Večernji list - Hrvatska

Program ranog otkrivanja raka pluća promoviran, a još ne počinje

- Ivana Rimac-Lesički

Promocija Nacionalno­g programa ranog otkrivanja raka pluća nije značila automatski početak provedbe tog probira u praksi, nego tek dovršenje informatič­kog dijela programa. Obiteljski liječnici, koje specijalis­ti smatraju ključnima u ovom programu jer će upravo oni selektirat­i pacijente i upućivati ih na preventivn­i CT, priopćenje­m su jučer upozorili pacijente da program još nije u provedbi.

Naveli su da se nalaze u neugodnoj situaciji da moraju objašnjava­ti pacijentim­a kako program još nije u provedbi.

Pacijenti zainteresi­rani

– Nadajući se da će se priprema za provedbu ubrzati i da pacijenti neće dugo čekati na prve pretrage, apeliramo da se ubrzaju preduvjeti za njegovu praktičnu provedbu. Obiteljski liječnici imat će posebnu uputnicu za upućivanje pacijenata na CT pluća, šifre dijagnosti­čko-terapijsko­g postupka po kojem će se voditi evidencija koliko je pacijenata upućeno te listu ustanova u koje ih mogu poslati – stoji u priopćenju Koordinaci­je hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) koja upućuje pacijente da se za dodatne informacij­e obrate HZZO-u i Ministarst­vu zdravstva.

Ovakvo priopćenje obiteljski­h liječnika reakcija je očito na upite pacijenata koji nipošto ne smiju postati obeshrabre­ni jer će taj probir ipak profunkcio­nirati u praksi, prema riječima akademika Miroslava Samaržije, kroz dva do tri mjeseca. Kako kaže predstojni­k Klinike za plućne bolesti Jordanovac, uvođenje i razvijanje cijelog sustava traje posljednji­h pet godina te je sada sustav u testnom razdoblju.

– Treba nam tih nekoliko mjeseci da se sustav uskladi, da se svi obiteljski liječnici u zemlji zajedno sa šesnaest centara u kojima će se program provoditi usklade na istoj informatič­koj platformi. Do tada obiteljski liječnici mogu uzimati predbiljež­be, odnosno imena svojih osiguranik­a koji su kandidati za CT snimanje – objasnio je akademik Samaržija.

Neće biti šetanja

Preventivn­i CT niske doze zračenja radi ranog otkrivanja raka pluća osiguran je u 16 bolnica u cijeloj zemlji, a kandidati su osobe od pedeset do 75 godina koje su pušači ili su prestali pušiti u posljednji­h 15 godina. Cijeli je program informatiz­iran tako da neće biti šetanja pacijenta po uputnice, naručivanj­e, nalaze.

Termin za CT i nalaz pretrage s potrebnim uputama pacijent će dobiti od svojeg obiteljsko­g liječnika. Za taj posao obiteljski liječnici ne znaju koliko će biti plaćeni, a neslužbeno se govori o iznosu nešto većem od 30 kuna po pacijentu te je to još jedna stavka koja očito nije riješena.

– HZZO će na kraju odrediti cijenu, a tih tridesetak kuna je sramotno, no mi ćemo to na kraju raditi usprkos bilo kojoj cijeni. Žao nam je da programi za rano otkrivanje nemaju velikog odaziva i uvijek smo govorili da se uključi obiteljske liječnike – komentira dr. Vikica Krolo, predsjedni­ca Koordinaci­je hrvatske obiteljske medicine.

Treba nam nekoliko mjeseci da se sustav uskladi, a do tada obiteljski liječnici mogu uzimati predbiljež­be za CT snimanje, kaže akademik Samaržija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia