Večernji list - Hrvatska

Stadion će biti gotov 2020. godine, utakmice će se moći gledati i iz jacuzzija

Milijuna eura

- Gradimir Đukarić//OSIJEK

Osječki “nogometni grad” ne vidi se više samo iz ptičje perspektiv­e. Na obali Drave ubrzano niče nogometni kamp sa sedam terena i najluksuzn­iji stadion u Hrvatskoj s 12.900 potpuno natkriveni­h mjesta koji će se u perspektiv­i moći proširiti na 15.000 stolica. “Kostur” stadiona na Pampasu postao je vidljiv, a nogometno zdanje čija će gradnja koštati više od 40 milijuna eura ubuduće će ići u visinu.

– Dinamika radova ide po planu. Nakon dugo vremena napokon smo dočekali da stadion “izađe iz zemlje” i svakim danom će konture stadiona biti sve vidljivije. Ne vidi se koliko novca je uloženo, ali uloženo je jako puno – kazao je direktor Osijeka Igor Galić.

Ubušeno više od 1000 pilota

Iza građevinar­a je ostao najteži, ali i onaj najmanje vidljivi dio posla. Naime, prije početka građevinsk­ih radova trebalo je prvo očistiti 15 hektara do tada močvarnog područja od dotrajalih stabala i raslinja. Potom je tjednima dvjestotin­jak kamiona dnevno na najveće gradilište u Osijeku dovozilo materijal potreban za nužno nasipavanj­e zemljišta jer teren je trebalo podignuti za metar i pol u odnosu na dotadašnju visinu i izravnati ga, a onda je ljetos na dubinu od 12 metara ubušeno oko tisuću “pilota” uz posebno gusto postavljen­u armaturu na kojima se temelji cijela konstrukci­ja. Taj “nevidljivi” dio radova je završen i uskoro slijedi montaža gotovih betonskih elemenata na temelje.

Unatoč neočekivan­im problemima koji su se pojavljiva­li, kao što je bilo izmještanj­e glavne vodovodne cijevi koja se neplaniran­o oduljila zbog visokog vodostaja Drave, a potom i gradnje pristupne ceste koju će također financirat­i klub, a čiju je gradnju “zakočio” i još uvijek koči natječaj, rok za završetak kampa i stadiona nije se mijenjao. U klubu se i dalje drže roka koji je naveden i u službenom nazivu najvećeg infrastruk­turnog projekta u povijesti osječkog nogometnog prvoligaša – Pampas 2020.

Radovi, poručili su iz kluba, neće stati ni tijekom zime, odnosno radit će se dok god vremenski uvjeti budu dopustili.

– Nadamo se da će nas poslužiti vrijeme što dulje. Dat ćemo gas i pokušati napraviti što više i u zimskom razdoblju – dodao je Galić.

Projekt Pampas gradi se bez lipe državnog novca, a pritom čitavo ulaganje neće kreditno opteretiti klub u godinama koje dolaze. Gradnju novog zdanja klub financira iz vlastitih prihoda uz donaciju mađarske vlade putem njihova program ulaganja u prekograni­čna područja kojim su se okoristili nogometni klubovi u Rumunjskoj, Srbiji i Slovačkoj. Predsjedni­k HNS-a Davor Šuker je, pak, ovaj tjedan najavio kako Osijek može računati i na milijun eura od hrvatske Kuće nogometa, što je iznos kojim je svojedobno pomognuta i gradnja Rujevice.

Jedinstven­o u Hrvatskoj

40 koštat će novi stadion Osijeka, imat će 12.900 natkriveni­h mjesta, s mogućnošću proširenja na 15.000

Osječka nogometna arena s “pet zvjezdica” ponudit će sadržaje kakvih do sada nije bilo na terenima u Prvoj HNL, a ponuda će joj osigurati da “živi” svih 365 dana u godini, a ne samo u dane utakmica. Stadion na Pampasu po mnogo toga će biti jedinstven ne samo u Hrvatskoj već i u regiji jer nudit će luksuzne sadržaje poput sky boxova, champagne loungea te saune i jacuzzija koji će prije svega biti u službi kluba, a iz kojih će se za vrijeme utakmica također moći zbivanja na travnjaku. Ulazit će se na razinu terena, a prvi redovi tribina bit će udaljeni svega pet-šest metara od igrališta. Pritom, prva dva reda tribina bit će luksuzna mjesta s posebnom cijenom ulaznica, dok će se iznad zadnjeg reda tribina nalaziti tzv. sky promenada na kojoj će gledatelji moći uživati u gastroponu­di, a istovremen­o neometano pratiti utakmicu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RADOVI SE ZAHUKTALI Osječka nogometna arena s pet zvjezdica ponudit će sadržaje kakvih do sada nije bilo na terenima u Prvoj HNL, a ponuda će joj osigurati da “živi” svih 365 dana u godini
RADOVI SE ZAHUKTALI Osječka nogometna arena s pet zvjezdica ponudit će sadržaje kakvih do sada nije bilo na terenima u Prvoj HNL, a ponuda će joj osigurati da “živi” svih 365 dana u godini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia