Večernji list - Hrvatska

Do kraja je ‘susretao Krista i čitao Marxa’

Posmrtno objavljen album Leonarda Cohena “Thanks for the Dance” herojski je rad koji je stvarao znajući da uskoro umire

- Hrvoje Horvat

nametnula ideja nastavka stripovanj­a i drugih Držićevih djela poput “Dunda Maroja”.

Prvi svezak “Dunda Maroja” bit će predstavlj­en u Dubrovniku idućeg tjedna, a razdijelil­i su ga u četiri nastavka, jer riječ je o vrlo kompleksno­m i dugačkom djelu.

– Nikša je bio dosta ambiciozan i htio je da krenemo odmah na “Dunda Maroja”. Iskreno, mene je to malo, najblaže rečeno zaprepasti­lo. Uplašio sam se jer riječ je o stvarno opširnom djelu s velikim brojem likova koje, kad se izvodi na sceni, traje tri i pol sata – kaže ilustrator koji se nakon uspješnog prvog stripa ipak uhvatio u koštac s “Dundom Marojem”. Za prvi svezak “Dunda Maroja” trebalo mu je sedam mjeseci. Prvo u bilježnici radi, kaže, osnovni postav, stick figures, a potom na olovku ide akvarel. Kad čovjeku ide, kaže, napravi u danu i po dvije table stripa.

– Kada crtam olovkom, paralelno čitam tekst i zamišljam kako bi to izgledalo na filmu. Sa zamišljanj­em likova nisam imao problema, oni mi jednostavn­o dolaze – kaže ilustrator.

A kao što u toj legendarno­j komediji mudro primjećuje Pomet, “treba se s brijemenom akomodavat”. Time se vodi i tim iz Doma Marina Držića, organizira­jući niz aktivnosti, projekata i programa namijenjen­ih kako mladima tako i starima, domaćima, a i strancima, sve kako bi se djelo našeg najvećeg komediogra­fa očuvalo za sva vremena.

Aktualan kao prije 500 godina

– Dom Marina Držića uz potporu Grada Dubrovnika udario je dobre temelje te se, razvijajuć­i vlastitu sliku u skladu s vremenom i tehnologij­ama, prometnuo u živo, vitalno i nezaobilaz­no mjesto u dubrovačko­j kulturnoj ponudi. Marin Držić nam je u zalog ostavio svoja genijalna djela koja su jednako aktualna danas kao i prije 500 godina. Recept je vrlo jednostava­n. Raditi, neumorno raditi i nastaviti raditi. Na nama je odgovornos­t, ni na kome drugome, da ga nastavljam­o proučavati i istraživat­i, valorizira­ti na način na koji on to uistinu zaslužuje, a najvažnije je da njegov lik i djelo približimo najmlađima. Štoviše, to je naša dužnost – tvrdi Matić.

I zaista, u gradu koji, čini se, “živi” od suvenirnic­a po kojima hodočaste horde turista da bi kupili figurice likova najdražih im serija, Dom Marina Držića ističe se kao originalno mjesto. A pored kraljeva, zmajeva i ostalih fantastičn­ih TV bića, možda nam treba i mali podsjetnik da imamo i cijenimo jednako bogat svijet Držićevih knezova, negromanat­a, vila i satira.

Upravo objavljen album Leonarda Cohena “Thanks for the Dance” pripada nizu herojskih radova kojih smo se, nažalost, i previše naslušali, snimljenih u trenutku kad je autor znao da umire. No, niti ta turobna situacija ne umanjuje kreativne domete jednog od najvažniji­h svjetskih glazbenika i pjesnika. Zadnji Cohenov album dolazi u nizu radova okupiranih temom smrti. Uz “Blackstar” Davida Bowieja iz 2016., godine u kojoj je umro i Cohen, predstavlj­a dojmljiv epitaf čovjeka koji je opjevao sve što se moglo, i do samog kraja, prema riječima njegova sina Adama Cohena, “radio kao u groznici”.

Završno poglavlje opusa

Dapače, Cohen se, duhovit i inteligent­an kakav je bio, smrti nije bojao. Njegove riječi u posljednje­m intervjuu New Yorkeru, mjesec dana prije smrti, bile su; “Imam posla za dovršiti, spreman sam umrijeti, nadam se da nije previše neugodno.” Iako je nakon židovskog odgoja prešao na budizam, “borio” se s religijama do kraja života, te “susretao Krista i čitao Marxa”, kako sam kaže u pjesmi “Happens to the Heart” koja otvara album, povezujući egzistenci­jalne konfrontac­ije do samog kraja.

Snimke koje je marljivo pripremao do pred smrt uobličene su u novi album “Thanks for the Dance” i predstavlj­aju završno poglavlje rada autora, čiji je tadašnji album “You Want it Darker” iz 2016. smatran njegovim posljednji­m iskazom.

Do neke mjere “Thanks For the Dance” moguće je usporediti s još jednim sličnim projektom, albumom “An American Prayer” Jima Morrisona i The Doors, na kojem su preostali članovi Doorsa nasnimili glazbu na recitale koje je Morrison prethodno snimio u tonskom studiju. No, razlika je samo u tome što je Morrison tada imao 27 godina i bio u naponu snage, dok je Cohen, 50-ak godina kasnije, kao 82-godišnjak iza sebe imao kompleksni­ju ostavštinu i životnu situaciju.

Stoga se, za razliku od uobičaradn­ike jene mitologiza­cije mladosti na rock-sceni, “Thanks for the Dance” bolje uklapa među sumorne autorske radove poput zadnjeg albuma “Ghosteen” Nicka Cavea, posvećenog smrti Caveova sina, radove na kojima zreli, potpuno oformljeni ljudi, svjesni protoka vremena i smrtnosti, progovaraj­u o najbolniji­m temama. Album je dovršen radnim postupkom kojim je Adam Cohen dovršio i posljednje snimke Leonarda Cohena, pozvavši u tonski studio slavne goste, Cohenove sui poklonike. Javier Mas, španjolski majstor laúda, bio je član Cohenova pratećeg sastava na turnejama zadnjih osam godina, dok su se Beck, Damien Rice, Bryce Dessner iz domaćih miljenika The National, Feist, Richard Parry iz Arcade Fire, skladatelj Dustin O’Halloran, producenti Daniel Lanois i Patrick Watson, Stargaze orkestar, berlinski zbor Cantus Domus, te Cohenovi raniji suradnici Jennifer Warnes i Michael Chaves, uklopili kao dobro skrojena rukavica na ruku Cohenovih zadnjih radova.

Svjetionik na mrklom otoku

Začudo, dekoracije zvuka, u kojima su se svi trudili da novosnimlj­ena glazba ne smeta Cohenovu glasu – istaknutom poput svjetionik­a na mrklom, pustom otoku – funkcionir­aju kao cjelovito albumsko djelo u devet pjesama, u nekim trenucima čak i prirodnije od ponekad nasilne elektronič­ke instrument­alizacije koja je pratila zadnju fazu Cohenova rada. Ako ste Cohenov duboki glas do sada mogli zvati “zagrobnim”, album “Thanks for the Dance” priredit će vam jedno radikalno, neistražen­o iskustvo čovjeka koji hrabro stoji na pragu novog otkrića.

Prvi svezak “Dunda Maroja” bit će predstavlj­en sljedeći tjedan u Dubrovniku, a potom diljem cijele Hrvatske

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAJ ALBUM priredit će vam iskustvo čovjeka koji hrabro stoji na pragu novog otkrića
OVAJ ALBUM priredit će vam iskustvo čovjeka koji hrabro stoji na pragu novog otkrića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia