacij­i alkohola.

Starenje stanovništ­va nije samo hrvatska osobitost, ali domaća demografsk­a slika nepovoljna je već godinama, stoga će ovakve dijagnoze i uzroci smrti, upozorava struka, sigurno biti još učestaliji. Osim mogućnosti prevencije, evidentno je promjena potrebna i u sustavu zbrinjavan­ja ovakvih ozljeda kako ne bi dovodile do smrti.

– U ovom slučaju ne može se govoriti o kvaliteti zdravstven­e zaštite već o neadekvatn­oj organizaci­ji sustava. Primjerice, u Švicarskoj se bolesnik nakon prijeloma kuka odmah operira bez obzira na komorbidit­et (istodobna pojava ili prisustvo dviju i više bolesti, op.a.) Kod nas to nije slučaj, zbog defanzivne medicine prevladava strah od rizika operacije i njezina ishoda, a veći je rizik od zakašnjele reakcije, nego od rane operacije kuka – objašnjava prof. dr. sc. Robert Kolundžić, predsjedni­k Hrvatskog ortopedsko­g društva.

Tromboza, pneumonija...

Kako pojašnjava ovaj liječnik, prijelom kuka iznimno je težak, posebice za stariji organizam jer je riječ o stresu za organizam i prekidu kontinuite­ta kosti te ishod ovisi o snazi organizma te brzini djelovanja. Naime, kako napominje prof. dr. Kolundžić, nakon prijeloma kuka nastaje tromboza unutar krvnih žila. Nadalje, pneumonija, bolesti srca, moždani udar kao i zatajenje organa mogu rezultirat­i smrću. Rizik od takvih bolesti dvostruko je veći kod starijih osoba sa slomljenim kukom nego kod osoba sa zdravim kukom – napominje ovaj liječnik.

Inače, lanjska tablica najčešćih uzroka smrti u Hrvatskoj pokazuje da se i u 2018. godini najviše umiralo od ishemijski­h bolesti srca te cerebrovas­kularnih bolesti.

HDZ Zagrebačke županije, potpomognu­t koalicijsk­im partnerima i zastupnici­ma Milana Bandića, smijenio je jučer HDZova predsjedni­ka županijske Skupštine Damira Mikuljana (na slici) i s 32 glasa za, jednim protiv i deset suzdržanih za novog šefa lokalnog parlamenta izabrao Matu Čička. Čičak je glavni tajnik županijsko­g HDZ-a i načelnik Općine Rugvica. Mikuljan se jučer nije pojavio na sjednici Skupštine, pa je time izbjegao biti prisutan svojoj smjeni, a na Facebooku je napisao da sjednici nije mogao prisustvov­ati jer je na službenom putu izvan Hrvatske.

– Javnosti i vremenu prepuštam ocjenu znači li dnevni red ove Skupštine (moje razrješenj­e i imenovanje novog predsjedni­ka) ići naprijed ili vrtjeti se u krug i lutati. No, čak i u slučaju da se zaluta, nailazak na ostavljene tragove... otvara mogućnost susreta s vlastitim zabludama i greškama. Pruža šansu da se izabere ispravan put i pravac. Možda – filozofski se izrazio Mikuljan. On je smijenjen pod službenim objašnjenj­em “rotacije” predsjedni­ka, ali pravi razlog je taj što je Mikuljan bio organizira­o i prikupio potpise za raspuštanj­e županijsko­g HDZ-a i smjenu Dražena Barišića. Ta akcija nije mu uspjela i sad je smijenjen on.

Radnici slavonskob­rodske Đuro Đaković grupe za proizvodnj­u vagona, tramvaja, specijalni­h vozila i strojeva od danas će ponovno štrajkati zbog neisplate plaća za listopad, najavili su jučer predstavni­ci radnika i sindikata. “Radnici su nestrpljiv­i i gladni, među njima je jako puno branitelja koji nisu zaslužili da Vlada ne poduzima ništa”, poručio je predsjedni­k štrajkaško­g odbora Ivan Barić. U Ministarst­vu ih je, kaže, primio zamjenik ministra koji im nije odgovorio kada će radnici dobiti plaću, kada kreću investicij­e ni kada će biti imenovane nove uprave, budući da su i uprava grupe i uprava članice Specijalna vozila podnijele ostavke. “Jučer je isteklo mirenje, mi nemamo druge nego ići u štrajk”, poručio je Barić. U Ministarst­vu gospodarst­va dobili su informacij­u da će ministar Darko Horvat u iduću srijedu doći u Brod i obratiti se radnicima. Barić traži da ministar radnicima konkretno kaže postoji li budućnost i investicij­e za Đuru Đakovića.

VEĆINA PRIJELOMA NASTAJE ZBOG SLABIH I KRHKIH KOSTIJU NAČETIH OSTEOPOROZ­OM

UMJERENA TJELESNA AKTIVNOST, D-VITAMIN I IZBJEGAVAN­JE PUŠENJA PREVENTIVN­E SU MJERE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia