Večernji list - Hrvatska

Jednog dana želimo igrati Premijerku i imati centar s puno djece

Košarkaše Samobora, koji su trenutačno drugi u Prvoj ligi, vodi nekadašnji proslavlje­ni igrač Zdravko Radulović

- Damir Mrvec

Košarkaši Samobora trenutačno su drugi u Prvoj hrvatskoj ligi. Odigrano je osam kola, a Samoborci imaju pet pobjeda i tri poraza. Na prvom mjestu su sa svih osam pobjeda Jazine Arbanas. U ligi igra 12 momčadi, a Samoborci se mogu pohvaliti da u svojim redovima imaju trenera koji je bio sjajan košarkaš i reprezenta­tivac – Zdravko Radulović. No, imaju i igrača koji je igrao za Hrvatsku – Luka Žorić.

– Nisam sjedio na trenerskoj klupi gotovo osam godina. Zadnji put sam bio na klupi Cibone 2010. godine. Igrali smo tada u Euroligi, nanizali smo svih deset poraza, ali se mogu pohvaliti da su iz te generacije izišli danas vrhunski igrači poput Bojana Bogdanović­a, Tomislava Zubčića, Leona Radoševića... U međuvremen­u sam radio u jednoj košarkaško­j agenciji u Italiji – rekao je Radulović.

Prvo su odbili, a onda došli

Kako je došlo do suradnje sa Samoborom?

– Moj današnji pomoćni trener Serdar predložio me čelnim ljudima kluba. Brzo smo se dogovorili i u lipnju prošle godine preuzeo sam prvu momčad koja se tada natjecala u Drugoj ligi. Kako je Cedevita odustala od HT Premijer lige, došlo je do pomicanja u svim ligama. Mi smo bili peti u redu za plasman u Prvu ligu. Kako su prva četiri kluba odustala, dobili smo ponudu da igramo u Prvoj ligi. Naravno da smo prihvatili ponuđeno. Bilo nam je uoči ove sezone teško sastaviti momčad jer nismo računali da ćemo igrati u ovom rangu natjecanja gdje smo danas. Imali smo spremnu momčad za Drugu, a nikako za Prvu ligu – rekao je Radulović.

Zanimljivo je da su vas neki igrači prvo odbili...

– Da, neke igrače tražili smo za Drugu ligu, no oni nisu htjeli igrati.

Kada smo ipak ušli u Prvu onda im je Samobor postao zanimljiv. I tako smo sastavili momčad od domaćih igrača, ima nešto pojačanja, a pet do dvanaest doveli smo i Žorića – istaknuo je trener Samobora.

Svi rade volontersk­i

Na kraju osnovnog dijela lige, prve četiri momčadi idu u doigravanj­e.

– Pobjednik ide izravno u HT Premijer ligu, a drugoplasi­rani razigrava za plasman u “premijerku”. To što smo mi trenutačno pri vrhu, ne zavarava me. Razmišljam ipak nešto dugoročnij­e. Želim napraviti košarkaški centar Samobor koji bi okupljao puno djece. Već danas u omladinsko­m pogonu imamo oko 200 djece što je za svaku pohvalu. Priča o Samobora mi je super jer nitko nije profesiona­lno zaposlen, svi rade volontersk­i. Moram posebno pohvaliti Miru Kelčića, predsjedni­ka kluba, i Gorana Dubravčića, počasnog predsjedni­ka. Njih dvojica su veliki entuzijast­i, košarkaški zaljubljen­ici i puno energije ulažu u klub. Ima još zaslužnih ljudi, kao što je tajnik Zdravko Džimbeg. Imamo ambicija da jednog dana zaigramo u HT Premijer ligi. Zašto ne? No, trebat će nam tri do četiri godine da ostvarimo te planove. – napominje Radulović.

Kakva je momčad?

– Imamo mladu momčad. Moj sin Filip ima samo 16 godina, Nikola Ivanković, Marin Mihalić i Marko Montana imaju po 19 godina. Jedan od boljih igrača cijele lige, Lovro Mandalinić ima 23 godine– istaknuo je Radulović. Kakav je posjet utakmicama? – Ljudi se još nisu navikli na prvoligašk­u košarku. Ali, imali smo protiv Kaštela punu dvoranu. Prosjek je trenutačno oko 400 gledatelja po utakmici, što je za Samobor sasvim u redu – drži Radulović.

 ??  ?? Nakon osam utakmica košarkaši Samobora čvrsto drže drugo mjesto. Imaju pet pobjeda i tri poraza, a prvoplasir­ane Jazine Arbas imaju osam pobjeda. No, u polufinale doigravnaj­a idu prva četiri sastava
Nakon osam utakmica košarkaši Samobora čvrsto drže drugo mjesto. Imaju pet pobjeda i tri poraza, a prvoplasir­ane Jazine Arbas imaju osam pobjeda. No, u polufinale doigravnaj­a idu prva četiri sastava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia