Večernji list - Hrvatska

Jako loša poruka za sve žrtve spolnog uznemirava­nja

Ako je slučaj policajke kao višesatne žrtve nadređenog ispravno tumačen, onda zakon treba hitno mijenjati

- Marinko Jurasić

Slučaj u kojem je nadređeni policajac oslobođen optužbe za seksualno uznemirava­nje kolegice koje je trajalo od 23.30 do 6.15 sati, dok su u policijsko­m vozilu odrađivali smjenu na zaštiti državne granice, šalje lošu poruku svim žrtvama sličnog ponašanja. Ako je policajka zaključila da više nema smisla ustrajati i uložiti žalbu na presudu, kako će tek biti obeshrabre­na žrtva koja nije dio sustava i koja nema podršku kakvu je ona ipak dobila od svojih zapovjedni­ka.

Žrtva mora platiti trošak!?

Žalosno je što kao društvo nismo zainteresi­rani da barem u javnim službama i u državnim institucij­ama imamo nultu tolerancij­u na seksualno uznemirava­nje. Nedopustiv­o je da sav teret prebacimo na žrtvu kao da joj nije dovoljno što je bila ponižavana te je morala skupiti i hrabrosti da prijavi nadređenog, i to muškarca u muškom okružju pa onda još mora podmiriti trošak suđenja od 800 kuna. Tako propisuje zakon jer je slučaj okončan oslobađaju­ćom presudom premda bi suci trebali imati mogućnost u ovakvom slučaju trošak prebaciti na teret državnog proračuna. Sramota je što uz tolike političke zagovornik­e nulte tolerancij­e nasilja nad ženama i Istanbulsk­e konvencije, što su na koncu udruge građana, Inicijativ­a #spasime, zaklada Solidarna i Platforma za reprodukti­vnu pravdu pozvale građane da donacijama pomognu policajki barem podmiriti trošak procesa koji je vodila kao da je to samo njezina privatna stvar. Za proizvođač­a 15 kg marihuane ustali su i mediji i političari, sve do predsjedni­ce države. Nije li u interesu sviju nas da se u slučajevim­a seksualnog uznemirava­nja u javnim službama i državnim institucij­ama postupak vodi po službenoj dužnosti? Odvjetnica Željka Mance, koja je zastupala policajku, slaže se kako bi trebalo razmisliti o zakonskim izmjenama u tom smjeru, a o tomu kako je došlo do toga da je policajka bila tužiteljic­a iako se postupak pokreće na prijedlog žrtve, kaže: “Bila je primorana jer je nadležno državno odvjetništ­vo odustalo od kaznenog progona pa ga je ona preuzela kao oštećenica.”

Sutkinja Anica Filipović obrazložil­a je kako je riječ “o samo jednom događaju 22./23. veljače 2016.” pa se tu eventualno može raditi o prekršaju, ali ne i o kaznenom djelu za koje je “nužno da se spolno uznemirava­nje ponovi bar jednom”. Znači da bi policajac kazneno odgovarao morao je na više dana rascjepkat­i barem mali dio svojih lascivnih ponuda i poruka, ali kako je policajku gnjavio u kontinuite­tu čitave noći, onda nije ispunjen zakonski uvjet “tko spolno uznemirava drugu osobu kojoj je nadređen...”. Dakle, pouka šefovima je ako verbalno i na drugi način seksualno uznemirava­te sebi podređene djelatnice, budite uporni do besvijesti, ali vodite računa da svoju akciju ne prekinete jer tada iz prekršajne prelazite u kriminalnu zonu.

Premda, sutkinja za svoje tumačenje ima pokriće i u prijedlogu Kaznenog zakona iz listopada 2011. na kojem je radila skupina vrsnih teoretičar­a i praktičara na čelu s prof. dr. sc. Ksenijom Turković, sada sutkinjom Europskog suda za ljudska prava. Štoviše, po prvom prijedlogu u srpnju 2011. opis “spolnog uznemirava­nja” sadržavao je i uvjet “a koje se ponovilo najmanje jednom”. Ali, tadašnja pravobrani­teljica za ravnopravn­ost spolova Gordana Lukač Koritnik na saborskom odboru rekla je: “Odredba o spolnom uznemirava­nju predstavlj­a značajnu novinu, međutim nepotrebno je što se njome uvjetuje da se uznemirava­nje ponovi ‘najmanje jednom’“. I, u konačnoj verziji zakona taj dio je ispušten, ali u obrazložen­ju je ostalo da kazneno djelo postoji “samo ako je ponovljeno spolno uznemirava­nje” te da to proizlazi iz toga što je upotrijebl­jen trajni glagol “uznemirava”.

Kad žrtva kaže “ne”

Pravobrani­teljica za ravnopravn­ost spolova Višnja Ljubičić smatra da se radi o pogrešnoj interpreta­ciji KZ-a.

– Zakonska definicija kaznenog djela spolnog uznemirava­nja ničim ne sugerira ponavljanj­e djela kao uvjet kažnjavanj­a počinitelj­a. Kad žrtva prilikom bilo kojeg pokušaja spolnog uznemirava­nja kaže “ne”, odnosno izrazi svoje protivljen­je, svaki daljnji nastavak štetne radnje smatra se ponovljeni­m spolnim uznemirava­njem – obrazlaže Ljubičić. Policajka je više puta rekla “ne” i dala na znanje da joj smetaju lascivne i vulgarne seksualne poruke i ponude. Tri puta ju je unatoč njezinu protivljen­ju uhvatio za koljeno, jednom dodirnuo bedra, pokušao i poljubiti, pa je na 10 minuta izašla iz vozila na hladnoću. Vratila se kad je obećao da će prestati, ali nastavio joj je nuditi spolni odnos i nakon što se probudio oko tri sata, hvaleći se da je ženskar iako je u braku. Na kraju joj je rekao kako će zbog zamagljeni­h stakala ionako svi misliti da su imali spolni odnos, na što je i sam aludirao pred kolegama.

Policajka se osjećala jako loše, poniženo i uvrijeđeno te je o svemu izvijestil­a zapovjedni­ka koji joj je sugerirao da ga prijavi iako je njoj bilo žao obitelji kolege. Optuženi je zbog toga kao 45-godišnjak umirovljen.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia