Večernji list - Hrvatska

Jesu li koeficijen­ti jednaki za sve pravo dostojanst­vo

Milllennia­l

- Adriana Belay

Posljedni štrajk u Hrvatskoj, koji u trenutku pisanja ovog teksta traje već 32 dana, najglasnij­e je tražio dvije stvari – veći koeficijen­t i dostojanst­vo.

Dok je prvo diskutabil­no, ali relativno sagledljiv­o kroz analizu proračuna i projekcija rasta, drugo je teško definirati. Uglavnom jer je i vezano na prvo, da će dostojanst­vo biti vraćeno povećanjem plaća što je samo djelomično ispravno jer spomenutno (ne)dostojanst­vo vidimo samo u usporedbam­a, a u ovom slučaju ih je napretek.

Je li u redu da visokoobra­zovani profesor ima manju plaću od traktorist­a na pola radnog vremena? Većina bi odgovorila ne, kao što nije u redu da si medicinska sestra ili policajac ne mogu priuštiti stan u gradu ili kredit za auto. To su izrazito stresni poslovi čija primanja ne odražavaju ukupnu fizičku, emotivnu i mentalnu težinu njihova obavljanja. Riječ dostojanst­vo tu uistinu odzvanja jer pokazuje razinu brige društva za one poslove, odnosno ljude koji obavljaju posao koji su od možda najviše društvene važnosti.

Političari na vlasti hvalit će naš napredak i rast životnog standarda koji je u brojkama vidljiv, ali ostaje pitanje kako je uz ekonomski razvoj moguće da je nekima sve gore?

Živimo u vremenu i zemlji velikih razlika gdje je prosjek uistinu samo sredina dva vrlo udaljena pola i ne odražava stvarno stanje. U tome nismo jedini, američki učitelji su ove godine imali jedan od najvećih protesta tražeći povećanje plaća, ali i broja radnih

Izvrsni bi učitelji trebali usavršavan­jem i ocjenjivan­jem dobiti veće plaće, a ne kroz rast koeficijen­ta za sve. Jer oni zaslužuju i znatno više

 ??  ?? Sustav nagrađivan­ja za učitelje kao onaj za odgojitelj­e u vrtićima!?
Sustav nagrađivan­ja za učitelje kao onaj za odgojitelj­e u vrtićima!?
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia