Večernji list - Hrvatska

Bjelica: Nije stvar bila u taktici, jednostavn­o nismo bili dobri

Plavi su izgubili od momčadi koja je tu večer jednostavn­o bila bolja, a poraz smo analiziral­i s trenerom Dinama

- Robert Junaci//Milano

Dinamo je i ove kao i prošle sezone u Europu krenuo odlično, iznad svih očekivanja. Doduše, prošle sezone u Europskoj ligi dominantno je prošao skupinu, stigao u europsko proljeće i tek nakon produžetak­a ispao od velike Benfice. Ove je sezone prošao kvalifikac­ije za Ligu prvaka (prošle je zapeo na Young Boysima) i u to natjecanje krenuo sjajno, s 4:0 pobjedom nad Atalantom u Zagrebu, pa je donio bod iz Ukrajine, iz utakmice u kojoj je bio bolji i bliži pobjedi, i u Zagrebu je imao 3:1 vodstvo protiv Šahtara i nespretno ga ispustio te upisao samo bod s 3:3. O. K., Manchester City je druga priča, iako je i taj poraz tamo bio vrlo pristojan, Bjelica i društvo držali su u nervozi Guardiolu sve do samog kraja utakmice.

Previše smo griješili

Izuzetno važnu utakmicu Dinamo je u utorak izgubio u Milanu, Atalanta je jednostavn­o bila bolja na San Siru i zasluženo je pobijedila te je maksimalno zakomplici­rala situaciju u skupini, sad u europsko proljeće Lige prvaka mogu, uz City, proći sva tri kluba, ali i Šahtar i Atalanta i Dinamo mogu ostati i bez drugog i bez trećeg mjesta.

Naravno da će vječni pesimisti ili dežurni negativist­ički nastrojeni kritičari “opaliti” po Dinamu koji je iz sjajne pozicije u skupini došao i na rub ispadanja. No zaboravlja­ju da je ovo nije Europska liga, ovo je malo jače natjecanje i tu se svaka greška plaća. Igrači Dinama u Milanu nisu imali svoj dan, nisu se snašli protiv jako raspoložen­e Atalante i griješili su. Previše su griješili za ovu razinu nogometa, a Atalanta nije bezvezna momčad, to je momčad koja je najefikasn­ija u Seriji A, to je momčad koja je i sad u borbi za Ligu prvaka.

Bjeličini igrači radili su individual­ne greške, nije tu bilo greške u nekakvoj koncepciji. Ako se krivo postavljaš, krivo reagiraš na suparničke lopte, a u igri prema naprijed krivo dodaješ ili se zabijaš u suparničke igrače, jasno je da nemaš šanse za bolji rezultat.

– Uspio sam odspavati nekoliko sati po povratku kući. I sad su mi dojmovi isti. Atalanta je ušla na sve ili ništa i, kad uđeš tako odlučno, onda dobiješ utakmicu. U glavi su bili spremni na to da im je ovo zadnja šansa i, kad to znaš, onda je lakše igrati. A mi nismo bili u Zagrebu protiv njih, previše smo griješili, ne znam je li to zbog impresioni­ranosti, važnosti ili svega pomalo. Griješili smo slično kao u Manchester­u kad bismo uzeli loptu – rekao nam je dan nakon utakmice Nenad Bjelica.

Istina je da plavi nisu bili kao u zagrebačko­j utakmici.

– Morat ćemo napraviti dobru analizu, ali nije tu stvar u taktici, igrali smo s istom momčadi, s istom taktikom, protiv iste ekipe, onda smo bili vrhunski, sada nismo. Uvijek sam govorio da nije stvar u taktici, ona ne pobjeđuje i ne gubi, pobjeđuje ljudski faktor – objašnjava trener plavih.

Iako je sad “u drami” vezanoj za ostanak u Europi, bilo u Ligi prvaka ili Europskoj ligi, Dinamo se nije vratio na onaj nekadašnji gubitnički Dinamo. Čak ako i ne prođe, ako mu u sljedećem kolu kada u Maksimir dolazi Manchester City završi europski put, ovaj Dinamo pokazao je gard, pokazao je kvalitetu i snagu, može se nositi s jakim europskim klubovima i osvajati bodove. Nije to nekadašnja kanta za napucavanj­e na kojoj su suparnici popravljal­i gol-razliku i svoju statistiku.

Treba napuniti tribine

– Nije kod nas lako raditi, brzo se ide iz euforije u tragediju. Mi smo skloni podcjenjiv­anju. Pa kad sam prije šest godina s Austrijom izbacio Dinamo, igrao sam samo na jednu kartu, na podcjenjiv­anje. Pa nije Austrija imala bolju momčad od Dinamove s Brozovićem, Sammirom .... No i sad se podcjenjiv­alo Atalantu koja igra u “nekoj” Seriji A, kojoj je svaka utakmica borba za goli život. I sad je ušla u utakmicu kao da se bori za život, na sve ili ništa, i uspjela – kazao je Bjelica.

A dolazak velikog Manchester Cityja, iako će to biti već debelo u moguće hladnom prosincu i iako će biti odlučujuća utakmica, morao bi biti novi magnet za navijače koji su u Milanu pokazali kako se navija. I zbog svega što su ovi dečki dosad napravili valja ponovno napuniti oronule maksimirsk­e tribine i pomoći im da pokušaju napraviti senzaciju. Plavi će krenuti u rizik i u takvom riziku pomoć navijača značit će jako puno, a ovi su nas dečki već uvjerili da zaslužuju podršku, pa i sada nakon ovog poraza u kojem su stvarno podbacili.

PODCJENJIV­ALO SE ATALANTU KOJA IGRA U ‘NEKOJ’ SERIJI A, KOJOJ JE SVAKA UTAKMICA BORBA ZA GOLI ŽIVOT. ONI SU RISKIRALI I NA KRAJU USPJELI

 ??  ?? NENAD BJELICA Strateg modrih realno je sagledao poraz
NENAD BJELICA Strateg modrih realno je sagledao poraz
 ??  ?? LOŠ POSAO U ITALIJI Dinamovci su u važnoj utakmici podbacili, nisu imali svoj dan i situacija u skupini se zakomplici­rala
LOŠ POSAO U ITALIJI Dinamovci su u važnoj utakmici podbacili, nisu imali svoj dan i situacija u skupini se zakomplici­rala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia