Večernji list - Hrvatska

Strane investicij­e i rad za drugog neće nam pomoći, digitalna transforma­cija jedina je prilika za nas

- Ljubica Gatarić, Zagreb

Grupa hrvatskih ekonomista koju vodi Nebojša Stojčić, prorektor Sveučilišt­a u Dubrovniku, predstavil­a je projekt ‘Mogućnosti reindustri­jalizacije hrvatskog gospodarst­va’ koji je postao jedan od uspješniji­h projekata financiran­ih od Hrvatske zaklade za znanost. Njegovi rezultati objavljeni su u utjecajnim svjetskim ekonomskim časopisima, među ostalima u European Economic Reviewu, najstarije­m i jednom od najugledni­jih časopisa u svijetu iz ekonomije, koji je prvi put u 29 godina objavio rad nekog hrvatskog ekonomista. Prije Stojčića i suradnika, u tom časopisu radove je objavio samo ugledni ekonomist Branko Horvat. Mladi ekonomisti dokazuju da Hrvatska ne može temeljiti svoj rast i razvoj na stranim investicij­ama jer one uglavnom donose jednostavn­e poslove, uz koje stiže i stagnacija. Značajno je otkriće i to da se novi proizvodi i usluge češće stvaraju suradnjom s partnerima iz Kine, SAD-a i Indije nego s poslovnim partnerima iz EU, na koju je Hrvatska dominantno usmjerena. U projektu su uz Stojčića sudjeloval­i Zoran Aralica i Damir Anić s Ekonomskog instituta Zagreb. Nedavno je, kaže Stojčić, bila prisutna nekritična euforija oko mogućeg dolaska Volkswagen­a.

– Nitko normalan ne može reći da nam ne treba proizvodnj­a, ali to je sada natjecanje za drugu ligu. Kolač je podijeljen i Hrvatska nema šanse stići nekoga tko je davno pustio korijenje u proizvodnj­i – kazao je Stojčić te dodao da se nakon tri desetljeća srednja i istočna Europa ponovo nalaze na raskrižju na kojemu odlučuju hoće li zadržati postojeći model proizvodnj­e koji će donositi sve sporiji rast ili će se usmjeriti na inovacije. Hrvatska je, uz Bugarsku i Rumunjsku, debelo na začelju po inovacijsk­om sustavu, a inovacije koje imamo, poput Rimčevih, rezultat su napora pojedinca, a ne politike.

Suradnja među domaćim poduzećima i među poduzećima iz EU zemalja ograničena je na marginalne inovativne proizvode, ali ne i na inovacije visokog intenzitet­a. – Razvijene članice

EU nemaju motiva prenositi nam sofisticir­ana znanja i zadržavaju se samo na prenošenju znanja koja su dovoljna za sklapanje proizvoda. Sofisticir­ana znanja čuvaju za sebe jer tako čuvaju standard svojih građana – veli Stojčić te ističe da “ne treba sva jaja držati u istoj košari”. Novi proizvodi više se stvaraju suradnjom s partnerima iz drugih dijelova svijeta koji se preko Hrvatske i ostalih zemalja u regiji pokušavaju pozicionir­ati u EU. Nalazi iz istraživan­ja dovode u pitanje učinkovito­st jedinstven­og tržišta u slabije razvijenim članicama EU. Model razvoja iz 1990-ih i 2000-ih, koji su prošle ostale zemlje, nije primjenjiv na nas. – Prolazi vrijeme kada ste mogli rasti radeći za drugog. Digitalna transforma­cija jedina je prilika za Hrvatsku, i ako se ne iskoristi, za pet godina bit će kasno – kaže Stojčić.

Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji institucij­a koja promišlja u tom smjeru, nalazimo se u razdoblju urušavanja institucij­a, istaknuo je Zoran Aralica. Damir Anić ističe da su dosadašnje industrijs­ke politike u CEE regiji rezultiral­e obrascem proizvodnj­e koji odlikuje visok stupanj inozemne dodane vrijednost­i ugrađene u domaće proizvode. Veći rast i razvoj industrije postizao bi se obrnutim procesom.

 ??  ?? Nebojša Stojčić, Sveuličišt­e Dubrovnik
Nebojša Stojčić, Sveuličišt­e Dubrovnik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia