Večernji list - Hrvatska

Ako su formulu za City našli Gasperini i onaj Portugalac... znači da je moguće!

Nakon Atalante Maksimirsk­i klub samo je jednom imao „na puškomet“drugi krug LP-a u posljednje­m kolu – 1998. protiv Olympiacos­a. Tada nije uspio, možda će ovaj put

- Mladen Miletić //

Sad bi najlakše bilo još jednom vratiti film na onih nesretnih pet minuta nadoknade sa Šahtarom u Maksimiru i reći da se tad moglo sve riješiti, ali čak i kad bismo tako preračunal­i bodove, Dinamo opet ne bi imao glavni ulov, nedosanjan­i drugi krug Lige prvaka koji je u svojoj povijesti samo jednom imao „na puškomet“u posljednje­m kolu – 1998. kad je Velimir Zajec na klizalištu lovio nemogućih 2:0 protiv Olympiacos­a.

Gavri nije suđen San Siro

Bilo je petnaest ispod nule na stadionu, istočna tribina zabavljala se gađajući grudama snijega linijskog suca, a Joško Jeličić bacio je navijače u trans. Ali završilo je 1:1. Misija se sad čini još teža jer je nužna pobjeda protiv Manchester Cityja i treba čekati dobre vijesti iz Harkiva, ali sjetimo li se onih sezona kad je Dinamo pokunjen završavao utakmice s daleko slabijim momčadima, ovo su još i slatke brige. U Maksimiru su se sladili i Černomorec i Ludogorec, nije tragedija ako se i sad ne uspije. Prije plavog povratka u Ligu prvaka pisali smo da će se s ovom momčadi i ovim trenerom drukčije razgovarat­i u eliti, nego onih godina kad su se gutale šestice i sedmice kakve sad pljušte u Beogradu.

Nije se ni preksinoć Dinamo osramotio, iako je to bila realno najlošija utakmica u grupnoj fazi pod vodstvom Nenada Bjelice koji je na San Siru jedanaesti put kao trener vodio momčad u Ligi prvaka, čime se izjednačio s našim rekorderom Nikom Kovačem.

Ono što svakako vrijedi kod ove momčadi jest to što realno sagledava i ovakve trenutke i što još nijednom nikome od igrača otkako je Bjelica trener nije pobjegla rečenica „to je naša realnost“.

Nadajmo se da je nećemo čuti ni nakon posljednje­g kola, mada je puno lakše reći „bacite se na glavu“nego naći plan za zamršene labirinte Guardiolin­a nogometa. No, ako su ga našli Gasperini i onaj Portugalac na klupi Šahtara, znači da je moguće... Nema očajavanja, od igrača poslije utakmice izvan sebe bio je jedino najmlađi Luka Ivanušec kojem se otvorila dosad neotkriven­a domena igre i svakako je ponio dobru školu iz Milana. Da, i Mario Gavranović kojem Meazza baš nije suđena. Drugi put već je ostao bez minute, prije dvije

NAVIJAČI, SVAKA ČAST! KAD BI SE U LP-U RAČUNALI DECIBELI NAVIJAČA, MAKSIMIR BI VEĆ PRAVIO PLANOVE ZA ŽDRIJEB OSMINE FINALA

18 Dinamo ne zna za gostujuću pobjedu u LPu. Plavi od tada imaju 16 poraza i dva remija

godine došao je s Rijekom, a Kek ga je kao vođu napada za kaznu ostavio na klupi jer je “provaljeno” da prelazi u redove Dinama. Htio, ne htio, Bjelica će za odlučujuću utakmicu morati nešto mijenjati u sastavu, možda i u formaciji jer je ostao bez dvojice ponajbolji­h obrambenih igrača – Theophilea i Perića.

Za 11. prosinca može odmah početi uigravati postavu, nema se što čekati. Brine i što su Leovac i Dilaver u padu forme i što su protivnici u LP-u očito našli formulu za Olma i Oršića. Vratit će se Moro, a valjda ima još koji zaboravlje­ni adut u plavoj svlačionic­i... I još baruta u puškama, nadajmo se da nije sav repertoar ispucan na Rujevici.

Mnogi “pobjegli” iz škole

Više nego po Dinamovoj igri, gostovanje u „nogometnoj Scali“pamtit ćemo po dojmljivom nastupu plavih navijača na tribinama. Kad bi se u Ligi prvaka računali decibeli navijačkih armija, Maksimir bi već pravio planove za ždrijeb osmine finala i vjerojatno živio dugo europsko proljeće. Da, bilo je i incidenata, no Milano (2000.) i Bergamo (1990.) pamte daleko gore pohode, oni koji su tome svjedočili sad su odahnuli kad su vidjeli dečke iz nove generacije „blubača“koje je lako prepoznati po crnoj odjeći i limenkama piva u ruci.

U toj masi plave armije koja se u impresivno­m korteu kretala od Piazze Sempione prema stadionu bilo je i onih koji su evidentno pobjegli iz škole. Zapravo i nisu, jer kod nas škole ne rade, a čak i da rade, tim je dečkima od lektire, tangensa, kotangensa i formule za modru galicu zanimljivi­ja modra konjica. Čak i kad njihovi ljubimci istrče u bitku u skladu sa svijetlom tradicijom talijanske vojske... Srećom, još nije kasno promijenit­i stranu!

 ??  ?? KOBNI ŽUTI KARTONI Bjelica će za susret posljednje­g kola protiv Manchester Cityja morati smisliti kako nadomjesti­ti suspendira­ne stopere – Dinu Perića i Kevina Theophilea
KOBNI ŽUTI KARTONI Bjelica će za susret posljednje­g kola protiv Manchester Cityja morati smisliti kako nadomjesti­ti suspendira­ne stopere – Dinu Perića i Kevina Theophilea
 ??  ?? MARKO LEŠKOVIĆ Uskočit će umjesto Theophilea ili Perića
MARKO LEŠKOVIĆ Uskočit će umjesto Theophilea ili Perića
 ??  ?? NIKOLA MORO Vratit će se u sastav za Man. City
NIKOLA MORO Vratit će se u sastav za Man. City

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia