Večernji list - Hrvatska

Nakon Francuske ispali i Danci, hoće li Dinart i Jacobsen dati ostavku?

- (Damir Mrvec)

Nova senzacija na Europskom rukometnom prvenstvu. Nakon ispadanja Francuske u prvom krugu, ispala je i Danska, aktualni svjetski i olimpijski prvak. Francusku je skupo koštao poraz od Portugala, a Dance je skupo koštao poraz od Islanda u prvom kolu. Danski navijači ispunili su do vrha Malmö Arenu i navijali za Island koji je u posljednje­m kolu trebao pobijediti Mađarsku i tako Danskoj omogućiti prolazak u drugi krug.

No Mađarska je pobijedila s 24:18 i tako poslala Dance kući. Junak mađarske pobjede bio je vratar Mikler (15 obrana) koji je, između ostalog, obranio sva četiri sedmerca.

Danska je na europskim prvenstvim­a dvaput bila zlatna, jednom srebrna i triput brončana. Na posljednje­m EP-u u Hrvatskoj bili su četvrti, a posljednju medalju na EP-u osvojili su 2014. kada su na domaćem parketu izgubili u finalu od Francuza (32:41). Zlatnu olimpijsku medalju iz Rija ipak će Danci braniti u Tokiju jer su se tamo plasirali kao svjetski prvaci. Naravno, ovo je najslabiji plasman Danaca u povijesti europskih prvenstava. Zanimljivo je da Danska nije igrala samo na EP-u 1998. u Italiji, a u kvalifikac­ijama ih je izbacila Mađarska. Baš kao i sinoć.

Tko bi rekao da u drugom krugu nećemo gledati takve rukometne velemajsto­re kao što su Nikola Karabatić, Dika Mem, Luc Abalo, Ludovic Fàbregas, Nedim Remili, Mikkel Hansen, Niklas Landin, Rasmus Lauge, Hans Lindberg, Morten Olsen... Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Dinart ili Jacobsen podnijeti ostavku nakon debakla svojih reprezenta­cija na EP-u. Dva izbornika to su već napravila. Eduard Kokšarov više nije izbornik Rusije koja je upisala tri poraza u skupini i na kraju osvojila 22. mjesto. Ostavku je dao i Sergej Bebeško koji više nije izbornik Ukrajine.

– Ne mogu ostati na čelu reprezenta­cije zato što nisam uspio ispuniti zadatak iako sam svim srcem želio bolje. Želim reprezenta­ciji velike pobjede u budućnosti i siguran sam da će ih biti. Hvala čelnim ljudima saveza koji su mi dali povjerenje i omogućili dobre uvjete za rad – rekao je Kokšarov. Njegova ostavka zadovoljil­a je Sergeja Šiškarjeva, predsjedni­ka ruskog rukometnog saveza. – Jasno je da reprezenta­cija nije igrala dobro, zato je izbornikov­a odluka razumna. Želim mu zahvaliti za hrabrost da prizna pogreške – istaknuo je Šiškarjev.

Već smo na EP-u ostali bez velemajsto­ra poput Karabatića, Hansena, Mema, Abala, Landina Danska se jednom nije kvalificir­ala na EP, a i tad ju je, zanimljivo, isto izbacila Mađarska

 ?? REUTERS ?? Trostruki najbolji rukometaš svijeta Hansen u nevjerici (desno)
REUTERS Trostruki najbolji rukometaš svijeta Hansen u nevjerici (desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia