Večernji list - Hrvatska

HDZ ide u pogrešnom smjeru, treba promjenu

- Branimir Bradarić

Krajem prošle godine gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava najavio je za Večernji list kako razmišlja o mogućoj kandidatur­i za predsjedni­ka HDZ-a, a početkom ove godine otišao je još dalje i jasno istaknuo kako HDZ ide u pogrešnom smjeru te da će se na idućim unutarstra­načkim izborima svakako kandidirat­i za višu poziciju u stranci. Govoreći o trenutačno­m stanju u HDZ-u, kazao je kako nije zadovoljan i da HDZ ide u pogrešnom smjeru.

HDZ nije sam sebi svrha

– Mislim da malo tko u HDZ-u može biti zadovoljan nakon slabih rezultata koje smo ostvarili na EU izborima, nakon čega je postala poznata sintagma „crnih labudova“, što je dovelo do dodatnih podjela unutar stranke. Usto, preko čega nitko ne može prijeći, svakako je gubitak predsjedni­čkih izbora. To su vrlo ozbiljne stvari preko kojih nitko racionalan ne može prijeći i reći kako je to dobar smjer – rekao je Penava, koji je tijekom vremena, koliko je na čelu Vukovara, postao prepoznatl­jiv kao osoba koja je u više navrata prozivala državne institucij­e prije svega zato što ne ulažu dovoljno napora kako bi se istražili ratni zločini. Govoreći o stanju u HDZ-u, kazao je kako su rezultati tih izbora samo signal da nešto nije dobro kao i da je te poruke koje su slali birači trebalo shvatiti davno prije.

– Nažalost, nismo i platili smo cijenu. Pred nama je razdoblje kada se te poruke trebaju prihvatiti kako bi došlo do određenih promjena unutar stranke radi priprema za parlamenta­rne izbore. Usudio bih se reći kako i na strateškoj razini treba shvatiti poruke naroda da smjer kojim HDZ ide nije dobar i da ga treba pod hitno mijenjati ako se hoćemo nastaviti zvati državotvor­nom i najjačom strankom u Hrvatskoj – rekao je Penava. Dodao je i kako je uvriježeno kod nas da se ime i ego stavlja u prvi plan, ali da su ipak najvažniji smjer stranke, pravac, odrednice, prepoznatl­jivost, vrijednost­i…

Prema njegovim riječima potrebno je sjesti za stol kako bi se dogovorili načini funkcionir­anja i smjerovi te da će svi nakon tih razgovora biti pametniji. S obzirom na to da se već sada licitira s više kandidata za predsjedni­ka HDZ-a Penava je, upitan strahuje li od mogućeg razbijanja stranke, kazao kako takva teza u prvi plan stavlja neke osobnosti i interese uske skupine ljudi.

– HDZ ima svoju svrhu, HDZ nije sam sebi svrha. Mislim da nijedan HDZ-ovac ne može biti zadovoljan aktualnom situacijom. Svi svjedočimo kako su nam sela prazna, kako smo u totalnoj regresiji i od toga treba krenuti. Stranka ne bi trebala biti okrenuta sebi, nego širim društvenim ciljevima zbog kojih je i osnovana – istaknuo je Penava. Podržao je i stav eurozastup­nika Karla Resslera, koji je poručio kako nitko neće dobiti njegovu bjanko podršku za predsjedni­ka stranke kazavši kako je to zdravo razmišljan­je svakog čovjeka postavljaj­ući pitanje zašto bi bilo tko imao nečiju bjanko podršku i to pogotovo u sferi političkog i javnog djelovanja.

Jedino je javnost meritum

Direktno upitan jesu li mu, u izborima za predsjedni­ka HDZ-a, bliži Miro Kovač i Davor Ivo Stier od aktualnog predsjedni­ka stranke Andreja Plenkovića, Penava je rekao kako svatko treba dobiti priliku, ali i da su rezultati jedino mjerilo ide li stranka u dobrom smjeru.

– Izbori li bilo koji kandidat visoku poziciju, treba ga pratiti i ocjenjivat­i njegove rezultate. Ako se u određenom trenutku pokaže da pravac nije bio dobar, a ljudi smo i svi griješimo, da dolaze sankcije pogrešnih prosudbi i odluka, onda je jasno da je promjena potrebna bez obzira na ime i prezime. Rezultati su jedino mjerilo ide li stranka u dobrom smjeru kada narod odlučuje je li netko dobar ili nije. Za dužnosnika koji djeluje u javnom prostoru jedino je javnost meritum – zaključio je Penava.

 ??  ?? GUBITAK PREDSJEDNI­ČKIH IZBORA Ono preko čega se ne može prijeći svakako je gubitak predsjedni­čkih izbora – poručio je Ivan Penava
GUBITAK PREDSJEDNI­ČKIH IZBORA Ono preko čega se ne može prijeći svakako je gubitak predsjedni­čkih izbora – poručio je Ivan Penava
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia