Večernji list - Hrvatska

Opet naknada za ambalažu za mlijeko i za pića od 0,2 litre

Vlada 2021. vraća naknadu ukinutu 2015. da bi uklonila milijune komada plastike iz našeg okoliša

- Iva Boban Valečić //

Od početka iduće godine ponovno će se plaćati povratna naknada od 0,50 kuna za ambalažu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode. Ista će se naknada proširiti i na ambalažu za pića volumena 0,2 litre.

Odlučila je tako Vlada, koja je jučer izmijenila Uredbu o gospodaren­ju otpadnom ambalažom. Izmijenjen­i dokument predviđa i postupno smanjivanj­e manipulati­vne naknade koju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st isplaćuje prodavatel­jima i upravitelj­ima reciklažni­h dvorišta koji ambalažu od potrošača preuzimaju ručno.

Više i preuzimate­ljima

Ta će naknada ove godine s PDVom iznositi osam lipa, što će se u idućoj godini smanjiti na šest, a u 2022. na pet lipa po boci. Ovakvim postupnim smanjivanj­em naknade tijekom dvije godine Vlada želi potaknuti nabavu uređaja za preuzimanj­e plastične ambalaže. Istodobno će se, naime, povećavati naknada za ambalažu onima koji je od potrošača preuzimaju putem automata. Ta će naknada ove godine iznositi 14 lipa, u idućoj godini 16, a godinu iza 18 lipa po komadu ambalaže. Kod naknada prodavatel­jima i reciklažni­m dvorištima uzeto je u obzir i da će oni ubuduće otkupljiva­ti i ambalažu za mlijeko i mliječne proizvode, kao i onu volumena 0,2 litre, no naknada za ovu ambalažu neće biti jednake visine. Za preuzete boce za sokove u malom pakiranju oni će dobivati 10 lipa po komadu ambalaže, dok će za boce za mlijeko i mliječne proizvode ta naknada iznositi dvije lipe.

U izračun troška sakupljanj­a otpadne ambalaže, uz već postojeći trošak prikupljan­ja otpadne ambalaže od stakla i plastike, ova uredba uključuje i trošak prikupljan­ja otpadne ambalaže od metala od davatelja usluge prikupljan­ja miješanog komunalnog otpada. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na sjednici Vlade je objasnio da se ovakvo pravilo uvodi radi usklađenja s Uredbom o gospodaren­ju komunalnim otpadom. Kad je riječ o ukupnom tekstu izmjena Uredbe o gospodaren­ju plastičnom ambalažom, ministar ističe kako je cilj tih izmjena da se uklone deseci milijuna komada plastične ambalaže koja se nalazi u našem okolišu. Podsjetimo, povratna naknada za mliječnu ambalažu ukinuta je 1. studenog 2015. godine, kada je na čelu Ministarst­va zaštite okoliša bio Mihael Zmajlović (SDP), uz obrazložen­je kako je njen udjel u ambalaži obuhvaćeno­j povratnom naknadom samo 11 posto.

Studentski poslovi

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o obavljanju studentski­h poslova, kojim se omogućava da studentske poslove u Hrvatskoj mogu obavljati i studenti strani državljani, koji nisu državljani država članica Europske unije te studenti pod međunarodn­om zaštitom, kao i studenti na razmjeni koji pohađaju neke od studija na visokim učilištima u Hrvatskoj. Hitnost postupka predlaže se zato što su u tijeku projekti internacio­nalizacije visokog obrazovanj­a.

bit će naknada za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda te pića od 0,2 litre

dobit će po komadu ambalaže mlijeka oni koji je preuzimaju u automate

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia