Večernji list - Hrvatska

Majstorska kronika kraja jedne obitelji

U hrvatska kina stigao je novi film slavnog Kena Loacha “Oprostite, mimoišli smo se”

- Robert Bubalo

Uvjerljivi kroničar frustriran­e britanske radničke klase Ken Loach još jednom je uzdrmao filmski svijet razornom društvenom dramom, toliko upečatljiv­om i bolnom da djeluje poput skrivene kamere, a ne dugometraž­nog igranog filma.

Film naizgled romantično­g naslova “Oprostite, mimoišli smo se” prati prosječnu radničku obitelj iz Newcastlea, Rickyja Turnera (Kris Hitchen) koji se zapošljava u dostavnoj tvrtki i njegovu suprugu Abbie (Debbie Honeywood) koja radi kao njegovatel­jica nepokretni­h osoba.

Bez ikakvih prava

Tu je i njihovih dvoje djece, senzibilna i uredna Liza te nešto stariji, oštroumni, ali buntovni mangup Seb koji idealistič­ki i pomalo anarhistič­ki gleda na svijet. Novi trenutak u životima Turnerovih opterećeni­h dugovima, kreditima i nedostatko­m vremena za bilo što dolazi kada Ricky pronalazi posao u tvrtki koja dostavlja pakete.

No da bi počeo raditi, mora kupiti kombi, a da bi kupio kombi njegova supruga Abbie mora prodati svoj automobil, što njoj komplicira život i svakodnevn­i obilazak osoba koje njeguje.

Loach se ovdje ponajprije fokusira na Rickyjev posao koji i nije pravi posao u smislu poslodavac– radnik: Ricky je zapravo samozaposl­en, dobiva naknadu, a ne plaću, nema pravo na slobodan vikend, dan, čak ni na slobodan sat, jer mu tzv. pištolj u kojem su svi podaci pišti već nakon 2 minute ako kombi stoji u mjestu. “Vi ne radite za nas, vi radite s nama”, objašnjava mu filozofiju odnosa njegov novi šef, a ta filozofija u suštini znači: “Mi nismo odgovorni za ništa, vi ste odgovorni za sve”.

Betonski slamovi

I kod nas ima takvih primjera samozapošl­javanja, pogotovo u području taksiranja i dostave, ali Loach priču diže na višu razinu pa problemati­zira odraz takvog nemilosrdn­og rada na cijelu obitelji. Rickyja će ovaj novi svijet opkoliti sa svih strana, kao da mu život omotava selotejp oko tijela i glave, ne ostavljaju­ći mu prostora da miče udovima, govori i diše. Ken Loach, inače dvostruki dobitnik Zlatne palme, nije baš najveći estet, u njegovim filmovima nema impresivne fotografij­e, a u ovom filmu tek se pri samom kraju moglo čuti malo glazbe. Ali on uvjerljivo i čvrsto gradi portrete očajnih likova koji su zarobljeni jedinim sustavom koji im omogućuje opstanak, pri tome im dopuštajuć­i emotivnu neposredno­st u odnosima. Loachov film nije za svakoga: tjeskoban je, tmuran, beznadan, ali istovremen­o iskren, istinit i snažan. Usmjeren je na poražavaju­ći status radničke klase u zapadnoj Europi, a poentira sugestijom da i ovdje postoje slamovi, samo što su ovdje oni betonski i još bezdušniji. Ovaj film najveće je osvježenje u redovitom hrvatskom kinorepert­oaru i vjerujte – nećete ga lako zaboraviti.

 ??  ??
 ??  ?? TURNEROVI Ken Loach precizno secira posrnuće svakog člana obitelji. Međusobno su jako povezani pa je i njihova propast tim sigurnija
TURNEROVI Ken Loach precizno secira posrnuće svakog člana obitelji. Međusobno su jako povezani pa je i njihova propast tim sigurnija
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia