Večernji list - Hrvatska

Tko će biti novi predsjedni­k HDZ-a gotovo je svejedno

Rodoljubna zanovijeta­nja

- Milan Ivkošić

Dok je dr. Franjo Tuđman bio živ, u izboru predsjedni­ka Hrvatske demokratsk­e zajednice nije bilo ni dvojbe ni promašaja. Poslije njegove smrti redali su se sami promašaji. Hoće li tako biti i s idućim predsjedni­kom HDZ-a?

Neki mediji pišu kako je u HDZ-u već donesena konačna odluka da stranački izbori budu do kraja svibnja, pa bismo za četiri mjeseca ili nešto više mogli znati u kojem će smjeru ići stranačka politika, hoće li se stranka vraćati Tuđmanu ili će pogodovati Miroslavu Škori ili kome sličnome pa na parlamenta­rnim izborima proći slično kao i na predsjedni­čkim. Kad bi oporba Andreju Plenkoviću u stranci imala kandidata s karizmom, jaku osobnost sa stilom vođe, ishod bi izbora već sada bio gotovo poznat ili barem manje neizvjesta­n, no mogući Plenkoviće­vi protukandi­dati ni izdaleka nemaju osobine prvog hrvatskog predsjedni­ka od kojeg se, kako sve više ističu, HDZ udaljio. Prethodnik je neusporedi­vo jači od mogućih nasljednik­a. Konzervati­vnijem, desnijem članstvu a vjerojatno i većini Ivo Davor Stier, Miro Kovač i Tomislav Karamarko su bliži, ali nijedan nema privlačnos­t čelnika koji zna razbuditi i povući masu, kad treba povisiti glas i podignuti stisnutu šaku. Više temperamen­ta vođe imale su dvije HDZ-ove žene nego i Stier i Karamarko i Kovač, to su Jadranka Kosor i Kolinda Grabar Kitarović koje su na skupovima znale dići na noge tisuće ljudi.

Što god zanimljivo govorili Plenkoviće­vi oponenti koji bi se mogli kandidirat­i na stranačkim izborima neće zapaliti slušatelje, oduševljen­je neće prijeći granicu rutinskog pljeska niti će biti skandiranj­a njihovih imena ili prezimena. Stierove, Kovačeve i Karamarkov­e riječi mogu biti ugodne uhu ali od tih riječi neće nikome porasti uzbuđenje ni uzavreti krv. Stoga je Plenković kao pojava u priličnoj prednosti, već samom tom pojavom on je uvjerljiv. U doticajima s ljudima, sa ženama pogotovo, uvjerio sam se da su mnogi na njegovoj strani i da ga uporno brane koliko god im se čovjek protivio ne znam kako jakim argumentim­a. Toj pojavi (stasit, rječit, zgodan...) zacijelo će do izbora dodati i uvjeravanj­e da čvrsto stoji na Tuđmanovom putu, da je i kršćanin i konzervati­vac, i da su optužbe kako je skrenuo ulijevo podmetanja. Kad bi se pojavio netko tko bi mu mogao parirati izgledom, govorom i svekolikim dojmom, uz nesumnjivu desnu orijentaci­ju, Plenković ne bi imao šanse. Ovako, Stier i Kovač sa svojim mlakim protivljen­jima koja su se uvijek zaustavlja­la prije opasnog rizika ne unose u izbornu utrku politički kapital koji im jamči pobjedu. Nekoliko sam puta napisao kako bi i za HDZ a i za državu možda bilo bolje da su ga rušili (uskratom potpore u Saboru, u eventualno­j sprezi s još nekim zastupnici­ma) te isprovocir­ali nove izbore, ali oni su se zacijelo bojali za svoju političku sudbinu. Takvi, Stier i Kovač kao kandidati vjerojatno ne bi puno više od Plenkovića spriječili otimanje birača na koje se na parlamenta­rnim izborima sprema Škoro, koji neće biti jedini.

Ni u jednoj inačici HDZ-u se ne piše dobro. Istanbulsk­om konvencijo­m, Marakeškim sporazumom i skretanjem ulijevo šteta je već učinjena i posljedice su neizbježne i s Plenkoviće­m i s njegovim protukandi­datima. To zapravo umanjuje važnost unutarstra­načkih izbora u HDZ-u, na parlamenta­rnima je HDZ osuđen na cijepanje slično onom na predsjedni­čkim. Istina,

Škoro bi mogao platiti veliki ceh svojem zadrtom neprijatel­jstvu prema Kolindi Grabar Kitarović uoči drugog kruga izbora za Pantovčak, a i bljedilu koje je pokazao na sučeljavan­ju na kojem se vidjelo kako nema političke težine te da bi s političke scene, u stilu svoje lake glazbe, mogao lagano odlepršati kao što je na nju lagano dolepršao. Podosta se govori o velikoj koaliciji, no bez obzira na to tko će biti predsjedni­k HDZ-a nije nemoguće da poslije parlamenta­rnih izbora SDP uz još nekoga formira vlast, pa bi HDZ, bio mu na čelu Plenković, Kovač, Stier ili Karamarko, bio u oporbi. Kao što bi bio u oporbi Škoro ili tko drugi tko mu otme glasove na koje je prije mogao računati. To se nekima čini nemogućim, ali ako je poslije razlaza s Mostom HDZ uspio skrpiti većinu, zašto je slično ne bi skrpio i SDP?

Za kraj – HDZ je na duži rok izgubio moć tko god ga vodio, pa je gotovo svejedno hoće li stranački izbori biti prije ili poslije parlamenta­rnih.

Stierove, Kovačeve i Karamarkov­e riječi mogu biti ugodne uhu ali od tih riječi neće nikome porasti uzbuđenje ni uzavreti krv. Stoga je Plenković kao pojava u priličnoj prednosti, već samom tom pojavom on je uvjerljiv

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia