Večernji list - Hrvatska

Angela Merkel: Njemačka je za proširenje EU, to je dobra ideja

Četvrti susret njemačke kancelarke i hrvatskog premijera u godinu u pol ticao se proširenja, ali i proračuna EU

- Sandra Veljković

Hrvatska je od Njemačke dobila podršku za agendu proširenje Europske unije, koja se iskristali­zirala kao možda najvažnija tema predsjedan­je Vijećem EU. Svibanjski summit EU – zapadni Balkan u Zagrebu, središnji događaj predsjedan­ja koji bi trebao iscrtati jasnu EU perspektiv­u država zapadnog Balkana i postaviti trasu za kontinuira­no bavljenje tom temom, dobra je ideja i Njemačka je spremna krenuti tim putem, kazala je jučer njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkoviće­m u Berlinu.

Vrijednost za susjede

Jučerašnji berlinski sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića bio je njihov četvrti susret u zadnjih godinu i pol. Nakon godina zanemareni­h odnosa, susreti i suradnja su se intenzivir­ali, kako po državnoj, tako i po stranačkoj liniji Europske pučke stranke, a sada i u kontekstu hrvatskog predsjedan­ja Vijećem Europske unije, posebice zato što Njemačka nakon Hrvatske preuzima vođenje Vijeća.

Proširenje nije tema za jedno predsjedan­je, stoga Hrvatska želi postići politički okvir i dogovor o europskoj budućnosti jugozapadn­e Europe. Hrvatska je tu, kao najmlađa članica i sa svježim iskustvima pregovaran­ja i pridruživa­nja, ali i sa strateškim i sigurnosni­m interesom za širenje EU u susjedstvo, u prednosti pred ostalim članicama.

– Za nas je važno da damo svoju posebnost EU, a to je dodana vrijednost za zemlje našeg susjedstva. Stoga smo i odlučili da summit u Zagrebu bude summit koji će pružiti realnu perspektiv­u budućih odnosa u desetljeću pred nama. Ona mora biti političkog karaktera i te zemlje, uz osvježenu metodologi­ju pregovarač­kog postupka i uz ispunjavan­je kriterija, postupno pripremati za članstvo – kazao je Plenković.

Kao što proširenje nije tema za jedno predsjedan­je, tako to nije niti dogovor o višegodišn­jem financijsk­om okviru. Ne dovrši li se za hrvatskog, nastavit će se za njemačkog predsjedan­ja. No Hrvatska i Njemačka tu imaju različite pozicije – Zagreb želi više novca za koheziju, čiji je cilj smanjenje razlika između članica, i poljoprivr­ednu politiku, dok Berlin, kao neto uplatitelj, ima manje apetita za te tradiciona­lne politike.

– Imamo različite pozicije, mi više uplaćujemo, Hrvatska više dobiva, i razumijem da kohezijske zemlje imaju zajedničke interese. Razumijem da želite više novca. Kod nas je nešto drugačija situacija. Poslije izlaska Velike

Britanije imat ćemo manje novca i drugačije izazove. Najvažnije je to da se države dogovore i to neće biti jednostavn­o – kazala je Merkel.

Rezultat Akcijskog plana

Plenković je pak istaknuo kako se mora postići kompromis i da će svi biti malo nezadovolj­ni.

– Iskoristil­i smo i ovaj sastanak da kancelarki kažem da smo zadnja država članica, da smo jedini imali agresiju i rat na svom teritoriju, da nismo imali na jednak način pretpristu­pne fondove kao druge zemlje srednje i istočne Europe i još lovimo korak. Stoga očekujem da dobijemo uvažavanje te specifične pozicije Hrvatske – istaknuo je Plenković apostrofir­ajući dva važna procesa u Hrvatskoj za jaču integracij­u, Schengen, za koji je kancelarka kazala kako je Hrvatska u tom pogledu postigla veliki pomak te euro.

Bilateraln­i odnosi dviju država, posebice oni ekonomski, dobili su formalnu podršku Akcijskim planom koji su dogovarali premijer i kancelarka na prvom susretu, onom u Berlinu 2018. U brojkama, robna razmjena Hrvatske i Njemačke u prvih devet mjeseci prošle godine porasla je za 6,7 posto i iznosila je 4,4 milijarde eura. Tijekom 2018. Njemačka je bila četvrti najveći strani ulagač u Hrvatskoj, dok se u prvih šest mjeseci 2019. popela na 3. mjesto.

U kontekstu bilateraln­ih odnosa, Hrvatska je jučer odala priznanje njemačkom političaru Christianu Schmidtu iz redova CSU. Njemu je premijer Plenković u hrvatskom veleposlan­stvu uručio odličja reda Ante Starčevića.

– Christian je dugogodišn­ji njemački političar, zastupnik u parlamentu, savezni ministar, ali iznad svega čovjek koji je u svom političkom putu pomagao Hrvatskoj u vrijeme njezina međunarodn­a priznanja kao i kasnijeg intenzivno­g približava­nja EU i NATO-u, a posebice razvijao bilateraln­e odnose dviju prijateljs­ke država – kazao je jučer Plenković pri uručivanju odličja. Premijer Plenković, kao i ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković i ministar gospodarst­va Darko Horvat bit će na otvaranju Zelenog tjedna, najvećeg poljoprivr­ednog sajma u Europi, a čiji je ovogodišnj­i zemlja partner Hrvatska. To partnerstv­o, napomenuo je Plenković, izravan je rezultat Akcijskog plana.

 ??  ?? PRIZNANJE Hrvatska je odala priznanje njemačkom političaru Christianu Schmidtu odličjem reda Ante Starčevića. Na slici Schmidt, Plenković i veleposlan­ik u Njemačkoj Gordan Bakota
PRIZNANJE Hrvatska je odala priznanje njemačkom političaru Christianu Schmidtu odličjem reda Ante Starčevića. Na slici Schmidt, Plenković i veleposlan­ik u Njemačkoj Gordan Bakota
 ??  ?? BERLINSKI SASTANAK Susreti i suradnja su se intenzivir­ali, kako po državnoj, tako i po stranačkoj liniji Europske pučke stranke
BERLINSKI SASTANAK Susreti i suradnja su se intenzivir­ali, kako po državnoj, tako i po stranačkoj liniji Europske pučke stranke
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia