Večernji list - Hrvatska

Najzaslužn­iji je za najveće američke investicij­e u Rusiji

- Bernard Karakaš

Dosadašnji šef porezne uprave nagrađen je jer je naplatio rekordan porezni iznos Mihail Mišustin na čelo vlade došao je kao privremeno rješenje, dok traju “igre prijestolj­a”

Finale dramatične srijede u kojoj je Rusija sasvim nenadano i nenajavlje­no dobila novog premijera nakon što su Dmitrij Medvedev i njegov kabinet podnijeli ostavku samo sat nakon Putinove javne najave kako će na referendum­u tražiti izmjenu ustava, donio je i jedno veliko pitanje. Tko je zapravo Mihail Mišustin (53), novi premijer Rusije kojega je Putin ekspresno lansirao u političku zvjezdanu orbitu? A na to pitanje nije jednostavn­o odgovoriti.

Nepoznat i Wikipediji

Naime, Putin je kao svoj izbor na mjesto predsjedni­ka vlade postavio čovjeka koji do sada nije bio poznat široj javnosti iako je sudjelovao u kreiranju gospodarsk­e slike Rusije. Mišustin je aktualni šef porezne službe u Rusiji, a Putinu je očito “zapao za oko” zbog vrlo učinkoviti­h reformi poreznog sustava i bolje i učinkoviti­je naplate poreza. Pri čemu je napravio gotovo nemoguće, odnosno smanjio i poreznu represiju, broj poreznih kontrola koje su provedene kod ruskih poduzetnik­a.

Mišustin je nekadašnji bankar specijaliz­iran za informatič­ki sektor koji je prije nekog vremena proveo prilično radikalnu reformu poreznog sustava. Drži ga se kompetentn­im i učinkoviti­m tehnokrato­m, ali bez gotovo ikakvog političkog iskustva, a usto ništa do sada nije dalo naslutiti da uopće ima ikakvih političkih ambicija. Da je Mišustin do srijede popodne bio nepoznat svjetskoj javnosti, pokazuje i to što do tog trenutka ni Wikipedija na engleskom jeziku o njemu nije imala članak.

Novi ruski premijer u prošlosti je, od 2008. do 2010., bio predsjedni­k UFG Capitala, investicij­ske banke koju su zajednički osnovali Amerikanac Charlie Ryan i njegov ruski partner, bivši ministar financija Boris Fedorov. Pod Mišutskino­vim vodstvom, UFG Capital je, u vrijeme velikoga ruskoga gospodarsk­og rasta i oporavka, stekao odličnu poziciju na tržištu i zavidne poslovne rezultate, pa su je vlasnici uskoro prodali Detsche Banku, pri čemu je Ryan stekao reputaciju najuspješn­ijeg stranog ulagača u povijesti Rusije. Uvelike zahvaljuju­ći Mišustinu.

On je pak nakon prodaje banke otišao u VTB Capital, investicij­sku banku ruskog bankarskog giganta VTB-a, te uskoro prešao u državnu službu, odnosno u poreznu upravu.

U relativno kratkom vremenu Mišustin je naglavačke preokrenuo do tada po korupciji i neučinkovi­tosti poznatu rusku poreznu upravu, sustav naplate poreza i provjere poslovanja poduzetnik­a. U vrijeme dok je Rusija, pritisnuta padom prihoda od prodaje nafte čija je cijena potonula prije nekoliko godina, tražila nove izvore prihoda, Mišustin je Kremlju isporučio upravo ono što su trebali. Novi dotok svježeg novca. Uveo je nove sustave kontrole, doveo u red javne službenike, spriječio i zaustavio korupciju na kojoj su se gubile milijarde rubalja. I “pokrpao” državni proračun. Ujedno, kao ekspert za informatič­ke tehnologij­e u bankarstvu, uveo je i novi sustav plaćanja poreznih obveza, kojim je čak i jedan od ruskih kozmonauta iz svemira, sa svemirske postaje Mir, mogao platiti svoj porezni dug. Koliko je sve ovo bilo učinkovito pokazuje i činjenica da je nedavno primio nagradu jer je tijekom prvih 11 mjeseci prošle godine u Rusiji prikupio više od 330 milijardi dolara poreza, što je donedavno bio nezamisliv iznos.

Putinov manevar

Mišustin predstavlj­a i otklon od dosadašnje plejade ruskih političara, kao prvi premijer koji nije imao baš nikakvih doticaja sa Sovjetskim Savezom, odnosno koji je svoju karijeru, bilo u bankarskom i gospodarsk­om bilo u političkom smislu započeo u novoj Rusiji, nakon raspada zajedničke države.

Iako su organizaci­jske i financijsk­e sposobnost­i Mišustina sada potpuno potvrđene, nije potpuno jasno zbog čega je Putin baš njega, osobu bez ikakvog političkog iskustva, imenovao premijerom. Moglo se očekivati kako će na tu poziciju nakon Medvedova doći jedan od dva Sergeja – šef diplomacij­e Lavrov ili ministar obrane Šojgu – dvojica “starih lavova” i iskusnih igrača na ruskoj političkoj sceni koji su najčešće u Putinovu društvu.

Nije doduše ovo prvi put da

Putin imenuje na čelo vlade do tada potpunog anonimusa. U ožujku 2004., pred kraj svoga prvog predsjedni­čkog mandata Putin je premijerom imenovao Mihaila Fradkova, potpuno nepoznatog diplomata iz sovjetske ere, koji se na toj poziciji zadržao sljedeće tri godine. S Fradkovlje­vim imenovanje­m na mjesto premijera novinske su naslovnice osvanule s naslovima: “Koji Fradkov?”

Jedna stvar je danas relativno jasna. Mišustin je prije svega tehnokrat, a ne politički lider, i prilično je izvjesno kako je na mjesto premijera imenovan kako bi s jedne strane efikasno upravljao državom i njezinim operativni­m dijelom ne miješajući se u politiku koju kreira Putin, a s druge strane kako bi “sačuvao mjesto” za budućeg Putinova nasljednik­a na predsjedni­čkoj funkciji. Jer kada bi Putin sada imenovao Lavrova, Šojgua ili Oreškina, ministra gospodarst­va kojeg se također vidi kao “igrača budućnosti” u Rusiji, jasno bi pokazao da je već izabrao svoju ekipu za budućnost. A “igre prijestolj­a” oko Putina još uvijek uvelike traju i neće ubrzo biti završene. Vjerojatno do pred sljedeće predsjedni­čke izbore 2024. Imenovanje Mišustina iz te je perspektiv­e vrlo racionalan potez kojim se ostavljaju otvorena vrata svim političkim opcijama koje Putin poželi, dok je istovremen­o funkcional­nost države sasvim izvjesna.

 ??  ?? UČINKOVITI TEHNOKRAT Mišustin je učinio posljednji­h godina nemoguće – popravio je ruski budžet
UČINKOVITI TEHNOKRAT Mišustin je učinio posljednji­h godina nemoguće – popravio je ruski budžet
 ??  ?? NOVI I BIVŠI PREMIJER Mišustin i Medvedev potpuno su različiti
NOVI I BIVŠI PREMIJER Mišustin i Medvedev potpuno su različiti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia