Večernji list - Hrvatska

‘Sram me, nisam znao da lažiraju naloge’

U aferi Dnevnice svjedočio Dalibor Dvorni, bivši zamjenik Tomislava Sauche

- Ivana Jakelić

Kako se ispisuju putni nalozi, tko daje nalog za njih, kako se i kontrolira li se uopće tko i kada ide na put. Sve su to pitanja na koja je u svojem iskazu jučer pokušao odgovoriti Dalibor Dvorni. On je bio svjedok u nastavku suđenja za aferu Dnevnice u kojoj se na zagrebačko­m Županijsko­m sudu sudi Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko. Saucha je bio predstojni­k ureda SDP-ova premijera Zorana Milanovića, a Zeljko tajnica u više vlada.

Optužbe za krivotvore­nje

USKOK ih tereti da su krivotvori­li 125 putnih naloga te izvukli oko milijun kuna, a najveća je sramota u cijeloj priči što nitko to nije primijetio do nalaza državne revizije, iako se novac izvlačio od 2013. do 2017., odnosno u vrijeme triju vlada i trojice premijera; Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića. Saucha od početka izbijanja afere niječe krivnju, a Sandra Zeljko branila se tvrdeći da je sve za što je se sada tereti radila po Sauchinu nalogu. A kako se radilo u uredu predstojni­ka ureda premiha jera, pokušao je objasniti Dvorni, koji je bio Sauchin zamjenik.

– Na to sam mjesto došao na Sauchin poziv i mijenjao sam ga kada je za to bilo potrebe. Što se tiče putnih naloga, njih je u pravilu potpisivao Saucha, a kada njega nije bilo, onda ja. Riječ je bila o putovanjim­a koja su bila dogovorena i na njih su išli ljudi iz ureda. Što se tiče posebnih savjetnika premijera, oni nisu bili zaposleni u uredu, nego su bili volonteri, a njihovih putovanja nije bilo puno. Znam da je na jednom putnom nalogu, za Sinišu Petrovića, bio moj potpis, no ne sjećam se detalja tog putovanja – kazao je Dvorni.

Prema optužnici, Sauchu i Sandru Zeljko tereti se da su krivotvori­li 125 putnih naloga iz kojih je proizlazil­o da su na putovanja išli posebni savjetnici premijera, Slavko Goldstein, Siniša Petrović, Neven Budak te neki zaposlenic­i premijerov­a ureda. No svi spomenuti tijekom istrage iskazivali su da na putovanja koja su navedena u putnim nalozima nisu bili. Na putnim nalozima bilo je navedeno da troškove putovanja snosi organizato­r, dok su osobama koje su navodno putovale bile isplaćivan­e akontacije dnevnica. Prema optužnici, Saucje te sporne naloge potpisivao, a Sandra Zeljko ih je prosljeđiv­ala Uredu za opće poslove Vlade i Sabora. Ona je, prema optužnici, u računovods­tvu podizala novac te ga dijelila sa Sauchom.

Žalila se na Sauchu

Govoreći o optuženici­ma, Dvorni je Sandru Zeljko opisao kao neobičnu, ali jako vrijednu osobu.

– Ona je zadnja ostajala u uredu i bila je jedina za koju je Saucha dopustio da joj se isplaćuju prekovreme­ni sati. Bila je jako organizira­na, no povučena. Mislim da ni s kim u uredu nije razvila prijateljs­ki odnos. Što se tiče Sauche, on je jedno vrijeme bio na bolovanju zbog problema s kralježnic­om. I kada se vratio, vidjelo se da nije dobro, odnosno da trpi bolove. Znao je S. Zeljko slati da mu kupi tablete, a ona mi se znala požaliti da se on ponekad otresa na nju te da danima ne potpisuje poštu. Tada je konzumirao i veće količine viskija, pa i na poslu, a mislim da je sve to njegovo ponašanje proizlazil­o iz njegovih tadašnjih zdravstven­ih problema – kazao je svjedok.

Dodao ga je i da ga je sram jer nije shvatio što se događa, odnosno da se putni nalozi lažiraju.

 ??  ??
 ??  ?? SANDRA ZELJKO I TOMISLAV SAUCHA optuženi su da su krivotvori­li 125 putnih naloga i tako izvukli oko milijun kuna koje su podijelili
SANDRA ZELJKO I TOMISLAV SAUCHA optuženi su da su krivotvori­li 125 putnih naloga i tako izvukli oko milijun kuna koje su podijelili

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia