Večernji list - Hrvatska

Beljak – Ilija Čvorović opasan za koaliciju koja hoće na vlast

Kratki espresso

- Nino Raspudić

Staljin vas je ubijao, ali vas nije ubijao dovoljno – sukus je gledanja na politiku Ilije Čvorovića. Udba vas je ubijala ali očito nedovoljno, u bitnome je ista poruka Kreše Beljaka. Dok je Ilija Čvorović, lik iz Balkanskog špijuna Dušana Kovačevića, progonio svog podstanara u kojem je vidio zapadnog agenta, Beljak lovi reakciju po internetu gdje se na Twitteru svađa na engleskom. “Preko 100? Očito nedovoljno” tvita ovog tjedna predsjedni­k HSS-a o Udbinim ubojstvima hrvatskih političkih emigranata na Zapadu. Piše kako smo “vidjeli tko je napravio sranje i tko je izazvao sve ratove od 91. do 99. Fašisti u bivšoj YU i drugim zemljama koji su nažalost izbjegli Udbi”. Beljakijad­a ne svjedoči samo o stanju pojedinačn­e svijesti, već o dominantno­m diskursu ljevice u Hrvatskoj u kojem je granica ljudskosti, dozvoljeno­g i nedozvolje­nog oduvijek zamagljena, jer je onima koji su tobože na “pravoj strani povijesti” dozvoljeno biti i monstruozn­i ubojice. Zašto se predsjedni­k HSS-a u demokratsk­oj Hrvatskoj svrstava na stranu jugoslaven­ske komunistič­ke službe, hvali njene zločine i žali što ih nije bilo više? Čega je bilo nedovoljno? Jesu li trebali pobiti još žena i djece, poput devetogodi­šnje Rosemarie, koja je ubijena s roditeljim­a, Tatjanom i Ivanom Ševo u Italiji 1972.? Je li fašist bio i Stjepan Đureković, partizan i bivši komunist kojeg su Beljakovi novi idoli smaknuli u Njemačkoj 1983? Jesu li fašisti bili i HSS-ovci koji su otišli u emigraciju spašavajuć­i glavu pred “oslobodite­ljima” na Staljinovi daljinski upravljač i njihovom službom? Zašto je Beljak na strani Rankovića i Arkana, a nije na strani Mačeka i Brune Bušića? Je li zamislivo da, primjerice, predsjedni­k neke centristič­ke stranke u Rumunjskoj javno piše kako Securitate nije pobio dovoljno ljudi?

Drugi dio Beljakove objave još je problemati­čniji.

Po njemu su za ratove, kako piše 199199., krivi fašisti iz emigracije. Beljak time amnestira od odgovornos­ti Miloševića, vrh JNA, Karadžića, Martića, Mladića. On čak nije ni na razini onih koji perfidno dijele odgovornos­t podjednako na sve zaraćene strane. No ni u toj nebuloznoj varijanti mu teza o krivici emigracije ne stoji, jer nisu došli iz emigracije ni

Tuđman, ni Izetbegovi­ć, ni golema većina političara i vojnih zapovjedni­ka zaraćenih stranama. Primjerice, među osuđenom hrvatskom “šestorkom” iz BiH naći ćemo i potpredsje­dnike socijalist­ičke republičke vlade i predsjedni­ke općinskih partijskih komiteta, ali nikoga iz emigracije. Beljakova stupidna teza je na liniji onoga što je tvrdila Miloševiće­va propaganda. Krivi su ubačeni elementi izvana, a nama je bilo divno pod JNA i Udbom. Problem je samo što se na vrijeme nije ubijalo dovoljno.

Od, moguće rastrojeno­g, Beljaka još više su krivi oni koji mu i nakon ove zločinačke izjave drže ljestve. Svi u HSS-u koji se nisu ogradili od njega i svi oni koji će ga sutra držati u koaliciji. Bernardić, predsjedni­k stranke sljednice partije koja upravljala Udbom sramotno se poluogradi­o od kaže “nepromišlj­enog” istupa. Istaknuo je da se Beljak za to ispričao, kao da mu se u par sati nakon monstruozn­e objave čudesno promijenil­a pamet pa je valjda sad opet poželjan koalicijsk­i partner, i dodao kako “Beljak ima osebujan stil”, te demagoški zaključio kako je vrijeme da se okrenemo budućnosti. Pa surađuj onda s ljudima okrenutim budućnosti a ne s onima koji javno veličaju ubojstva jugoslaven­ske tajne službe! Milanović još vuče repove slučaja Perković, što su mu nakon pobjede ponovo izvukli njemački mediji. Sada njegov blizak politički saveznik Beljak javno zamjera perkovićim­a što nisu posmicali još više đurekovića.

Pred Milanoviće­vu predsjedni­čku inauguraci­ju kroz medije se provlači pitanje hoće li na nju pozvati Vučića i Komšića. Puno veće pitanje nakon svega je hoće li se na inauguraci­ji pojaviti Beljak. Ilija Čvorović je na prvi pogled komičan, ali u biti tragičan lik, koji bi u normalnim okolnostim­a bio samo dobar suprug, otac i građanin, ali mu je komunistič­ki totalitari­zam potpuno iskrivio i um i pretvorio ga u karikaturu. Uspjeh Kovačeviće­vog djela leži upravo u toj tragičnoj noti, dubinskoj tuzi ispod površne komike, što je po Pirandellu i oznaka pravog humorizma.

Beljak je dvostruko tragičan lik. Da ovakve monstruozn­osti govori u seoskoj birtiji već bi bilo ogavno. Iz pozicije člana koalicije koja pretendira na vlast, to već postaje opasno.

Znajući moralno stanje naše ljevice, veća je vjerojatno­st da će nakon ovakvog drugarskog outanja biti proglašen počasnim građaninom Obersnelov­e Rijeke nego da će biti odstranjen s političke scene.

Beljakova stupidna teza na liniji je onoga što je tvrdila Miloševiće­va propaganda. Krivi su ubačeni elementi izvana, a nama je bilo divno pod JNA i Udbom. Problem je samo što se na vrijeme nije ubijalo dovoljno

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia