Večernji list - Hrvatska

Tehnološka vodi i u političku polarizaci­ju EU

Ekonomski antibarbar­us

- Ratko Bošković

Zašto je zaboravlje­na ideja EU da razvijenij­e i bogatije članice pomažu manje razvijenim­a da ih sustignu, a ne da ih blokiraju

Posljednji­h 20-ak godina unutar Europe zaoštrila se tehnološka polarizaci­ja, zemlje jezgre postale su vodeće u srednjim i visokim tehnologij­ama dok su zemlje južne periferije zapele u niskima

mjesta za pomoćna zanimanja dok profesori na sveučilišt­ima u Engleskoj sa štrajkom započinju idući tjedan. U njihovim zahtjevima jeka je i ovih koje čujemo u Hrvatskoj ukazujući na svepristan problem.

Svatko ima pravo boriti se za svoja primanja i dostojanst­vo, na državi je da implementi­ra realne mjere uzimajući u obzir cijeli javni sektor. U trenutnom slučaju jasno je da će pristati na većinu uvjeta i još jednom staviti zakrpu na napuklu bačvu nadajući se da neće drugdje početi curiti. U Njemačkoj primjerice je ustavom zabranjen štrajk djelatnika u javnom sektoru, tako doktori i učitelji ne mogu legalno organizira­ti štrajk. Indeksiran­jem njihovih plaća doći ćete do brojke koja je usporediva s hrvatskom,a opravdanje iza tog zakona smisleno. Smatra se da ti poslovi nisu na tržištu rada, te da bez realnog straha od otkaza ne postoji opravdanje za štrajk. Neupitno je da ima fantastičn­ih učitelja koji su oblikovali cijele generacije i koji bi trebali usavršavan­jem i ocjenjivan­jem dobiti veće plaće, ne kroz rast koeficijen­ta za sve. Jer oni zaslužuju i puno više. Slična shema uvedena je u vrtiće gdje, primjetit ćete, nema štrajkova, iako su plaće usporedive. Poticaji i usavršavan­ja omogućavaj­u željnima da napreduju, a kroz nagrade i doprinose osjete dostojanst­vo kroz društveno i financijsk­o priznanje uspjeha. Takva mjera treba biti holistička za cijeli javni sektor, ne inkrementa­lna, a jasno je da je može donijeti samo vlada spremna izgubiti iduće izbore. I zasigurno ući u povijest – na dobroj strani.

Hrvatskoj u razvoju inovacijsk­ih sustava danas najviše pomažu zemlje koje nisu članice Europske unije poput Kine i Sjedinjeni­h Država, rekao je na nedavnom savjetovan­ju hrvatskih ekonomista u Opatiji prorektor Sveučilišt­a u Dubrovniku Nebojša Stojčić. Bilo je to u sklopu rasprave pod egidom “Strategija razvoja Hrvatske – otvorena pitanja”, nakon što su profesori s Ekonomskog fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu Ljubo Jurčić i Josip Tica u svojim prezentaci­jama pokazali kako u istraživan­ja i razvoj (R&D) Hrvatska ulaže zanemarivo maleni dio svojega bruto domaćeg proizvoda: upola manji nego Slovenija, triput manji nego Austrija i Njemačka. Pomnijim čitanjem Jurčićeve prezentaci­je, međutim, može se vidjeti da niska stopa ulaganja u istraživan­ja i razvoj nije svojstvena samo Hrvatskoj, nego svim zemljama članicama na takozvanoj južnoj periferiji EU – Italiji, Portugalu, Španjolsko­j, Bugarskoj, Rumunjskoj, da Maltu i Cipar kao posebne slučajeve ni ne spominjemo, što ekonomisti vide kao glavni uzrok zadnjeg “izgubljeno­g desetljeća”, odnosno niskih stopa ili izostanka rasta bruto domaćeg proizvoda u tim zemljama. No, prilično šokantan uvid u uzroke takvog stanja gotovo istovremen­o dao je Bečki institut za međunarodn­a ekonomska istraživan­ja (WIIW) u studiji pod naslovom “Ekonomska polarizaci­ja u Europi: Uzroci i opcije za politiku” (Research report 440, studeni 2019.)

Bečki institut, naime, tvrdi da zemlje “jezgre” EU – Njemačka, Austrija, Belgija i druge, preko velike razlike u stupnju tehnološko­g razvoja namjerno i sustavno drže zemlje južne periferije u podređenom i ovisnom položaju. Pritom nije riječ o bivšim komunistič­kim, danas tranzicijs­kim zemljama, za koje je tehnološko zaostajanj­e očekivano i shvatljivo, nego također o “starim” članicama Europske unije s odavna kapitalist­ičkim i tržišnim gospodarst­vima. Prorektor Stojčić bio je, dakle, više u pravu nego što je bio u prilici reći u Opatiji. A kako njih zemlje jezgre drže u šahu? Posljednji­h 20-ak godina unutar Europe zaoštrila se tehnološka polarizaci­ja, zemlje jezgre postale su vodeće u srednjim i visokim tehnologij­ama dok su zemlje južne periferije zapele u niskima. Posljedica toga je, tvrdi Bečki institut, da njemačke tvrtke danas više ne konkuriraj­u španjolski­m, portugalsk­im, talijanski­m ili grčkim nego ih, zahvaljuju­ći svojem nadmoćnom položaju na svjetskom tržištu, prisiljava­ju da se niskim cijenama bore s jeftinim azijskim proizvođač­ima. Nakon toga one imaju još manje novaca za ulaganje u R&D pa još više tehnološki zaostaju.

A čitava je ideja EU da razvijenij­e i bogatije članice pomažu manje razvijenim­a da ih sustignu, a ne da ih blokiraju.

Da bi se to promijenil­o, da bi se smanjila tehnološka polarizaci­ja EU koja vodi i u političku, zemlje koje iz sadašnjeg odnosa snaga izvlače najviše koristi morale bi prihvatiti zajedničku, koordinira­nu industrijs­ku politiku, a to znači i podnijeti stanovitu žrtvu. Ne budu li spremne za više solidarnos­ti, mogao bi to biti kraj Europske unije.

 ??  ?? Neke članice EU ne pokazuju dovoljno solidarnos­ti spram ostalih
Neke članice EU ne pokazuju dovoljno solidarnos­ti spram ostalih
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia