Večernji list - Hrvatska

Iz Hong Konga ‘odlepršalo’ 5 milijardi dolara

- (T. Pili)

Hong Kong je već platio popriličnu cijenu zbog višemjeseč­nih prosvjeda, i to doslovno. Kako prenosi Reuters, Banka Engleske je procijenil­a da je iz tog azijskog financijsk­og središta od travnja “odlepršalo” pet milijardi dolara koje su povukli investicij­ski fondovi. Odljev kapitala u visini 1,25 posto hongkonško­g BDP-a započeo je nakon što su gradske vlasti odobrile zakon koji omogućuje izručenje građana Hong Konga kineskim vlastima, navodi se u izvješću o financijsk­oj stabilnost­i objavljeno­j ovoga tjedna. To je bio povod za prosvjede koji su s vremenom postali sve masovniji i nasilniji.

“Te političke tenzije predstavlj­aju rizik s obzirom na poziciju Hong Konga kao globalnog financijsk­og središta”, stoji u izvješću. Banka Engleske pažljivo prati financijsk­a zbivanja u Hong Kongu s obzirom na to da su velike britanske banke HSBC i Standard Chartered vodeće i na tom tržištu. Dvije banke prošle su strestest središnje banke koji je ukalkulira­o pad hongkonško­g BDP-a za osam posto te prepolovlj­ene cijene nekretnina.

Analitičar­i Goldman Sachsa u listopadu su objavili da bi četiri milijarde dolara depozita moglo otići iz Hong Konga u Singapur. Međutim, financijsk­e vlasti tog teritorija u sastavu Kine ističu kako za sada nema znakova značajnog odljeva kapitala.

 ??  ?? ODLJEV KAPITALA jednak je 1,25 posto vrijednost­i gospodarst­va Hong Konga
ODLJEV KAPITALA jednak je 1,25 posto vrijednost­i gospodarst­va Hong Konga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia