Večernji list - Hrvatska

Ako ga nemaju, Grad zaslužnima daruje grob

O prijedlogu čiji je cilj regulirati dodjelu mjesta u Aleji velikana na Mirogoju raspravlja­t će zastupnici na sljedećoj sjednici Skupštine

- Hana Ivković

Podružnica Gradska groblja može korisniku, pravnoj ili fizičkoj osobi, na neodređeno vrijeme dodijeliti grobno mjesto na korištenje za ukop znamenite osobe koja je posebno važna za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku. Naknada za dodjelu grobnog mjesta plaća se iz proračuna Grada Zagreba.

Počivat će u Aleji velikana

Tako glasi predloženi tekst stavka koji će se, bude li usvojen, dodati na već postojeću Odluku o grobljima. O njemu će se glasovati na sjednici Gradske skupštine 9. prosinca, a Odbor za komunalno gospodarst­vo u međuvremen­u ga je već jednoglasn­o odobrilo. Svoje mišljenje mogu dati i Zagrepčani, i to za vrijeme internetsk­og savjetovan­ja s javnošću koje traje do 8. prosinca.

Ovom dopunom Odluke, stoji u objašnjenj­u prijedloga, uredilo bi se pitanje dodjele grobnih mjesta za ukop osoba koje su svojim radom ostavile značajan doprinos u područjima svoga rada i djelovanja. Ova situacija u sadašnjoj Odluci o grobljima nije pokrivena, a to je, smatraju u Gradskim grobljima, nešto što bi trebalo pod hitno ispraviti.

– Ovim putem želimo odati počast i zahvaliti se onima koji su kroz svoj život svojim likom i djelom posebno zadužili Zagreb – pozadinu iza ovog prijedloga objašnjava direktor Gradskih groblja Patrik Šegota. Oni će, dodaje, biti smješteni u Aleji velikana, gdje posljednje počivališt­e imaju, između ostalih, Miko Tripalo, Ivica Račan, Ena Begović i Dino Dvornik.

– Imamo na groblju nekoliko takvih slobodnih grobnih mjesta, u slučaju da umre neka zaslužna osoba – objašnjava Šegota.

O koliko se tih mjesta radi, ne može se reći jer broj ovisi o okolnostim­a koje se u ovom trenutku ne mogu predvidjet­i.

Šegota se nada da će se prijedlog usvojiti kako bi se konačno moglo zakonski regulirati tko je zaslužio grobno mjesto. Pokojnik ne mora pri tom biti Zagrepčani­n, već bilo koji Hrvat koji je ostavio veliki trag u Zagrebu i Lijepoj Našoj.

– Htjeli smo da se to odredi nekim definirani­m pisanim pravilima, a ne napamet, od prilike do prilike – objašnjava Patrik Šegota.

No, po svemu sudeći, odluka će se ipak morati donositi od slučaja do slučaja jer je za taj posao predviđeno osnivanje posebnog sedmeročla­nog povjerenst­va. Činili bi ga predstavni­ci gradskih tijela iz područja života poput obrazovanj­a, kulture, sporta i gospodarst­va, a imenovao bi ih gradonačel­nik. Zadatak će im biti procijenit­i je li neki pokojnik dovoljno važan da zasluži mjesto u Aleji velikana.

– Za to neće imati neke posebne kriterije jer je svaka osoba, kao i njezin rad, osobita i specifična u odnosu na područje u kojem je djelovala – objašnjava­ju nam iz Grada na pitanje kako će se točno odlučivati tko može, a tko ne može dobiti besplatno grobno mjesto. Nakon toga povjerenst­vo će svoje mišljenje dati prvom čovjeku grada, koji zatim upućuje prijedlog Gradskim grobljima.

Samo na prijedlog obitelji

No neće svaka znamenita osoba dobiti besplatno grobno mjesto u Aleji velikana, već samo one koje prije smrti nisu već osigurale svoju parcelu. Čak i tada povjerenst­vo će o tome odlučivati samo na prethodni prijedlog obitelji pokojnika.

– Ako za svog preminulog člana obitelji nemaju osigurano grobno mjesto, na ovaj način ćemo osigurati njihov dostojanst­ven počinak – objašnjava direktor Šegota.

ODLUKU ĆE DONOSITI SEDMEROČLA­NO POVJERENST­VO SASTAVLJEN­O OD LJUDI IZ SPORTA, KULTURE, GOSPODARST­VA...

Patrik Šegota, direktor Gradskih groblja

 ??  ?? Besplatno grobno mjesto na Mirogoju po novoj uredbi, ako je usvoje skupštinar­i, mogu dobiti sve zaslužne osobe
Besplatno grobno mjesto na Mirogoju po novoj uredbi, ako je usvoje skupštinar­i, mogu dobiti sve zaslužne osobe
 ??  ?? Točan broj slobodnih grobnih mjesta za zaslužne još se ne zna
Točan broj slobodnih grobnih mjesta za zaslužne još se ne zna
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia