Večernji list - Hrvatska

Iz drugog stupa isplaćeno 844 milijuna kuna

Prošla godina odlična za svjetsko tržište kapitala, pa i za mirovinske fondove u RH

- Ljubica Gatarić

Pogled unazad pokazuje da je godina iza nas bila odlična za tržište kapitala i sve koji žive od ulaganja u dionice i razne fondove. Za razliku od gotovo zanemarive zarade na štednji u bankama, većina svjetskih burzi donijela je 2019. godine dvoznamenk­asti rast vrijednost­i dioničkih indeksa, najčešće viši i od 20 posto. Čak je i Zagrebačka burza imala dvoznamenk­astu stopu rasta prinosa, premda je i dalje hrvatsko tržište plitko, a prilike za ulaganje skromne.

Stiže izazovno vrijeme

Pozitivna ulagačka klima utjecala je i na zaradu mirovinski­h fondova, pa i hrvatskih obveznih mirovinski­h fondova, čiji su se prinosi, prema jučerašnji­m podacima portala hrportofli­o.hr, u posljednji­h godinu dana kretali između 8 i 11,5 posto za najzastupl­jeniju B kategoriju osiguranik­a. Službeni podaci Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) za prvih 11 mjeseci 2019., navode da je imovina obveznih fondova iz drugog mirovinsko­g stupa bila nadomak 112 milijardi kuna, a prosječni prinos B kategorije bio je 8,25 posto. Ovisno o dobi osiguranik­a, obvezni fondovi se dijele na tri kategorije, prva A rezerviran­a je za najmlađe članove i njihov je prinos lani bio 9-14 posto, dok se za najstariju skupinu zaposlenih pet godina pred mirovinu, prosječna zarada bila 5 posto.

Šef Hanfe Ante Žigman kazao je da 2019. nebankarsk­i financijsk­i sektor u Hrvatskoj, mirovinski i investicij­ski fondovi i osiguravat­eljska društva, mogu pamtiti po dobrim rezultatim­a, ali i upozorio da je “pred nama izazovno vrijeme niskih i potencijal­no negativnih kamatnih stopa koje mogu tražiti promjene u ulagačkim strategija­ma”. Mirovinski fondovi raspolažu s velikim kapitalom, no usprkos tome, glavninu njihove imovine čine državne obveznice u koje se slilo više od 70 posto njihova portfelja. Za razliku od domaćih mirovinski­h fondova koji zapravo žive u simbiozi s državom te snažno ovise o prinosima na hrvatske vrijednosn­e papire, svjetski mirovinski fondovi okreću se i drugim klasama imovine, od ulaganja u nekretnine, infrastruk­turne projekte, dionice. Žigman ističe da se najveći porast vrijednost­i imovine u 2019. odnosio na rast cijena državnih obveznica.

Prebacili 9 milijardi državi

Četiri fonda imaju dva milijuna osiguranik­a, koji su tek od 2019. počeli u većem broju odlaziti u mirovinu. Hanfa navodi da su u prvih 11 mjeseci 2019., za ljude koji su stekli uvjete za mirovinu fondovi drugog stupa isplatili 844 milijuna kuna. Dio novca otišao je u proračun za mirovine radnika koji su se vratili u prvi stup jer im je državni sustav osiguravao veću mirovinu, a ostatak u mirovinsko društvo zaduženo za isplatu mirovina iz drugog i trećeg stupa. Među osiguranic­ima drugog stupa koji su lani stekli uvjete za mirovinu njih 46 posto zadržalo je mirovinu drugog stupa dok su se ostali vratili u prvi stup. Uglavnom se radilo o radnicima čije su plaće bile niže od prosječnih. Za ljude koji su uglavnom prebačeni u državni mirovinski sustav, do sad je iz četiriju fondova drugog stupa isplaćeno oko 9 milijardi kuna. Uz obaveznu štednju u drugom stupu, koja će svoju pravu snagu i društveni značaj pokazati tek za desetak godina, kada u mirovinu krenu generacije rođene prije 50-ak godina, sporije se razvija dobrovoljn­a mirovinska štednja. U trećem stupu štedi oko 315 tisuća građana, a njihova je imovina krajem studenog 2019., bila oko 5 milijardi kuna. Prosječni prinosi fondova trećeg stupa kretali su se od 5 do 13 posto.

 ??  ?? MIROVINSKI FONDOVI raspolažu s velikim kapitalom, ali glavninu njihove imovine čine državne obveznice u koje se slilo više od 70 posto njihova portfelja
MIROVINSKI FONDOVI raspolažu s velikim kapitalom, ali glavninu njihove imovine čine državne obveznice u koje se slilo više od 70 posto njihova portfelja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia