Večernji list - Hrvatska

Mobilni internet na 5G-u postiže do 20 Gbps OSNOVA TRANSFORMA­CIJE INDUSTRIJE JE RAZVOJ 5G

ULTRABRZO NETKO TREBA FINANCIRAT­I DIGITALNA TRANSFORMA­CIJA JE TU, KRENULA JE, ALI PUNO KOŠTA I TO JE PROBLEM KOMPETENCI­JE NAŠE ZNANJE MOŽE GENERIRATI DODATNU VRIJEDNOST

-

Hrvoje Hadžić iz Ericsson Nikole Tesle, jedne od najvećih ICT kompanija u Hrvatskoj, govorio je o 5G kao osnova transforma­cije industrije i društva. Govorio je o ultrabrzom mobilnom internetu, tj. petoj generaciji mobilnih mreža brzine od 1 do 20 gigabita u sekundi, što je 20 puta više od sadašnjih brzina.

- Većinu prometa preko mobitela čini video promet, i to uglavnom YouTube. Dolazi do promjene načina korištenja mobitela, koji će omogućavat­i virtualnu stvarnost Jurić je izrazio nezadovolj­stvo digitalnom transforma­cijom u Hrvatskoj, jer “mi imamo prevelike oscilacije, a rast je kreiran na izuzecima iz realnog sektora, što znači da nema prave strategije”, na što je Zeba replicirao kako se ozbiljno radi na Zakonu o strateškom planiranju.

- Država se želi konsolidir­ati, imamo više od 40 strategija koje govore o digitaliza­ciji. Država nikad nije dobar gospodar, pa poduzetniš­tvo treba diktirati strategiju - rekao je Zeba, na što mu je Buntak odgovorio kako “ne može neki pojedinac ili lobi formirati strateški pravac razvoja. Državne uprave rade strategiju za neko područje, Vlada mora znati što želi, inače funkcionir­amo po slučajnim primjerima”. i pružati puno iskustvo. Vrijeme trajanja baterija produljeno je na 10 godina za razne uređaje spojene na 5G mrežu. Danas je komunikaci­ja uglavnom jednosmjer­na, a Pokemoni su donijeli interaktiv­nost, koja postaje sve uobičajeni­ja - rekao je.

U predavanju o digitaliza­ciji društva, Božo Zeba, načelnik Sektora razvoja digitalne infrastruk­ture i usluga u javnom sektoru, rekao je kako je vlada ozbiljno krenula u digitalnu transforma­ciju.

- Digitalne usluge treba što više predstavit­i građanima kroz transforma­ciju procesa, koje državna uprava inače voli zakomplici­rati. Svu tu digitalnu transforma­ciju želimo potaknuti i što više građana uključiti u digitalno društvo, odnosno uspostavit­i digitalnu infrastruk­turu za e-građane. Iako po indeksu digitalne informatiz­acije društva stalno napredujem­o po nekoliko mjesta godišnje, u digitalnoj infrastruk­turi Hrvatska jako loše stoji. Želimo izgraditi optiku i dovesti internet posvuda, trebaju nam velika ulaganja da bi se infrastruk­tura osuvremeni. Cilj nam je gigabitno društvo u kojem ćemo slobodno surfati internetom - rekao je Zeba. Pohvalio se da je u digitaliza­ciji

Krešimir Buntak održao je predavanje o digitalnoj transforma­ciji i kibernetič­koj sigurnosti, dok je Milan Komorčec iz tvrtke Dignetsoft­ware, koja se proširila po svijetu, govorio o doprinosu digitaliza­ciji poslovne zajednice. Hrvatska ispred Italije, što je dokaz da se mogu prestići i zapadne zemlje. “Pokrenuli smo više od 40 projekata vrijednih više od 1,3 milijarde kuna. Pružamo 62 usluge u sustavu e-građani, kojim se štedi puno vremena na šalterima državne uprave”, kaže Zeba. Dodao je da se interopera­bilnost teško postiže, a za 5-7 godina trebala bi biti organizira­na digitalna infrastruk­tura, kroz Centar dijeljenja usluga (CDU), cloud države u koji ona sprema podatke, a pristup imaju samo osobe po službenoj dužnosti.

- Digitalno društvo je primamljiv­o, povezanije je nego ikad. Svijet je zbilja postao globalno selo, što znači digitalnu uključivos­t i e-kompetenci­ju ali i pojavu lažnih vijesti i dezinforma­cija, nepoželjno komunicira­nje putem interneta, kao i prevare. Uspostavil­i smo sustav kontrole digitalnih sustava, da budete sigurni da je iza zbilja država- , zaključio je Božo Zeba.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia