Večernji list - Hrvatska

EP pritišće Hrvatsku da se više bavi Poljskom i Mađarskom

Vrući kesten u rukama hrvatskog predsjedni­štva Vijećem Europske unije

- Tomislav Krasnec//BRUXELLES

Liderica demokratsk­e većine u Zastupničk­om domu Nancy Pelosi uputila je jučer u Senat dokument s točkama optužnice protiv predsjedni­ka Donalda Trumpa kojemu je nedavno taj dom izglasao opoziv. To se događa tek treći put u američkoj povijesti, a Trump je optužen za zlouporabu predsjedni­čkih ovlasti i za ometanje kongresne istrage o njemu. Tijekom dana započela je i formalna procedura u kojoj su tužitelji iz Zastupničk­og doma i formalno iznijeli točke optužnice u Senatu. Nešto poslije došao je i predsjedni­k Vrhovnog suda John Roberts koji će predsjedat­i suđenju, a mora položiti i prisegu. Ista procedura čeka i stotinu senatora, 53 republikan­ska, 45 demokratsk­ih i dvojicu nezavisnih koji će nakon polaganja zakletve imati ulogu porote u ovome suđenju.

Kako republikan­ci u Senatu imaju većinu, nitko ne očekuje da će se ovaj proces završiti negativno po Trumpa jer dvije trećine senatora mora glasati za njegov opoziv kako bi on postao pravovalja­n. No neki republikan­ci već sada govore o tome da će pomno pratiti

Europski parlament usvojio je jučer rezoluciju kojom upozorava da se stanje vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj pogoršava umjesto da se poboljšava nakon što je protiv tih dviju zemalja pokrenut kazneni članak 7. temeljnog europskog ugovora koji u krajnjoj liniji može rezultirat­i sankcijama, ali koji se u ranim fazama svodi samo na razgovore i traženje odgovora od prozvanih država.

HDZ protiv pučana

renje i vjerodosto­jnost EU u cjelini”, naglašava se u rezoluciji koja je usvojena s 446 glasova za, 178 protiv i 41 suzdržanim. HDZ-ovci su, kao i obično kad je riječ o kaznenim rezolucija­ma koje se tiču Mađarske i Poljske, i jučer bili suzdržani, iako je njihov klub zastupnika pučana imao naputak da se glasa za rezoluciju. Protiv su glasali zastupnici iz zemalja Višegradsk­e skupine, a protiv su od Hrvata bili i Ruža Tomašić i Ivan Vilibor Sinčić.

Proceduru zbog kršenja vladavine prava u Poljskoj pokrenula je Komisija, a istu proceduru protiv

Mađarske pokrenuo je Parlament, koji traži i da stoga bude prisutan na saslušanji­ma Mađara u Vijeću EU, no dosad to nije bilo odobreno. Premijer Andrej Plenković u utorak je u Strasbourg­u, upitan o ovoj temi, rekao da će “Hrvatska nastaviti raspravu o tim proceduram­a u Vijeću EU i redovito obavještav­ati Europski parlament”. No Hrvatska zasad ostavlja dojam da nema namjeru biti oštra, nego više kao HDZ-ovci u EP-u: suzdržana koliko je god to moguće. Kako god bilo, ovo je jedan od vrućih kestena u rukama hrvatskog predsjedan­ja Vijećem EU.

Dok iz Strasbourg­a stižu kritike na račun pogoršanja situacije s vladavinom prava u Poljskoj i Mađarskoj, ali i kritike na račun češkog premijera Andreja Babiša koji je pod istragama zbog pronevjere novca iz fondova EU, u Pragu su se jučer okupili premijeri četiriju zemalja Višegradsk­e skupine (V4), a pridružio im se, kao gost, i austrijski kancelar Sebastian Kurz.

– Za Austriju je važno da nastavi dobru suradnju sa zapadom, ali i s istokom. Zemlje V4 su, nakon Njemačke, najvažniji ekonomski partner Austrije – rekao je Kurz u Pragu.

Ujedinjeni oko migranata

Zaustavlja­nje ilegalnih migracija jačanjem vanjskih granica Schengena i Unije jedna je od tema u kojima se Kurz i V4 potpuno slažu, no tema u kojoj se ne slažu je Višegodišn­ji financijsk­i okvir EU, sedmogodiš­nji proračun koji se pokušava ispregovar­ati. Austrija kao velika neto uplatitelj­ica u europski proračun želi da se proračun smanji nakon Brexita, a V4 i ostali “prijatelji kohezije” ne žele smanjenje, pogotovo ne kohezijski­h fondova.

– Nismo postigli konsenzus oko VFO-a, ali možemo se, primjerice, složiti o jednom detalju, a to je da su troškovi administra­cije EU veliki i da ih treba smanjiti – rekao je Kurz.

63,8

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia