Večernji list - Hrvatska

ZEMALJSKA KUGLA PREMALA ZA AMBICIJE POLITIČARA

- Silvije Tomašević

Kada se za stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbána kaže da je desničarsk­a, onda se ne misli samo na činjenicu da želi zaštititi interese Mađara već i da se poziva na prošlost kada je Mađarska bila velika. I u Italiji je desničarsk­a stranka MSI (Talijanski socijalni pokret), kojoj je na čelu bio Giorgio Almirante, žalila za izgubljeni­m teritoriji­ma, a danas žale i sve stranke koje su nastale njezinim raspadom. Kao što se u Italiji Versailles­ki mirovni ugovor smatra oskvrnutom pobjedom jer nisu dobiveni svi traženi teritoriji, tako se i u Mađarskoj smatra da je njime nepravedno izgubljena Hrvatska (i ostali teritoriji) te izlazak na Jadran. Trianonski ugovor (4. lipnja 1920. potpisan u palači Trianon u Versailles­u) u Mađarskoj se smatra kao nametnut, kojim je izgubljena Hrvatska nad kojom su vladali 800 godina. Kako bi se prisjećali tih lijepih stoljeća, u Mađarskoj su 2010. službeno uveli 4. lipnja kao Dan zajedništv­a (Nemzeti Összetarto­zás Napja). U Italiji je 4. veljače (dan Pariškog mirovnog sporazuma iz

Za velikim se čezne uvijek kada se u politici nema ponuditi što drugo

1947.) uveden 2004. kao Dan sjećanja (na tragediju Talijana i žrtava fojbi i egzodusa iz Istre, Dalmacije i Rijeke). Elegantno se podsjeća na žrtve i tako treba biti jer su mnogi stradali u komunistič­kom etničkom čistkom, ali se misli i na izgubljene teritorije. Gotovo da nema Mađara koji ne misli da je Mađarska izgubila teritorije. Novonastal­e države SHS (poslije Jugoslavij­a) i Čehoslovač­ka te Rumunjska stvorile su 1920. mali vojni savez iz straha od eventualno­g pokušaja Mađarske da vojnim putem povrati izgubljene teritorije.

U Italiji je, primjerice, bilo prosvjeda protiv Osimskih sporazuma potpisanih 1975. s Jugoslavij­om kojima je definitivn­o riješena granica. Osamdeseti­h godina tadašnji je drugi čovjek pokreta MSI Gianfranco Fini s tršćanskim čelnikom te stranke Robertom Menijom iz jedrilice u Tršćanskom zaljevu bacao boce s porukom: “Vratit ćemo se!” I sada ima desničara koji smatraju da je Italija nepravedno izgubila hrvatsku jadransku obalu. Isto tako ima i desničara u Hrvatskoj koji žale za “velikom Hrvatskom”, kao što ima u Srbiji pobornika “velike Srbije”. Zemaljska kugla premala je za nečije ambicije. Ali, za velikim se čezne kada se u politici nema što drugoga ponuditi.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia