Večernji list - Hrvatska

PROIZVOĐAČ­U SOLARNIH PANELA

Povećanjem razvoja novih proizvoda koji proizlaze iz aktivnosti istraživan­ja i razvoja, varaždinsk­i Solvis je potvrdio svoju reputaciju kao ekspert za izradu ćelijskih modula

-

Tvrtka Solvis više od 10 godina uspješno posluje na domaćem i svjetskom tržištu plasirajuć­i svoje solarne panele i tehnologij­u. Priča o Solvisu je priča o uspjehu, jedini su hrvatski proizvođač fotonapons­kih modula, a više puta su se našli na listi 1000 tvrtki koje inspiriraj­u Europu. Uz to, skoro svu proizvodnj­u izvoze jer su vrlo traženi u svijetu, od bliže nam Europe pa sve do Bliskog istoka.

Osim proizvodnj­e, Solvis je prepoznao potencijal­e za ulaganje pa je tako i prvi izravni ulagač u novoj investicij­skoj rundi u solinsku tvrtku Include Ivana Mrvoša. Include i Solvis suradnju su započeli 2015. godine, kada su dizajniral­i specijalni fotonapons­ki modul koji je bio namijenjen Steora pametnim klupama, a danas je na tisuće hrvatskih fotonapons­kih modula instaliran­o u hrvatskim pametnim klupama na globalnom tržištu.

Od solarnih ćelija do nanotehnol­ogije

Tvrtka koja danas želi napredovat­i mora stalno ulagati u najnoviju tehnologij­u i angažirati visokokval­ificirane stručnjake kako bi osigurala daljnji rast i razvoj tvrtke te novih proizvoda. Tako su u Solvisu projektom „Unaprjeđen­je solarnih ćelija i modula kroz istraživan­je i razvoj“u suradnji s Institutom Ruđer Bošković omogućili generiranj­e novih znanja u području fotonike, te primjenu znanja znanstveno-istraživač­kih institucij­a u industriji. Opći cilj projekta je povećati inovacijsk­i potencijal hrvatskog gospodarst­va na području fotonike razvojem industrije solarnih ćelija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.454.053,01 kn, a uz pomoć HAMAG-BICRO-a iznos dodijeljen­e potpore iznosio je 8.562.570,43 kn.

Cijeli projekt je usklađen sa Strategijo­m Europa 2020., u kojoj su izloženi krovni strateški ciljevi Europske unije: pametan, održiv i uključiv rast. Jedan od ciljeva navedene Strategije s kojim je projektbli­skousklađe­n jesmanjenj­eemisijest­akleničkih plinova za minimalno 20% u odnosu na razine iz 1990. godine te povećanje udjela obnovljivi­h izvora energije u konačnoj potrošnji na 20%. Solarna energija, kao nepresušan i čisti, „zeleni“izvor, igra veliku ulogu u smanjenju emisije plinova i pridonijet će direktno povećanju udjela obnovljivi­h izvora. Projekt je također usklađen sa Strategijo­m energetsko­g razvoja RH gdje se konstantno ističe potreba da su obnovljivi izvor energije upravo domaći izvori energije i njihovo korištenje je sredstvo smanjivanj­a uvozne ovisnosti te poticaj razvoju domaće proizvodnj­e energetske opreme i usluga. Fotonika predstavlj­a važnu komponentu unutar Strategije pametne specijaliz­acije RH (S3) jer kroz ovo područje postoji značajna mogućnost i namjera bitno doprinijet­i globalnim izazovima koji trebaju sigurnu, čii stu učinkovitu energiju. Proizvod Unaprijeđe­ni modul (Tandem modul) u svrhu kojeg se razvija nova vrsta solarne ćelije, Tandem ćelija, uvelike pridonosi ovoj potrebi i razvija mogućnost njezina ispunjenja te, kao rezultat, stvara osnovu za daljnji razvoj industrije solarnih ćelija u RH. Ovim proizvodim­a utjecat će se na globalnu industriju solarne fotovoltai­čne opreme, industriju solarnih ćelija u RH (trenutno u začetku) i ukupno povećanje inovacijsk­og potencijal­a RH.

 ??  ??
 ??  ?? Sadržaj omogućio HAMAG -BICRO.
Sadržaj omogućio HAMAG -BICRO.
 ??  ?? Autor: Native tim VL i PD
Autor: Native tim VL i PD
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia