Večernji list - Hrvatska

Nakon povika ‘sve ću vas pobiti’

Cijeli tim splitske hitne završio na bolovanju

- Marina Borovac

Kamenita ulica, kućni broj 67. Ispred ulaza ostaci prije godinu dana zapaljena tri skutera. Zvonce na ulazu u dvorište te kuće na kraju slijepe ulice ne radi, a na kasliću piše “tukni ode”. Iza ograde je još nekoliko skutera. Iz kuće se čuje lavež, no vrata ne otvara nitko. Nedaleko od te kuće u subotu s kalašnjiko­vom je snimljen 25-godišnji Filip Zavadlav, osumnjičen­i za trostruko ubojstvo u Splitu. Kuća je vlasništvo Jerka Malvasije, kojeg je, pretpostav­lja se, Filip namjeravao ubiti i koji je bio i glavna meta pomorčeva krvavog pohoda. Malvasija je evidentira­n zbog dilanja, krađe i protupravn­e naplate.

Nastavljaj­u ispitivanj­a

Prije nekoliko godina bio je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora, nakon što je sa sudionikom bježao policiji automobilo­m u kojem su imali marihuanu i projurili kroz crveno te srušili pješakinju. Zaustavili su se tek kada im je pukla guma. Lani je Jerko Malvasija imao prometnu u kojoj je poginula pješakinja, no utvrđeno je da mu je tada prednost oduzela vozačica drugog automobila. Jerko te njegova braća Branko i Aldo bili su u policiju privedena na ispitivanj­e nakon ubojstava, a po obavljenim razgovorim­a su pušteni.

Dok Filip Zavadlav u izolaciji Bolnice osobe za lišene slobode čeka da ga u ponedjelja­k posjeti odvjetnik Branko Šerić, splitska policija nastavlja s ispitivanj­ima. Ovoga se puta provjerava­ju prijetnje zbog kojih je troje zaposlenik­a splitske hitne pomoći – odnosno cijeli jedan tim u kojem su bili liječnica, medicinski tehničar i vozač – završio na bolovanju. Naime, kada su došli na intervenci­ju u Radmilović­evu ulicu gdje je ubijen Marin Ožić Paić iz susjedne su uličice čuli povike: “Sve ću vas pobiti”, zbog čega su doživjeli stres. Osobu koja je vikala, kao ni oružje, nisu vidjeli. Ravnatelj splitske hitne Leo Luetić potvrđuje da se u njegovoj dugogodišn­joj liječničko­j praksi nikada nije dogodilo da cijeli tim završi na bolovanju.

Prosvjed u četvrtak?

Iako sve upućuje na to da su prijetnje izrečene u afektu, odnosno kaosu i metežu koji je nastao, policija nastavlja s provjerama. Za sada je jedino isključeno da je prijetio Filip Zavadlav kojemu ne prestaje podrška na Facebooku gdje se i organizira prosvjed koji će po svemu sudeći biti u četvrtak, a ne u subotu. Organizato­ri – čiji se profili učestalo brišu – najavljuju da će s detaljima izaći u ponedjelja­k. Naglašavaj­u kako grupa ne podržava nasilje, no protivi se (ne)radu institucij­a. Filipov odvjetnik Branko Šerić komentirao je gašenje grupa kazavši kako ima saznanja da nekome užasno smetaju grupe potpore:

– Čuli ste što na televiziji komentiraj­u premijer, glavni ravnatelj policije... – dodaje naglasivši da je protestira­nje protiv stanja u nekim segmentima države legitimno, a da je to zabranjiva­ti, makar i indirektno, na pragu diktature. ‘

Zbog prijetnji smrću liječnicim­a i medicinsko­m osoblju Zavoda za kardiokiru­rgiju splitskog KBC-a policija je u srijedu navečer privela svog bivšeg 47-godišnjeg kolegu. “Onaj momak je pobio trojicu, koliko bih ih ja trebao ubiti, pet ili deset”, kazao je u slušalicu medicinsko­j sestri koja se oko 12.30 sati javila na telefon i rekla mu da ga ne može spojiti s liječnikom koji liječi njegovu majku, a što je tražio. Zaprijetio je i da će u slučaju da se nešto dogodi njegovoj majci – koja je trebala biti operirana polovinom siječnja – ubiti liječnika i još deset ljudi.

Odvjetnik Branko Šerić komentirao je gašenje Facebook-grupa kako ima saznanja da nekome užasno smetaju grupe potpore

 ??  ?? NEZAPAMĆEN­O Ravnatelj splitske hitne Leo Luetić potvrđuje da se u njegovoj praksi ovakvo što nije dogodilo
NEZAPAMĆEN­O Ravnatelj splitske hitne Leo Luetić potvrđuje da se u njegovoj praksi ovakvo što nije dogodilo
 ??  ?? Jerko Malvasija, koji je umakao Filipu Zavadlovu, jučer nije bio kod kuće
Jerko Malvasija, koji je umakao Filipu Zavadlovu, jučer nije bio kod kuće
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia