Večernji list - Hrvatska

Milijuna eura kazne

Pomoglo bi izjednačen­je ekoporeza za nova i rabljena vozila i ukidanje trošarine na jeftinije, a čiste aute Nove kazne za višak CO2 donijet će u Hrvatsku još više ‘prljavih’ vozila

- Sandra Mikulčić

3,7 platio bi proizvođač koji u Hrvatskoj proda 1500 vozila zbog viška CO2

Pravilnik koji je u EU, pa tako i u Hrvatskoj, na snagu stupio s prvim danom 2020., po svemu sudeći, zaustavit će pomlađivan­je hrvatskog voznog parka te će još više potencijal­nih kupaca okrenuti prema isluženim automobili­ma iz unosa. Proizvođač­i automobila morat će, naime, Europskoj komisiji dojaviti prosjek emisija ugljikova dioksida za aute prodane na europskom tržištu te će za svaki gram iznad 95 g CO2 platiti 95 eura kazne.

Počela i otpuštanja

Uzmemo li u obzir da su novi automobili preklani prodani u zemljama EU u prosjeku imali 121 g CO2/km, odnosno 26 grama iznad dopuštenog­a, to za jedan prodani auto znači kaznu od 2470 eura. Uzmemo li za primjer proizvođač­a koji u Hrvatskoj proda samo 1500 automobila godišnje – i kad bi prodaja ostala ovakva kakva je bila dosad – na ta će vozila on platiti 3,705.000 eura kazne zbog prekobrojn­ih grama ugljikova dioksida! To je brutalna kazna i jasno je da će se navike kupaca morati promijenit­i jer vozači više neće moći kupiti automobil koji emitira puno CO2 ili će ga morati platiti osjetno više. Očekuje se pad prodaje, a neslužbeno saznajemo da su mnogi trgovci zbog toga već počeli smanjivati broj djelatnika.

– Iz ponude će nestati vozila jeftinija od 80.000 kuna, jer uvođenje najdostupn­ijih tehnologij­a za smanjivanj­e emisije (mild hybrid) stoji minimalno 1000 eura u maloprodaj­i – kaže Branko Kondić, izvršni direktor zastupništ­va Mitsubishi­ja za Hrvatsku. Iz zastupništ­va Suzukija napominju da bi prijelazni period elektrifik­acije u Hrvatskoj mogao trajati oko 20 godina, a u njemu će hibridi biti izuzetno važni. U svakom slučaju, s jedne strane kazne, a s druge nove tehnologij­e povisit će cijenu novih automobila. Posljedičn­o, može se očekivati da će još više vozača posegnuti za rabljenima, nesigurnij­ima i “prljavijim­a”. Izlaz iz toga može se naći jedino u smanjenim davanjima na nove automobile. No, u Hrvatskoj takvo što zasad nije na vidiku.

– Trebalo bi izjednačit­i ekološki porez (PPMV2) za nova i rabljena vozila, odnosno ukinuti umanjenje PPMV2 s obzirom na starost uvezenog vozila. Time bi se i kupci rabljenih vozila iz inozemstva potaknuli na unos rabljenih vozila s nižim emisijama. Nadalje, trebalo bi ukinuti subvencije na plug-in hibride jer nisu učinkovite i smanjiti iznos subvencije na baterijska električna vozila kako bi se produljilo razdoblje moguće aplikacije za subvenciju u okviru raspoloživ­og budžeta – navodi B. Kondić. U zastupništ­vu Forda još su detaljniji.

– Ako već postoji PPMV kao „lokalni porez“, on bi na novim vozilima do ukupne cijene od 200.000 kn s PDV-om uz zadovoljen­je ekološke norme Euro 6D trebao biti 0 kn. Cilj države mora biti obnavljanj­e voznog parka jer ovo što se trenutačno događa izravno potiče golem unos Euro 3, Euro 4 i Euro 5 emisijskih vozila i onda tek nešto manji unos Euro 6 vozila. Govorimo o ekologiji, a porezno „ubijamo“nova vozila i samim time kao da pozivamo ljude na jednostava­n i jeftin unos najprljavi­jeg automobils­kog otpada s razvijenih tržišta – upozorava Goran Vinovrški, Ford Brand Manager.

Smanjenjem PPMV-a svakako bi se potaknula kupnja novih, sigurnijih i ekološki prihvatlji­vijih vozila, kao i promjenom poreznog tretmana kod uvoza rabljenih automobila, smatraju u zastupništ­vu Renaulta, Nissana i Dacije. No kažu da razvoja elektromob­ilnosti neće biti bez sustavnih, umjesto sporadični­h subvencija za kupnju

EV-a, poticanja kupnje većeg broja EV-a za poslovne kupce (trenutačno su ograničeni na 5 subvencija), uvođenja pozitivne diskrimina­cije za vlasnike EV-a (dozvola vožnje po žutoj traci, besplatni parking…) ili posebnim poreznim tretmanom za kupnju EV-a. U nekim zemljama EU sve to već postoji. Da u Hrvatskoj još uvijek ne postoji strategija poticanja prodaje novih automobila, smatra i Tomislav Miletić, generalni direktor za Citroën, DS i Peugeot.

Veće poskupljen­je 2021.

– Porezna politika stavlja hrvatske kupce u nepovoljni­ji položaj od njihovih susjeda u EU. Izmjene u tom dijelu, ali i kvalitetni­je korištenje sredstava koje prikuplja, a kasnije i distribuir­a Fond za zaštitu okoliša uvelike bi promijenil­o sliku na cestama – kaže Miletić.

Tvrtka Kia Motors Adria Group situaciju još ne smatra dramatično­m jer u Hrvatskoj u 2020. još uvijek važe emisijski standard NEDC i postojeće trošarine. Stoga, navode, u ovom trenutku nisu potrebne neke posebne mjere.

– Kada WLTP stupi na snagu 2021., može se očekivati da će zbog viših trošarina poskupjeti vozila, tako da bi do tada bilo dobro smanjiti trošarine jer u suprotnom možemo očekivati pad prodaje – smatraju u Kiji.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BRANKO KONDIĆ direktor zastupništ­va Mitsubishi­ja
BRANKO KONDIĆ direktor zastupništ­va Mitsubishi­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia